Stočani hodočastili u Gospino Svetište Vepric kod Makarske 2018.U subotu, 5. svibnja 2018. predvođeni našim župnikom don Rajkom hodočastili smo u Gospino Svetište Vepric kod Makarske. Odlučili smo prvu subotu u svibnju mjesecu, svaka je subota u tjednu Gospin dan, hodočastiti u Vepric i to subotnje poslijepodne provesti s Gospom.

Nakon što smo se pred našom župnom crkvom u Stocu pomolili i uslikali, pošli smo autobusom u 10,00 sati nas 64-ero uz molitvu i pjesmu prema Bijači na granicu i autocestu. U oba smjera hodočasnici su se sami javljali za molitvu Gospine krunice, uz dumine uvode u pojedina otajstva. Usput smo imali jednu stanku uz kavu na Odmorištu Rašćane Gornje, pa kroz tunel sv. Ilija u Bašku Vodu pa u Vepric.

Na dolasku u Svetište lijepo nas je primio, blagoslovio i nekoliko povijesnih zanimljivosti o Svetištu izrekao don Mijo Šurlin, ravnatelj Svetišta. Zatim smo obavili Križni put, a četvorica naših ministranata, ovogodišnjih krizmanika su obučeni u ministrantsko ruho posluživali kod križnoga puta, a pjevači župnoga stolačkoga Zbora i Folklora predvodili liturgijsko pjevanje.
Poslije Križnoga puta u kapeli Svetišta predvodio je Pokorničko bogoslužje i pripravu za sv. ispovijed don Alojzije Bavčević, sadašnji pomoćnik ravnatelja Svetišta, a bivši dugogodišnji ravnatelj Svetišta u Vepricu. Nakon priprave dvojica svećenika iz Svetišta i naš dumo sjeli su za ispovijed pa nas se velika većina ispovijedila.

Zatim smo pred Gospinom špiljom obavili osobne pobožnosti, zavjete i molitve, upalili svijeće nabavili religiozne suvenire i pripremili se za sv. Misu. Don Rajko je služio sv. Misu, a naši su mladi čitali, predmolili i pjevali, a u sv. Misu uključili smo čitavu našu župu, posebno bolesne, stare i nemoćne, ali i našu djecu i mlade, naše obitelji, brakove i naše drage pokojne. Na kraju sv. Mise dumo je sve suvenire blagoslovio i pjesmom Zdravo Djevo završili smo svečanu sv. Misu.

Poslije smo sišli u prikladnu dvoranu za hodočasnike, gdje smo uz Božji blagoslov i prigodnu pjesmu blagovali hranu koju smo ponijeli sa sobom. Poslije zajedničkog blagovanja, opet smo se okupili pred Gospinom špiljom gdje je naša časna sestra Alojzija predmolila jednu desetku radosne Gospine krunice, dumo je podijelio blagoslov za sretan put, zajednička fotografija, pjesma Gospi lurdskoj kojoj je ovo Svetište i posvećeno i polazak prema autobusu.

Sada smo navratili u Makarsku, najprije smo posjetili katedralnu crkvu sv. Marka, gdje smo se pomolili, zapjevali, čuli nekoliko riječi o toj crkvi u kojoj je stolovao biskup Carević koji je i osnovao Vepričko svetište Gospe Lurdske, zatim kava na makarskoj rivi i polazak prema Stocu. Usput smo imali u planu posjetiti župnu crkvu u Pločama, ali zbog velika nevremena ovu smo posjetu ostavili za drugi put. U Stolac smo stigli u pjesmi, molitvi i lijepu razgovoru i raspoloženju oko 21,00 sat, ispunjeni nezaboravnim duhovnim uspomenama s ovog putovanja i hodočašća. Ovo je zaista bio jedan odmor i za dušu i za tijelo. Bože, kako nam je potrebno ovakvih susreta i duhovnih programa. Nadamo se, uz Božju pomoć, da će nam se uskoro opet nešto slično dogoditi. Bogu hvala!

{rokbox album=|vepric| title=|Stočani hodočastili u Gospino Svetište Vepric kod Makarske 2018.| thumbcount=|46|}images/stories/vijesti/2018/vepric/*{/rokbox}