Stočani na hodočašću sv. Ani u Ulog, 26. srpnja 2017.Stolački vjernici sa svojim dumom Rajkom hodočastili su u srijedu 26. srpnja sv. Ani u Ulog. Autobus pun hodočasnika, nas 50, krenuli smo u srijedu ujutro poslije rane sv. Mise u 6,45 s. za Ulog, preko Nevesinja, Kiflina sela, Morina, niz ulošku stranu u Ulog. Odmorili smo i popili kavu u Kifinu selu, a doručak imadosmo na Morinama na čistu zraku koji se samo može zamisliti. Poslije doručka krenu pjesma i opće raspoloženje. Uto dođe k nama i naš biskup Ratko, pozdravismo ga, uslikasmo se s njim i krenusmo prema Ulogu. Malo je put za naš veliki autobus bio uzak, ali vozač Vedran vozi kao da ovim putem ide svaki dan, sve pohvale vozaču.

Usput molitva, krunica, Dumo daje uvod u otajstva, a hodočasnici se smijenjuju na mikrofonu jedan po jedan moleći pojedinu desetku. U 10,30 s. stigosmo u Ulog. Odmah krenusmo uza stranu do crkve sv. Ane. Molitva i zavjet u crkvi i odmah pripremanje za sv. Misu. Neki pristupiše k sv. ispovijedi. Dumo ulazi u koncelebraciju, koju s desetak svećenika koncelebranata predvodi naš biskup Ratko. Na početku pjesma, pjeva čitavi puk, a don Antun župnik Hrasna svira.

Poslije pjesme župnik don Antan pozdravlja oca Biskupa, sve svećenike i Božji puk. Nakon toga riječ uzima o. Biskup, uzvraća na pozdravima, pozdravlja župnika, svećenike i sav okupljeni narod.
U sv. Misi čitaju bogoslovi i svećenici, naš dumo pjeva evanđelje. Biskup propovijeda o burnoj i krvavoj povijesti našega naroda, ali i ostalih naroda ovoga kraja, propovijeda o sv. Ani, daje nam je za primjer i šalje narodu pouke i poruke. Propovijed se dobro sluša i odobrava. Na pričest pristupa masa svijeta, pričešćuju tri svećenika, pjeva se Zdravo Tijelo Isusovo. Na kraju župnik zahvaljuje Biskupu, svećenicima i narodu i opet ulazi u interesantnu povijest ovoga kraja i crkve sv. Ane. Biskup daje blagoslov i završnom pjesmom završava sv. Misa.

Poslije sv. Mise mi Stočani s našim Dumom ulazimo u crkvu, obavljamo zavjet sv. Ani iza čega slijedi molitva pjesma i Dumin blagoslov. Izlazimo vani i hvatamo veliko kolo, kreću pjesme, bećarci, raspoloženje k’o u dobra prošla, stara vremena. Sve veselo i razdragano.

Zatim ručak u hladovini, ugodan razgovor i silazak na Neretvu na piće i kavu u gostionicama, pitanje i razgovor s prijateljima i znancima, te polazak prema autobusu. U autobusu molitva, pjesma i vrlo pozitivni komentari skupa s Dumom puni zadovoljstva. Zatim opet dumo započima krunicu a vjernici se jedan po jedan javljaju moleći desetke, iza čega slijede duhovne pjesme čitavog autobusa.

Opet odmor na Morinama, pa u Nevesinje u crkvu Velike Gospe, koja se još obnavlja. Tu nas dočekuje župnik don Antan, pozdravlja nas i tumači obnovu crkve. Opet slijedi molitva, blagoslov te obilazak oko crkve. Župnik don Antan nas zatim sve poziva i časti pićem u obližnjem restoranu.

Sada krećemo prema Buni puni lijepih dojmova iz nevesinjskog kraja. Na Buni nas čeka župnik don Nikola sa svojim suradnicima. Naš dumo nam predstavlja uzoritog kardinala bl. Alojzija Stepinca koji se slavi na Buni, iza čega slijedi molitva i pjesma. Don Nikola priča o povijesti župe, gradnji crkve i štovanju bl. Alojzija u ovoj župi. Nakon duhovnog programa u crkvi, don Nikola nas sve poziva i sa svojim suradnicima časti u vjeronaučnoj dvorani. Puni stolovi pića, voća, pršuta, suhomesnatih prozvoda, kruha, jedosmo i nasitismo se i ostade na stolovima.

Zahvalismo se don Nikoli na prijemu i gostoprimstvu i pođosmo rapoloženi prema Stocu. Još jednom s Dumom prokomentirasmo čitavo hodočašće s lijepim osjećajima i dobrim ocjenama. Vratismo se u Stolac u 20,00 sati u želji da nam se opet, što prije, ovako nešto lijepo dogodi. Bogu hvala na ovako lijepom i posebnom danu za pamćenje.

{rokbox album=|ulog| title=|Stočani na hodočašću sv. Ani u Ulog, 26. srpnja 2017.| thumbcount=|67|}images/stories/vijesti/2017/ulog/*{/rokbox}