Stočani u posjeti Riječkoj nadbiskupiji i nadbiskupu mons. Ivanu Devčiću 2017.HKUD „Stolac“ sa svojim župnikom don Rajkom su uzvratili posjetu nadbiskupu riječkom dr. Ivanu Devčiću. Naime, nadbiskup je u pratnji svoga tajnika don Josipa Tomića prošle godine na Ilindan, 20. srpnja 2016. predvodio Ilindansko slavlje u Stocu, za patron župe, dan grada i općine i tada je dogovoreno da će mladi stolački župni folkloraši iz Stoca sa svojim Dumom, u znak zahvalnosti uzvratiti posjetu nadbiskupu koji je, kao i njegov tajnik, porijeklom iz naših krajeva, čiji su preci prije više od 400 godina pobjegli pred Turcima prema Lici i Rijeci.

Dogovor je ostvaren za prošli vikend 2. – 4. VI. 2017. Nas četrdeset folkloraša krenulo je s Dumom u petak, 2. lipnja u 17,00 sati iz Stoca prema Rijeci. Usput u busu dobra atmosfera, dva odmora na autocesti i oko 2,00 s. poslije ponoća stigosmo u Lovran u „Kuću pastoralnih susreta“ na Biskupijskom dobru. Tu nas srdačno dočekuje, don Josip nadbiskupov tajnik i ravnatelj Pastoralnog centra sa svojim pomoćnikom Jurom. Kratka večera, osvježenje i na počinak.

Subota ujutro u 8,00 s. u kućnoj kapelici sv. Misa, koju predvodi i propovijeda don Josip u koncelebraciji našega Dume, a pod Misom pjevaju i čitaju naši mladi. Poslije Mise doručak i odlazak u Opatiju. Tu nas čeka naš Dado iz Stoca, student Medicine i stalno ostaje s nama na ovom gostovanju. Obilazak Opatije, kava na obali u restoranu, koji drži naš Stočanin Maslać. Povratak u Lovran i ručak u 12,00 s. gdje nam se pridružuju gosti i prijatelji iz Nadbiskupije, Liča, Rijeke, a među njima je i naš Mile Perić iz Poprati. Za stolom pjesma, govori, pozdravi, darovi, upoznavanja, a sve u lijepom i prijateljskom ozračju.

U 13,00 s. polazak za Gorski Kotar, Lič – najstarije naselje Gorskog Kotara. Ličani ove godine obilježavaju 400.-tu obljetnicu dolaska na ove prostore iz stolačkog kraja i od rijeke Bune. Dolazak u Lič, rodno mjesto našeg domaćina don Josipa, u 14,00 s., okrjepa u Domu kulture, gdje su nas mještani oduševljeno primili i počastili i odmah se vidjelo da smo braća i sestre po krvi i da potječemo s istog podneblja. Zatim krećemo u razgledanje mjesta, župne crkve sv. Jurja, viteza i mučenika, muzeja i ostalih znamenitosti. Posjetismo i Svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju, razgledanje, molitva, te pjesma „O mila Majko“ folklorno, pučki u dva glasa na oduševljenje naših domaćina.

U 16,45 s. polazak za Fužine–središte općine i Goranskog turizma. Razgledanje špilje Vrelo, te vožnja brodom „sv. Anton“ po Fužinskom jezeru Bajer, naše voditelje obdarismo stolačkim rekvizitima, pozdravismo se s njima i polazimo prema središtu mjesta. Dobivamo sat vremena slobodno za kavu i odmor. U 19,00 s. presvlačimo se u narodnu nošnju u općinskim prostorijama, a u 19,30 s. okupljanje kod općinske pozornice, gdje nas dočekuje bračni par Spajić Grgo i Mara r. Raguž-Liskić s Pješivca, a nastanjeni u Rijeci.

U 20,00 s. započinje cjelovečernji program našega Folklora u sklopu proslave Dana Općine Fužine i zaštitnika Župe Fužine – sv. Ante Padovanskoga. Program je vodila naša Jelena, a nastup naša Matea u dogovoru sa Željom našim dopredsjednikom Folklora i voditeljem. Program se sastojao od: bećaraca, naših pučkih pjesama i kola, stolačke himne, pletenog kola, svatovskih pjesama, truse, trojanca i lindže, a u međuvremenu naša pjevačka skupina „Angelus“ koja je sastavni dio našega Folklora otpjevali su uz gitaru nekoliko klapskih prigodnih pjesama. Krenuli su naši prvi glasovi koji započinju, a 40 mladih folkloraša prihvatilo pjesmu pratnjom na oduševljenje svega okupljenog puka. Krenu pjesma: Mlado društvo zapjevajmo glasno, nek se znade župe Stoca da smo, Oj Fužine i tvoja naselja, pozdravlja vas Herceg-Bosna cijela, A sad pozdrav svima Ličanima, vi ste našeg roda i plemena… i tako redom kroz pjesmu i igru lijepo smo predstavili našu župu, općinu i čitavu Hercegovinu. Na kraju programa naš Dumo se obratio čitavom skupu, sve pozdravio, predstavio naš kraj, konstatirao kako su ovo lijepi i korisni susreti, zahvalio domaćinima i podijelio prigodne darove, pletare, rukohvate vina, domaće loze, suvenire, monografije, predstavnicima Crkve, vlasti, kulture i prijateljima iz Liča, te nazočnom gradonačelniku Bakra.

Poslije je riječ uzeo naš domaćin don Josip, sve pozdravio uime nadbiskupa, izrekao svoje oduševljenje, zahvalio gostima u želji da se ovakvi susreti nastave. Na kraju je riječ uzeo gradonačelnik Bakra gosp. Tomislav Klarić, ugodno iznenađen našim nastupom, čestitao nam i pozvao nas u Bakar za Dan Grada, što je Dumo u naše ime odmah i prihvatio, ali i njega pozvao kod nas u Stolac u goste. Nakon nastupa presvlačenje u civilnu robu i večera u konobi „Volta“ gdje nam se priključiše i još neki uzvanici i gosti. Pjesma, pa molitva i Dumo blagoslivlje sve i nas i jelo i prijatelje i restoransko osoblje i svima zaželje dobar tek i ugodnu večer. Nakon svečane i obilate večere naš Mato uzima harmoniku, a Ica gitaru, krenu pjesma, a sve skoči na noge, opće prijateljsko slavlje u radosti i veselju, baš lijepo. Oko ponoća Dumo dade znak za kraj, opet duhovna pjesma, molitva, zahvala Bogu, darovi vlasnicima konobe i krećemo prema Lovranu na počinak.

Nedjelja jutro, doručak, darovi i pozdravljanje s osobljem Kuće, koje je bilo vrlo gostoljubivo i drago, oblačenje narodne nošnje, generalna proba na koju se okupilo sve osoblje Odmorišta, slikaju, čestitaju…., nakon probe u autobus i polazak prema riječkoj katedrali sv. Vida. Rektor katedrale preč. Matija daje nam preko Mise počasno mjesto kod oltara. U 11,00 s. uz zvuke zvona kreće uz katedralu svečana procesija prema oltaru, puna katedrala naroda, a budući su Duhovi pa je i sv. Krizma. Tu je stotinu krizmanika, njihovih kumova i roditelja. Misno slavlje predvodi nadb. Devčić u koncelebraciji 10-ak župnika među kojima je i naš Dumo. Na početku nadbiskup pozdravlja vjernike, krizmanike i nas iz Stoca s našim župnikom. Naš Mirko čita prvo čitanje, a mi pjevamo psalam: „Pjevajte Gospodu pjesmu novu“, što prihvaća čitava crkva. Za vrijeme Mise pjeva katedralni mješoviti zbor, a mi opet pjevamo pjesme preko sv. Pričesti. Na kraju Mise poslije Popričesne molitve, naš Dumo dolazi za ambon pozdravlja nadbiskupa, svećenike i čitav puk Božji, predstavlja nas tko smo i odakle dolazimo, te na poziv Dumin naši mladi u znak zahvalnosti za lijepo gostoprimstvo predaju darove nadbiskupu, sliku grada Stoca, župnu lozu, monografiju, CD i DVD Folklora, što smo svi popratili srdačnim pljeskom, a također i rektoru katedrale preč. Matiji predadosmo prigodne darove.

Poslije sv. Mise slikanje s nadbiskupom pred oltarom i vani pred katedralom krenusmo s polsatnim koncertom pjesama, plesova i običaja Hrvata stolačkoga kraja. Krenuše najprije bećarci: Prijatelji ovdje sa svih strana, primite pozdrav od mladih Stočana. Bože mili gledaj sa visine usred Rijeke pjesme i miline. Odmah u publiku dolazi nadbiskup u pratnji tajnika i rektora, ali tu se sada okupiše i naši zemljaci Perići iz Poprati, naša Milica okupila oko nas svu svoju obitelj nastanjenu u Rijeci, zatim Maslaći, Raguži… časna sestra Maslaćuša i ostali, vazda se netko javlja i predstavlja da je naš, a Dumo sve pozdravlja, blagoslivlje i dariva stolačkim suvenirima. Slijede slikanja, snimanja, suze radosnice, a poslije nastupa čestitanje, zajedničko slikanje s nadbiskupom i obostrano oduševljenje. Sve nas na čašicu pića poziva rektor katedrale u svoje prostorije. Nakon čašćenja prođosmo riječkim Korzom, u autobus i u riječku Bogosloviju na ručak. Odmah se nama pridružuje nadbiskup sa svojom pratnjom.

Poslije ručka obilazimo Bogosloviju i apartman gdje je odsjeo sv. papa Ivan Pavao II. 2003. god. za svoga boravka u Rijeci, izlazak na terasu Bogoslovije, slikanje, pjesma, pozdravljanje s bogoslovima i poglavarima, te s nadbiskupom našim glavnim domaćinom ovoga susreta. Opet i tu govori, darovi i polazak za Trsat, Gospino svetište.

Na Trsatu nas dočekuje gvardijan pater Anton-Tonći koji odmah poznade našega Dumu i kaže da se znaju s varaždinskog susreta mladih kad je on u Čakovcu kao župnik primio našega Dumu i mlade iz Stoca. Svi ga pozdravljamo pljeskom, a on nastavlja s tumačenjem Svetišta. Obilazak Svetišta, molitva, pjesma „Zdravo rajska Kraljice“ folklorno i dvoglasno pučki, ječi Svetište, zatim zavjeti, suveniri, tumačenja i na kraju čašćenje u samostanskoj blagovaonici, razmjena darova između Dume i gvardijana i pozdravi. Kad evo sada još jedne naše zemljakinje Ljube r. Raguž-Liskić s Pješivca sa svojim mužem trči da joj ne bismo pobjegli i nju Dumo daruje stolačkim suvenirima za uspomenu.

Konačno krenusmo prema autobusu, tu se pozdravismo s domaćinima, prijateljima, našim don Josipom i u autobusu uputismo se prema autocesti u 17,00 s. Opet usput stadosmo na dva odmorišta, počastismo se darom naših prijatelja, hvala im, i u dobru raspoloženju dođosmo u Stolac u poslijeponoćnim satima. Ravnateljica Srednje škole Mirjana, na Dumin poziv, sve Folkloraše i profesore oslobodi nastave u ponedjeljak, hvala joj. Čitavo ovo naše putovanje i druženje lijepo foto-aparatom i kamerom zabilježi i ovjekovječi naš zajednički prijatelj Josip Njavro iz Neuma, koji održava i naše župne portale, njemu iskreno zahvaljujemo. Bogu hvala na ovom prijateljskom susretu, koji će nam trajno ostati u lijepoj uspomeni.

Fužine

{youtube}sx4yONWMOb8|560|315|0{/youtube}

Rijeka

{youtube}joweVLCj2NA|560|315|0{/youtube}

{rokbox album=|rijeka| title=|Stočani u posjeti Riječkoj nadbiskupiji i nadbiskupu mons. Ivanu Devčiću 2017.| thumbcount=|106|}images/stories/vijesti/2017/rijeka1/*{/rokbox}