Stočani s Papom u Sarajevu 2015.Župa Stolac, predvođena s dumom Rajkom, hodočastila je u Sarajevo na susret s Papom, u subotu, 6. lipnja 2015. Iz Stoca smo pošli u 3,00 sata ujutro sa šest autobusa, 15 osobnih automobila i 320 hodočasnika. Autobusi su stigli u 2,00 sata na Trg sv. Ilije, gdje su ih pregledali policajci, zatim su momci dizajnirali autobuse Papinim slikama i motom, tablama s natpisom župe i brojeve autobusa.

U 2,30 sata pred župnom crkvom dumo je predmolio molitvu za sretan put, dao završne napomene, voditeljima autobusa podijelio ulaznice i šalove za sve hodočasnike u svakom autobusu i u 3,00 sata smo krenuli prema Sarajevu.

Usput smo stali na odmorištu iznad Konjica i u Sarajevo stigli u 7,30 sati. Autobuse su nam pustili vrlo blizu Stadiona tako da smo već na Stadionu Koševo bili u 8,30 sati. U procesiji od sutobusa do Stadiona nosili smo veliki župni transparent od 6 metara koji su nosili naši momci i 25 balona napunjenih helijem s natpisom župe Stolac. Na Stadionu se čitavo vrijeme odvijao vrlo lijep i prikladan program, a u 10,40 s. došao je Papa na Stadion, gdje ga je razdragana masa svijeta od 65.000 dočekala pljeskom i povicima: „Živio Papa Franjo“. Papa se provezao kroz Stadion i pozdravljao svijet, a oni su mu odgovarali pljeskom s velikim oduševljenjem.

U 11,00 sati započela je svečana sv. Misa predvođene Papom Franjom u koncelebraciji 40-ak nad/biskupa i 800 svećenika u kojoj je sudjelovao i naš Dumo. Sv. Misa u kojoj je pjesmom i molitvom sudjelovao sav puk bila je lijepo liturgijski organizirana. Papa je propovijedao o miru, ljubavi i suživotu što je svijet prihvatio s velikim odobravanjem. Pod sv. Misom dosta se svijeta pričestilo, a na kraju sv. Mise kardinal Vinko Puljić biranim je riječima zahvalio Papi Franji na dolasku te na riječima ohrabrenja i podrške.

Poslije Mise krenuli smo u pohode strogom samostanu zatvorenih Karmelićanki na Stup, što se svih nas posebno dojmilo. Župnik je u samostanskoj crkvi pozdravio časne sestre i nama rekao nekoliko riječi o sestrama i samostanskom životu, a naša sestra Alojzija predmolila je jednu desetku krunice. Poslije smo zapjevali Gospine pjesme: O mila Majko i Čuj nas Majko, a onda je župnik zamolio sestru Mariju da nam rekne nekoliko riječi o sestrama, što je ona rado i učinila, a ostale su se sestre kroz samostanske rešetke uključile u molitvi i pjesmi sa svima nama. Poslije nas je sve zajedno župnik blagoslovio i krenuli smo prema Stocu puni lijepih dojmova koji će nam čitavoga života ostati u lijepom sjećanju.

{rokbox album=|papa| title=|Stočani s Papom u Sarajevu 2015.| thumbcount=|16|}images/stories/vijesti/2015/papa/*{/rokbox}