Stočani na Skupu HKM u Dubrovniku 2014.Mi, stolački mladi sa svojim dumom Rajkom hodočastili smo na SHKM u Dubrovnik u subotu i nedjelju, 26. i 27. travnja 2014. Nas 108-ero krenulo je iz Stoca u subotu ujutro u 7,30 sati u dva autobusa. Hodočastili smo zajedno s mladima iz Mostara župa sv. Matej i župa Blagaj-Buna, predvođeni njihovim župnicima don Ivicom i don Nikolom i đakonom Tomom.

U Trebinju smo posjetili našu katedralu, gdje nas je dočekao i kratko kroz povijest proveo trebinjski župnik i dekan don Milenko.

Granicu smo na Ivanici prošli bez problema, a na ulazu u Dubrovnik dočekali su nas naši domaćini-volonteri, podijelili nam akreditacije, spomen-narukvice i kataloge grada. U grad Dubrovnik ušli smo u 12,00 sati i uključili se u sve predviđene programe i kulturne sadržaje, osvježili se, okrijepili i u 15,00 sati krenuli prema Gružu, gdje će se slaviti sv. Misa. Veličanstvena procesija od 35.000 mladih krenula je dubrovačkim ulicama i cestama. Hercegovačke župe bile su dobro uočljive, svojim raspjevanim mladima i župnim natpisima, foto-aparati štrokaju sa svijh strana, a hercegovačka pjesma: „Kamen, krš i maslina…“ ječi Dubrovnikom, zatim dume započinju duhovne pjesme koje prihvaća sva mladost. Ma divota, što kiša bolje lije, to raspoloženje obilnije.

U Gružu zauzesmo odličnu poziciju za sv. Misu u blizini oltara. Dume se odoše pripremati za sv. Misu, a mi nastavismo pratiti ponuđeni program. U 17,00 sati započe svečana sv. Misa, 16 nadbiskupa i biskupa, stotine svećenika, ministranata, pjevača, gosta i oko 40.000 mladih iz svih krajeva gdje Hrvati dišu. Nezaboravan prizor, Biskup domaćin Mate sve pozdravlja, kiša lije, a on to naziva Božjim blagoslovom, što je popraćeno burnim pljeskom. Nuncij čita pozdrav pape Franje, prekidan čestim pljeskom i mi uzvraćamo zahvalom papi. U propovijedi biskup Mate vidno ushićen i radostan, poručuje nama mladima: Ne bojte se, budite ponosni, čuvajte hrvatsko blago, budite odgovorni, budite uz Isusa, budite Božji…, sve ljepša od ljepše. Završavamo hrvatskom himnom i himnom mladih, te završnim misnim blagoslovom.

Krenusmo u župe domaćine puni divnih osjećaja, ponosa, obogaćeni vjerom, nadom i ljubavi. Bože hvala ti! Naš je domaćin župa Pomoćnice Kršćana Orebić, župnik don Marko Stanić. Dođosmo u župu oko 23,00 sata, srdačan prijem i raspored nas 500 u hotel „Komodor“, a 230 po obiteljima. Stočani zauzeše hotelske sobe, kratko osvježenje i na večeru. Dumo Rajko najavljuje sutrašnji program: u 8,00 sati doručak, u 9,00 s. polazak autobusima k župnoj crkvi, u 10,00 s. sv. Misa. Tako je i bilo.

Sutra dan lijep i sunčan ko iz bajke. Na početku sv. Mise župnik don Marko sve radosno pozdravlja i izražava srdačnu dobrodošlicu. Sv. Misu predvodi i propovijeda don Nikola u koncelebraciji još sedmorice svećenika, mjesnoga župnika don Marka i našega župnika don Rajka. Pod Misom pjevaju svi mladi zajedno. U Misi naš Matko čita prvo čitanje, a druge župe uzimaju ostale uloge. Na kraju Mise predstavljaju se župe jedna po jedna: Šibenik, Split, Mostar, Buna, Stolac. Naši mladi Ivan i Ivana predstavljaju župu Stolac, kad Ivan reče da dolazimo iz Stoca najljepšeg grada Hercegovine, prolomi se gromoglasan i smjeh i pljesak i tako nekolika puta. Onda je ustao dumo Rajko i zahvalio se uime svih svećenika i mladih župniku i župljanima, a onda su slijedili darovi hercegovačkih župa pa je dumo Rajko rekao: U nas u Hercegovini se kaže da nema vrata koja pršut i pletara ne mogu otvoriti, na što se prolomio veliki pljesak, a ti si nama dragi domaćine otvorio širom vrata i srca i župe, pa ti mi kroz ta otvorena vrata donosimo i pletaru i pršut i kruh s ognjišta…, naš Krešo stade s pletarom na čelo procesije, a predaju darova poprati smjeh, pljesak te spontana pjesma naše mladeži: Kamen, krš i maslina… Na kraju župnik zahvali svima uz obostrano oduševljenje, a onda slijedi završnica: Bože čuvaj Hrvatsku, Kraljice neba raduj se i blagoslov.

Poslije opet u hotel na ručak, osvježenje, u autobuse, pozdrav sa župnikom i volonterima i u 15,00 povratak. Kratka stanka u Stonu, te preko granice u Neum. Tu dobismo gratis sendviće i vodu te dva sata slobodnog vremena, baš lijepo. U 20,00 s. slikanje na obali, pozdrav i u autobuse. Krenusmo prema svojim župama puni prekrasnih dojmova, osnaženi u vjeri i ohrabreni u životu. Dumo se uime svih nas kroz molitvu zahvali Bogu za sva dobra koja smo primili na ovom hodočašću. Izmolismo  Kraljice neba i Gospinu krunicu, te u ugodnu razgovoru oko 22,00 sata dođosmo  u Stolac. Bogu hvala na ovakvim susretima, koji uvijek urode dobrim plodom!

{rokbox album=|DBK2014| title=|Uskrs u Stocu, 20. travnja 2014.| thumbcount=|79|}images/stories/vijesti/2014/dbk/*{/rokbox}