Proslava Gospe Lurdske u Stocu 2021. U četvrtak, 11. veljače 2021. u Stocu smo svečano proslavili blagdan Gospe Lurdske. Prije sv. Mise vjernici su dolazili pomoliti se osobno Gospi i tražiti njezin zagovor u crkvi pred Gospinim kipom i u crkvenom dvorištu pred Lurdskom špiljom, koja se nalazi s donju stranu župne crkve, a neki su se i ispovjedili. Župljani su mogli na ulazu u crkvu nabaviti kod ministranata svijeće, koje će nositi upaljene u svečanoj procesiji poslije sv. Mise.

U 17,30 sati u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka bila je pobožnost Gospi, zajednička krunica, koju je skupa s ministrantima započeo župnik don Rajko, a nastavila predmoliti školska djeca iz Dječjeg zbora „Modra rijeka“.

Sv. Misu u 18,00 sati predslavio je stolački Dumo, te na početku sve nazočne pozdravio i uputio svima prikladnu riječ o današnjem Gospinu blagdanu, te naglasio kako je Gospa Lurdska zaštitnica bolesnika i čitavog medicinskog osoblja. Gospa se 1858. ukazala u Lurdu u Francuskoj sv. Bernardici. Danas je Lurd svjetsko Marijansko svetište u koje dolaze vjernici sa svih strana u velikom broju, a posebno bolesni i nemoćni. Pod sv. Misom pjevale su Djevojačke župne skupine: „Vidoštačka kraljica“ i „Angelus“. Liturgijska čitanja i molitvu vjernika pročitali su u sv. Misi stolački mladi, a ministrirali župni ministranti.

Na kraju sv. Mise, dok se Dumo u sakristiji pripremao s ministrantima za procesiju mladići su pomogli vjernicima u crkvi upaliti svijeće, a pjevači su započeli i čitava crkva prihvatila poznatu Gospinu pjesmu „O mila Majko nebeska“. Za vrijeme pjesme, mladi su provjerili vani pred crkvom kakvo je vrijeme, je li prikladno za procesiju i obavijestili Dumu da je poprilično zahladilo i vjetar zapuhao, te ne bi bilo preporučljivo sa svijećama se uputiti u procesiju oko župne crkve. Svi smo to s razumijevanjem prihvatili. Dumo je s ministrantima izišao iz sakristije, u bijelom plaštu, na glavni oltar, rastumačio svijetu da ćemo završnicu večeri umjesto vani i pred Lurdskom špiljom obaviti u crkvi, radi nevremena i krenula je svečana lurdska pjesma: „U lurdskoj pećini Gospa se javi“, kor započeo, a svijet složno i glasno prihvatio, a na zaziv zdravo, zdravo zdravo Marijo, okupljeni puk je podizao i spuštao svijeće kao u Lurdu, što je izgledalo veličanstveno gdje su se ispreplitale molitva, pjesma i simbolika svijetla, što je bilo lijepo i ugodno i za oko i za uho. Na kraju je Dumo podijelio svima završni Božji blagoslov, po zagovoru Gospe lurdske i sve nazočne blagoslovio blagoslovljenom vodom.

Poslije smo svi zajedno i ushićeno zapjevali najljepšu Gospinu hrvatsku pjesmu „Zdravo Djevo kraljice Hrvata“, nakon čega se okupljeni puk razišao, duhovno obogaćen, lijepim programom Gospine večeri. Poslije duhovnog programa, poneki su vjernici još ostali pred Gospinim kipom u crkvi i pred Lurdskom špiljom s privatnom molitvom u srcu i na usnama. Lurdska špilja u Stocu napravljena je 2008. god. povodom 150.-te obljetnice Gospina ukazanja u Lurdu u Francuskoj, djevojčici sv. Bernardici, a blagoslovljena 2009. god. i predana vjernom puku Božjem na štovanje i pobožnost.