Stočani osvojili 2. mjesto na Nacionalnoj završnici natjecanja „Katolička malonogometna liga Crkve u Hrvata 2015.“Naša župa Stolac osvojila je prvo mjesto u našim Hercegovačkim biskupijama, u natjecanju u MŽKNL u Hercegovini u sezoni 2014./2015., te kao pobjednici i predstavnici Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije od 11. do 14. lipnja 2015. su bili na Završnici KMNL-a u Vrbovcu u Bjelovarsko-Križevačkoj biskupiji, koja je bila domaćin Završnice malonogometnog turnira Crkve u Hrvata 2015. godine.

Događaj je započeo 11. lipnja (četvrtak) okupljanjem svih sudionika, njih 250, na svetom misnom slavlju u 18,00 sati u katedrali sv. Terezije Avilske u Bjelovaru, koje je predvodio biskup bjelovarsko – križevački mons. dr. Vjekoslav Huzjak, u koncelebraciji više svećenika među kojima su bili i naš župnik i dekan don Rajko Marković i povjerenik KMNL-a Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije, te župnik župe sv. Ivana Mostar don Mladen Šutalo.

Nakon svečanog misnog slavlja u katedrali je uslijedio prigodni Program dobrodošlice kojega je predvodio župnik župe sv. Vida Vrbovec don Zoran Grgić uz asistenciju mladih, gdje je nazočnim sudionicima predstavio mladu Bjelovarsko – Križevačku biskupiju (osnovana 2009. godine), te župu sv. Vida Vrbovec i sam grad Vrbovec kao mjesto odigravanja završnice KMNL-a!

Po završetku prigodnog programa i mi Stočani smo se s ostalim sudionicima uz pratnju domaćina uputili prema Vrbovcu, gdje smo nakon dolaska bili raspoređeni i smješteni po obiteljima, koje su nas vrlo ljubazno i gostoljubljivo primile, te smo se tijekom cijelog boravka u Vrbovcu iznimno ugodno i lijepo osjećali, kao da smo doma!

Već prvog dana natjecanja 12. lipnja (petak) naši momci su svojom fantastičnom igrom i zalaganjem, fer i korektnim ponašanjem, u skladu sa sloganom Završnice KMNL-a „NE BOJTE SE“, pokazali da se ne boje i da su spremni otići do samog kraja natjecanja, jer su u sve tri utakmice u svojoj grupi ostvarili čiste pobjede, možda i laganije od očekivanog.

  1. Župa sv. Ilije Proroka (Stolac) – Župa sv. Petra (Zagreb) 2:0
  2. Župa sv. Obitelji (Nova Mokošica) – Župa sv. Ilije Proroka (Stolac) 2:9
  3. Župa sv. Ilije Proroka (Stolac) – Župa bl. Alojzija Stepinca (Slavonski Brod) 3:1

Također, sutradan 13. lipnja (subota) u četvrtfinalnom i polufinalnom susretu naši Stolački momci su fantastičnom igrom ponovo potvrdili da imaju i znanje i kvalitetu za samu završnicu ostvarivši dvije čiste pobjede, čime su dakle osigurali nastup u finalu.

  1. Župa sv. Ilije Proroka (Stolac) – Župa sv. Petra – Boninovo (Dubrovnik) 2:1
  2. Župa sv. Ilije Proroka (Stolac) – Župa sv. Ante (Zadar) 6:3

Naši Stolački momci su nastupili u finalu KMNL-a, koje se igralo 14. lipnja (subota) u 12 sati. Finalni susret su odigrali pred prepunim tribinama protiv domaće ekipe iz Vrbovca – župa sv. Vida, koja je bila predstavnica Bjelovarsko – križevačke biskupije. Tijekom utakmice naši momci su odlično igrali i imali brojne prigode, ali lopta nije htjela u gol, jednostavno sportska sreća je ovoga puta bila na strani naših domaćina. Pa kako to obično u sportu biva, ako ne iskoristiš svoje prilike i zabiješ gol, onda gol primiš. Ekipa Vrbovca je pobijedila, ali su naši momci pobrali sve simpatije naših domaćina, pa je tijekom susreta pola dvorane navijalo za naše momke.

  1. Župa sv. Ilije Proroka (Stolac) – Župa sv. Vida Vrbovec 0:2

Za naše Stolačke momke,

  1. za osvojeno drugo mjesto (više nego zasluženo),
  2. za nagradu za fair-play, te
  3. za nagradu za najboljeg strijelca turnira koju je osvojio naš Josip Bošković,

pripremili smo svečanu dobrodošlicu u nedjelju (14. lipnja) navečer u 21,30 sati na Trgu sv. Ilije i pred župnom crkvom.

Naš dumo Rajko pratio je naše momke u Bjelovar i Vrbovec, pogledao dvije utakmice, ekipu posokolio i blagoslovio i vratio se u Stolac, kako bi predvodio sv. Misu u župnoj crkvi za sv. Antu za „Dan oslobođenja Stoca“. U nedjelju, 14. lipnja animirao je cijelu župu da dođe dočekati naše momke koji nose pehar sa Završnice KMNL iz Vrbovca. Svijet je dumu poslušao i odazvalo se više stotina vjernika ljubitelja športa: djeca, ministranti, mladi, odrasli, a bilo je i baka i djedova. Odlična atmosfera na Trgu sv. Ilije proroka, uoči dolaska naših momaka. Kad su kombijima došli na Trg sv. Ilije, zazvonila su župna zvona, ministranti njih 60 stalo je s hrvatskim zastavicama u špalir od Trga do crkve, domaća dva Folklora uz harmoniku predvodila su rodoljubne pjesme, a ostali svijet sve je ovo s oduševljenjem, pljeskom i pjesmom pratio i u svemu ovome sudjelovao. Našu ekipu dopratio je iz Vrbovca don Mladen Šutalo biskupijski povjerenik za KMNL Hercegovačkih biskupija. Don Rajko je preko razglasa naše momke srdačno pozdravio, čestitao i čitav puk pozvao na zasluženo slavlje. Skupu se zanosnim riječima obratio i don Mladen. Zatim je razrezana pobjednička torta, otvoren šampanjec i nastavilo se opće pučko slavlje.

Kakva je bila atmosfera, od polaska iz Stoca do dolaska u Stolac, najbolje svjedoče fotografije u prilogu ovoga teksta. Bilo je svečano, puno ljudi, puno pjesme, veselja, čestitanja, a i pokoja suza radosnica.

Hvala našim momcima, koji gdje god idu i igraju promoviraju našu župu i grad Stolac, hvala organizatorima na lijepom duhovnom, kulturnom i sportskom programu, našim Vrbovečkim domaćinima, volonterima, odnosno svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj događaj ovako lijepo, na Božju slavu, realizira.

{rokbox album=|kmnl| title=|Stočani osvojili 2. mjesto na Nacionalnoj završnici natjecanja KMNL-a 2015.“| thumbcount=|87|}images/stories/vijesti/2015/kmnl/*{/rokbox}