Stočani u nedjelju, 17. travnja 2016. gostovali u DubrovnikuHercegovački iseljenici u Dubrovniku iz župa Trebinjske biskupije na čelu s prof. Milanom Perićem pozvali su u goste gradu Dubrovniku u nedjelju, 17. travnja 2016. stolačkog župnika don Rajka Markovića i naše Folklorno društvo „Stolac“.

U dogovoru s katedralnim župnikom don Stankom Lasićem dogovoren je termin u dubrovačkoj ketedrali za sv. Misu u nedjelju u 10,00 sati, na koju su putem medija i osobnim kontaktom pozvani svi Hercegovci koji žive na dubrovačkom području, ali i ostali vjernici, da dođu na ovu sv. Misu i na susret iseljene Hercegovine s braćom i sestrama stolačkog kraja.

Stočani su u nedjelju sa svojim župnikom došli na Pile autobusom u 8,30 sati, gdje su nas srdačno dočekali domaćini. Sve nas je, nakon dolaska, pozvao gosp. Domin Kuzman sa sinovima u svoj restoran na Pilama „Orhan“ na jutarnju kavu i okrijepu. Poslije lijepog osvježenja, fotografiranja i pjesme svi smo zajednički pošli prema starom gradu predvođeni stolačkom župnom zastavom sv. Ilije proroka i tablom s natpisom župe. Barjaktar je, na ulazu u grad s poklonom župnog barjaka, pozdravio grad i sv. Vlahu na što su svi okupljeni zapljeskali, a onda su gosti s domaćinima prešli preko Straduna, najljepše ulice na svijetu, u pjesmi i razgledanju grada. Pozdravili smo crkvu sv. Vlaha i dubrovačku prvostolnicu pred kojima je stolački barjaktar vrlo vješto izvijao barjak sv. Ilije, uz znatiželjno praćenje dubrovačkih turista.

U katedralu smo ušli kroz Jubilarna Vrata Milosrđa pjevajući Gospinu pjesmu „Čuj nas Majko“ jer je katedrala posvećena Velikoj Gospi, uz orguljsku pratnju gđe. Margite Cetinić. Svečanu sv. Misu u koncelebraciji svećenika u miru don Joze Njavre, u 10,00 sati predvodio je naš dumo Rajko. Pod sv. Misom pjevao je naš Folklor koji je ujedno i sastavni dio Velikog stolačkog župnog zbora „Mladi“, za orguljama i dirigentskom palicom naše djevojke Emma i Matea, a sve pod budnim okom naše s. Alojzije. Psalam i Aleluju otpjevala je djevojačka skupina „Angelus“, a misna čitanja i molitvu vjernika pročitala je „Petorka“ naših srednjoškolaca. Na početku je dumo sve nazočne srdačno pozdravio, a bila je puna katedrala kako domaćih vjernika i turista, tako i naših iseljenika, ali i vjernika koji su za ovu prigodu došli iz Stoca osobnim autima. Dumo je prenio pozdrave domaće Hercegovine iseljenoj Hercegovini, zahvalio organizatorima na čelu s gosp. prof. Milanom Perićem i gosp. Dominom Kuzmanom i zahvalio župniku don Stanku Lasiću i njegovu kapelanu don Marinu na ustupljenom misnom terminu i bratskom prijemu. Dumo je posebno pozdravio koncelebranta, svećenika u miru, hercegovačkog sina, časnog člana svećeničkog zbora dubrovačke Crkve don Jozu Njavru. Nakon pozdrava slijedila je sv. Misa po uobičajenom rasporedu. U prigodnoj propovijedi dumo je naglasio kako je važna ova povezanost iseljene braće s braćom u rodnom kraju i da to zajedništvo trajno gajimo. Zatim je propovijedao o Dobrom Pastiru i duhovnim zvanjima, ali nema dobrih svećenika, ako nema dobrih kršćanskih brakova i dobrih katoličkih obitelji, što su najviše ljudske i kršćanske vrijednosti i koje će nas, uz Božju pomoć, najbolje očuvati u ovo današnje vrijeme.

Poslije sv. Mise Stočani su se sa svojim gostima i čitavim okupljenim pukom uputili prema crkvi sv. Vlaha, gdje je HKUD „Stolac“ na platou kod Orlandova stupa za sve nazočne izvelo polsatni folklorni program u kome su u pjesmi i igri predstavili najljepše kulturno blago Hrvata stolačkoga kraja i cijele Hercegovine. Čitavi okupljeni svijet na Stradunu, kako domaći tako i inozemni, ovaj je program popratio s velikim oduševljenjem i čestim pljeskom, te bezbrojnim kamerama, fotoaparatima i mobitelima. HKUD „Stolac“ ovaj je program po dogovoru s organizatorom održao u civilnoj robi, jer smo ove godine za Festu sv. Vlaha hodočastili u narodnoj nošnji te pred crkvom sv. Vlaha održali koncert u narodnim nošnjama. Nakon službenog programa, uhvatilo se veliko hercegovačko kolo u koje su se uključili brojni naši iseljenici.

Poslije ovoga službenog dijela ozganizator je priredio svečani ručak u staroj dubrovačkoj luci u restoranu „Poklisar“, a zatim smo s našim domaćinima otplovili brodom na otok Lokrum, gdje smo se puna dva sata lijepo zabavili u autohtonom Parku prirode uz egzotične životinje, športske aktivnosti i rekreativno druženje, što će nam ostati u nezaboravnoj uspomeni. Poslije povratka u grad dobili smo sat vremena slobodno, što smo iskoristili u razgledanju grada, osobnim susretima s prijateljima, rodbinom i znancima te uživali u dubrovačkoj kavi i osvježavajućim napitcima na Stradunu. U 17,30 sati okupili smo se na Pilama, gdje smo na izlazu iz grada opet pozdravili s našim župnim barjakom grad i sv. Vlaha, te se uputili prema autobusu koji nas je čekao parkiran na Pilama.

Pozdravismo se s našim domaćinima, srdačno im zahvalismo na pozivu i organiziranom prijateljskom prijemu, te na ovom prekrasnom druženju, te se s bezbroj lijepih osjećaja u molitvi i pjesmi uputismo prema našemu Stocu, u želji da se nastave slična prijateljska druženja u ovako obostranom lijepom raspoloženju.

{rokbox album=|dubrovnik| title=|Stočani u nedjelju, 17. travnja 2016. gostovali u Dubrovniku| thumbcount=|107|}images/stories/vijesti/2016/dubrovnik/*{/rokbox}

{youtube}Hd9iTuUUIYA|560|315|0{/youtube}

{youtube}pH25-zYOE0o|560|315|0{/youtube}

{youtube}iSTt93j4FzI|560|315|0{/youtube}