Proslavljen „Dan Raguža u Stocu  2012.“I ove 2012. godine Raguži su svečano obilježili svoj Godišnji skup u Stocu. Sve je započelo 8. lipnja u 18,00 sati na mjesnom groblju na Lastvi, gdje je Ragužev rod položio cvijeće na grobove svojih pokojnika i upalio svijeću. Poslije prigodnog obreda na groblju slijedila je sv. Misa u punoj crkvi sv. Nikole u Gornjem Hrasnu, koju je služio don Antun Pavlović, župnik hrašanjski.

Sutri dan 9. lipnja, subota pred sv. Antu, kako je već uobičajeno, u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije okupili su se Raguži, srodnici i prijatelji ispunivši crkvu do posljednjeg mjesta. Sv. Misu je predsvodio i prigodnu propovijed puku uputio don Pero Pavlović, ravanjski župnik. Na početku sv. Mise blagoslovljena je slika sv. Nikole, ulje na platnu koju su raguži darovali župnoj Umjetničkoj galeriji u Stocu. Nakon blagoslova prigodno slovo održao je gosp. Stojan Raguž – Gunjinović. Poslije je don Rajko, stolački župnik pozdravio sve nazočne, zatim hrašanjskog dumu don Antuna koji je sudjelovao u koncelebraciji, a poseban pozdrav uputio je predvoditelju slavlja.

Don Pero je iz Svitave, župa Hrasno, gdje je don Rajko proveo svojih devetnaest svećeničkih godina, pa je u pozdravu rekao da je don Peru rodila Ragužuša koja je u Pavlovića kuću u Svitavu došla kao 44 kućno čeljade, a kao sedma žena-mlada, koja je bila zadužena samo za pečenje kruhova ispod sača i svaki ja dan pekla po 7 kruhova pod sačem za potrebe velike obiteljske zajednice. U propovijedi je don Pero posebno naglasio da  trebamo biti ponosni na svoje porijeklo, svoj kraj, svoj rod, svoj narod i svoju vjeru koja nas je i očuvala na ovoj svjetskoj vjetrometini. Pod sv. Misom pjevao je župni Folklor. Poslije sv. Mise don Rajko je pred crkvom okupljeni skup počastio osvježavajućim pićima, a posebno se dobro pila opjevana stolačka župna loza iz murvove bačve.

Poslije je upriličeno zajedničko slikanje pred kipom sv. Ilije, koji je postavljen tek 3 dana prije, a kojemu su glavni sponzori upravo Raguži, srodnici i prijatelji, ali i svi ljudi dobre volje.

Nakon svega, pred crkvom je upriličena promocija godišnjaka: „Otkud da te zovnem rode“ koji je promoviran u restoranu „Villa Ragusa“ u večernjim satima. Do kasno u noć nastavilo se ugodno druženje uz lijepe priče, dosjetke i šale što ovim skupovima daje posebno obilježje.

{rokbox album=|raguzi2012| title=|Proslavljen „Dan Raguža u Stocu  2012.“| thumbcount=|7|}images/stories/vijesti/2012/raguzi/*{/rokbox}