Proslava  Male Gospe u Stocu 2013.U našoj župi svečano je u nedjelju, 8. rujna 2013. proslavljena Mala Gospa koja je supatron župe Stolac. Za ovu našu svečanost pripremili smo se trodnevnicom u župi. Kroz tri dana: četvrtak, petak i subota bila je prigoda za sv. ispovijed, kad je ispovijedalo više svećenika. Prvu večer ispovjedila su se školska djeca Osnovne škole, drugu večer mladi Srednjih škola, studenti i ostala župna mladež, a treću večer ispovjedili su se odrasli. Svaku večer kroz trodnevnicu bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i poslije sv. Misa. Sve tri večeri pobožnosti Gospi predmolile su časne sestre Slava i Alojzija s okupljenom djecom, a sv. Mise predvodio je župnik don Rajko.

Pod Misama su pjevali naizmjenice župni zborovi i pjevačke skupine: Slavuji, Modra Rijeka, Vidoštačka Kraljica i Angelus. Na Uočnicu Male Gospe poslije sv. Mise bila je zavjetna procesija s upaljenim svjećama oko župne crkve i pjevanim Gospinim litanijama, a pred Lurdskom špiljom zapjevali smo Lurdsku pjesmu. Poslije je župnik svim majkama i očevima s malom djecom u naručju, podijelio blagoslov po zagovoru Male Gospe, a nakon završne pjesme „Zdravo Djevo kraljice Hrvata“ i župnih zvona vjerni puk se razišao svojim domovima obogaćen večernjim duhovnim sadržajem.

Na Malu Gospu sv. Misu, u koncelebraciji stolačkog župnika, predvodio je i prikladnu propovijed puku uputio don Pero Miličević župni vikar župe sv. Mateja iz Mostara. Na početku sv. Mise don Rajko je sav nazočni puk i predvoditelja slavlja pozdravio i zaželio mu srdačnu dobrodošlicu u Stolac. Ministrirali su svi župni ministranti koji su imali robu za obući se, njih 30, a pod sv. Misom pjevao je Veliki zbor “Mladi”. Poslije sv. Mise, a na početku Školske i Vjeronaučne godine zazvali smo Duha Svetoga da nam čitava godina bude plodonosna i blagoslovljena. Poslije sv. Mise narod se zadržao u ugodnom razgovoru uz čašicu pića pod starom lipom pred župnom crkvom, a mladi su i zapjevali da se ne zaborave dobri stari običaji.

{rokbox album=|MalaGospa2013| title=|Proslava  Male Gospe u Stocu 2013.| thumbcount=|41|}images/stories/vijesti/2013/Mala_Gospa/*{/rokbox}