Panorama StocaOvih dana stigla su nam novčana sredstva za Projekt „Sat“ na zvoniku naše stolačke župne crkve. Projekt je podržao u cijelosti Rod Raguža. Održao sam sastanak i razgovor s gosp. Antom–Tonijem Ragužem iz Cereva, župa Stolac, a koji je nastanjen u Keniji – Afrika, prošloga Ljeta Gospodnjega za vrijeme Skupa Raguža u Stocu.

Iznio sam plan Anti da želimo postaviti satove na sve četiri strane stolačkog zvonika s točnim otkucavanjem vremena i automatskim zvonjenjem zvona, te da će sve to koštati 7.000 Eura, a sve bi to radila firma „Grivi“ iz Kaštel Kambelovca, Hrvatska, koja se inače bavi elektrifikacijom zvona i satova. Ante je odmah pristao na jednu trećinu, koja iznosi 2.400 Eura, a da preostali iznos pokušamo prikupiti kod ostalih župljana.

Ove godine krajem siječnja bio sam na svećeničkom Tjednu u Zagrebu i tom prilikom susreo sam se s gosp. Tomislavom Ragužem – Bičkijićem s Bačnika, župa Stolac, nastanjenim u Zagrebu i s gosp. Mišom Matićem iz župe Gradac, također nastanjenim u Zagrebu. U razgovoru je došao na red i projekt „Sat“ na stolačkom zvoniku. Kad je Tomislav sve saslušao, odmah je rekao ostale dvije trećine 4. 600 Eura, snijet će Zagrebački odbor Raguži, srodnici i prijatelji i da će novac vjerojatno stići do konca veljače. Ugodno sam se iznenadio i zaželio Božji blagoslov. Dogovoreno – izvršeno. Zagrebački odbor uplatio je 4.600 Eura, a Ante-Toni Raguž 2.400 Eura i tako je čitav iznos u vrijednosti od 7.000 Eura dospio na župni račun početkom ožujka.

Kod izvođača Grivi iz Kaštela sve je već naručeno, a oni sada dalje rade na projektu i nabavci tehnike. Sve bi moglo biti, ako Bog da, gotovo do Uskrsa ove godine. „Sat“ ćemo nastojati blagosloviti na ovogodišnjem Skupu Raguža u Stocu nadamo se na veliko i opće zadovoljstvo.

Hvala svima koji su sudjelovali u ovom plemenitom djelu, a dobri Bog neka svima uzvrati svojim blagoslovom i milošću.

Don Rajko Marković, župnik

{rokbox album=|stolac| title=|Noćna panorama Stoca| size=|800 286|}images/stories/vijesti/spomenik/stolac_pano.jpg{/rokbox}