Stočani na 1044. Festi sv. Vlaha u Dubrovniku 2016.Naši Hercegovci nastanjeni u Dubrovniku, pozvali su i ove godine naše HKUD „Stolac“ iz Stoca na 1044. Festu sv. Vlaha u Dubrovnik, povodom 1700.-te obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha zaštitnika Dubrovnika.

Poziv smo rado prihvatili i pošli u srijedu, 3. veljače na blagdan sv. Vlaha u narodnim nošnjama, busom iz Stoca za Dubrovnik u 6,00 sati ujutro preko Trebinja. Na Pile u Dubrovnik stižemo oko 9,00 sati, tu ulazimo u kolonu barjaktara gdje, uz ostale barjaktare, i mi pozdravljamo Grad i sv. Vlaha svojim župnim barjakom i uz Stradun krećemo prema crkvi sv. Vlaha, pozdrav crkvi i zatim pred katedralu gdje će biti sv. Misa u 10,00 sati, koju će prenositi HRT.

Sv. Misu u koncelebraciji 30 nadbiskupa i biskupa te velikog broja svećenika predvodi uzoriti kardinal Vinko Puljić. Katedralnom župniku don Stanku Lasiću naši predstavnici Mato i Antea predaju dar naše župe Stolac plodove hercegovačke zemlje: misno vino žilavka.
Nakon sv. Mise formira se tradicionalna procesija, u kojoj i mi zauzimamo svoje mjesto te krećemo za svojim barjakom i župnom tablom.

U procesiji pjevamo poznate crkvene pučke pjesme gdje nam se priključuju i ostali hodočasnici. Procesija ulicama grada Dubrovnika, posebno Stradunom, zaista je nešto veličanstveno: 130 barjaka, mala djeca u bijelom, svećenici s moćima svetaca, biskupi s moćima sv. Vlaha, časne sestre, bogoslovi, razna društva, KUD-ovi u narodnim nošnjama, gradska glazba, trombunjeri, festanjuli, predstavnici vlasti, hrvatska predsjednica, a okolo u špaliru tisuće vjernika radosno i pobožno prate procesiju i ljube moći svetaca. Poslije procesije završetak pred katedralom: Tebe Boga hvalimo i svečani blagoslov.

Poslije duhovnog programa dočekali su nas naši domaćini gospoda Milan Perić, Dominik Kuzman i Ante Raguž. Pošli smo zajednički prema Pilama u restoran „Orhan“ gdje smo lijepo primljeni i prijateljski počašćeni zajedničkim ručkom u obiteljskom restoranu Dominika Kuzmana. Tu smo, uz hercegovačko kolo, s našim domaćinima lijepo zapjevali i zdravice razmijenili. Nakon ručka, pjesme i osvježenja, krenuli smo u pjesmi i lijepom raspoloženje prema dubrovačkoj katedrali.

Na Pilama smo susreli našega Biskupa Ratka, te još nekoliko biskupa i nadbiskupa koji su predvodili sv. misna slavlja za Ilindan u Stocu, srdačno smo se pozdravili i zajednički fotografirali.

U 15,30 sati pred katedralom se opet okupio silan svijet, slijedila je ceremonija u kojoj su barjaktari, izvijanjem barjaka, pozdravljali dubrovačku prvostolnicu, biskupe i festanjule, u čemu je sudjelovalo i naše folklorno društvo s našim barjaktarom Kristijanom Šutalom, koji je tako vješto izvijao barjak, kao pravi Dubrovčanin, a zahvaljujući našem Damiru Mariću stolačka tabla je bila cijeli dan uočljiva.

Na zahtjev katedralnog župnika don Stanka Lasića, naše je društvo pjesmom pozdravilo biskupe i nazočni puk bećarcima:

“Sveti Vlaho gledaj sa visine u Dubrovniku pjesme i miline” i
“Sveti Vlaho sveče od davnina, pozdravlja te sva Hercegovina”,

nakon čega su pokupili simpatičan pljesak. Poslije smo imali slobodnih pola sata za popiti kavu na Stradunu i ponovni susret kod Orlandova stupa. Dumo Rajko, koristi priliku, pa uime svih nas zahvaljuje našim domaćinima Milanu, Dominu, Anti i ostalim prijateljima na srdačnom prijemu i poziva ih sve u Stolac, koliko ih god dođe dobro došli.

Nakon toga krećemo za svojim barjakom prema Pilama, izlazu iz Grada, gdje se svi, uz pozdrav barjaka, Gradu i sv. Vlahu opraštamo od Dubrovnika i sv. Vlaha. Sada, dok čekamo bus, kreće naša hercegovačka pjesma na Pilama, u koju se uključuju mladi iz Dubrovnika čiji su roditelji porijeklom iz Hercegovine, prava hercegovačka fešta. Stiže nam i bus. Ulazimo u bus veseli i raspoloženi sa željom da nekad i na ljeto opet dođemo u Dubrovnik. Dumo nam čestita na lijepom ponašanju, predmoli Oče naš, blagoslivlje put i u 17,40 sati krećemo prema Stocu, puni lijepih dojmova i uspomena. Bogu hvala na ovakvim susretima!

{rokbox album=|dubrovnik| title=|Stočani na 1044. Festi sv. Vlaha u Dubrovnik 2016.| thumbcount=|66|}images/stories/vijesti/2016/sv.vlaho/*{/rokbox}

IZVIJANJE BARJAKA NA PILAMA

{youtube}61sdpAh1–8|560|315|0{/youtube}

RESTORAN “ORHAN”

{youtube}HjI88yDOgQc|560|315|0{/youtube}

IZVIJANJE BARJAKA ISPRED KATEDRALE

{youtube}LphZ01a4be4|560|315|0{/youtube}