Skup Raguža iz 22 zemlje svijeta“Otkud da te zovnem rode” naziv je manifestacije kojom je u Stocu obilježena 400. obljetnica rođenja rodonačelnika roda Raguža, dubrovačog trgovca Petra Veseličića zvanog Latinin, te 300 godina od prvog pisanog spomena prezimena Raguž. Više od dvije tisuće Raguža iz cijelog svijeta pohodilo je jučer Stolac gdje je upriličen bogat program koji se ne viđa baš često na prostorima BiH.

Iza svega stoji Udruga “Raguži 1610” koja djeluje i za BiH i za Hrvatsku. Raguži iz 22 zemlje svijeta sa zastavama su u subotu doputovali u Stolac, gdje su se u mimohodu uputili prema crkvi sv. Ilije Proroka.

U pozdravnom govoru stolački župnik don Rajko Marković pozdravio je biskupa Ratka, svećenike Raguže i ostale nazočne svećenike, časne sestre, te čitavi skup Raguža, Ragužuša i ostalog okupljenog Božjega puka. Župnik je naglasio radost štoSkup Raguža iz 22 zemlje svijeta se baš izabrao Stolac i župna crkva sv. Ilije Proroka, na čijem području i živi najviše Raguža, za obilježavanje ova dva velika jubileja. Nakon pozdravnoga govora stolačkog župnika don Rajka Markovića, svečano misno slavlje predvodio je domaći biskup msgr. dr. Ratko Perić koji se posebno osvrnuo na povijest ovog prezimena i sve nedaće koje su pratile Raguže.

Nakon misnog slavlja upriličeno je zajedničko fotografiranje, svih Raguža, a u Stocu ih je u subotu bilo i iz Kenije, Australije, Kanade, Amerike, Engleske, Hrvatske… Snimili su svoju milenijsku fotografiju s vatrogasne dizalice i visine iznad 30 metara, a uradio ju je poznati fotograf Šime Strikoman. Nakon slikanja na Trgu sv. Ilije skup se preselio na stolački stadion, gdje se dalje odvijao popodnevni program, po protokolu i pod vodstvom organizacijskog odbora, a o čemu su detaljnije izvjestili mnogi hrvatski mediji i portali!