Prva Sv. Pričest u Stocu 2020. Prva Sv. Pričest redovito u Stocu bude organizirana svake godine na Mali Uskrs, ali ove godine zbog koronavirusa, nismo uspjeli proslaviti na Mali Uskrs pa smo to ove godine učinili dva mjeseca kasnije u nedjelju, 14. lipnja 2020. Svečana pučka sv. Misa sa sv. Prvom Pričesti slavila se u 9,30 sati, jer je dumo sv. Misu u 11,00 sati slavio u groblju na Borojevićima, po ustaljenom običaju u nedjelju po Brašančevu-Tijelovu.

Nakon što su zazvonila sva tri župna zvona, svečana procesija krenula je s platoa pred crkvom u župnu crkvu sv. Ilije Proroka u Stocu. Naprijed je išao križ u pratnji dviju svijeća, zatim 20-ak župnih ministranata, a onda 26 Prvopričesnika i na kraju dumo Rajko u pratnji đakona don Antonia Krešića.

Ulazak procesije pratile su svečano orgulje s kora, a zatim je gromoglasno zapjevana poznata crkvena pjesma „Uđite s hvalama“. Veliki župni zbor „Mladi“, koji je pjevao pod ovom sv. Misom, je započeo a sav okupljeni puk oduševljeno prihvatio, tako da se u crkvi osjetila opća kršćanska radost. Sv. Misu je predvodio, Prvopričesnike i sve na početku srdačno pozdravio, prikladnu propovijed okupljenom puku uputio, te Prvopričesnicima i njihovim roditeljima čestitao, stolački župnik don Rajko. U sv. Misi sudjelovao je i ovogodišnji hrašanjski mladomisnik don Antonio Krešić, kojega je dumo na početku srdačno pozdravio.

Prvopričesnike kroz čitav liturgijski program stvarno je bilo lijepo i gledati i slušati, dok su pozdravljali, zahvaljivali i svoju prvopričesničku radost prema Isusu iskazivali. Prvi put u svom životu pričestilo se 26 prvopričesnika stolačke župe: 9 dječaka i 17 djevojčica. Djeca su svoju sv. Prvu Pričest primila uz svoje roditelje, te su se tako uz svako dijete i njihovi roditelji pričestili, a dan prije su se svi ispovjedili u župnoj crkvi. Na kraju je Dumo uz prigodnu čestitku, svima podijelio prvopričesničke diplome spomen-slike, neka se i na taj način čuva trajna uspomena na ovaj veličanstveni događaj. Podjelom diploma okupljeni svijet je svim Prvopričesnicima uz spontani pljesak srdačno čestitao. Sve je završilo lijepo i svečano, misnim blagoslovom, zajedničkom fotografijom, Gospinom pjesmom „O mila Majko nebeska“ i župnim zvonima, a onda su slijedila osobna slikanja i čestitanja. Stolački je puk sa svojim gostima lijepo sudjelovao u sv. Misi i pobožno pratio sve što se događalo na i oko oltara, kako oni u crkvi tako i oni vani na platou pred crkvom.

Poslije misnoga slavlja i duhovnog programa u crkvi, dumo je poslije sv. Mise vani sve nazočne počastio i čašicom pića koja je uvijek popraćena međusobnim razgovorom uz ugodno druženje, a poslije su se nastavila obiteljska slavlja po čitavoj župi, a pogotovo u prvopričesničkim obiteljima, a sve u najboljem redu i miru. Nakon svega kod crkve, dumo je otišao na Borojeviće gdje je s Božjim pukom u borevskom groblju slavio godišnju sv. Misu u 11,00 sati. Bogu hvala na ovako bogatom i lijepom danu u našoj župi!