Stočani u posjeti župi Postira na otoku Braču 2017.HKUD „Stolac“ sa svojim župnikom don Rajkom uzvratili posjetu župljanima župe Postira na otoku Braču. Naime, Postirani su s dva autobusa, predvođeni svojom pastoralnom djelatnicom Vilmom Lazaneo i našom Svjetlanom Goluža iz Splita, posjetili župu Stolac, prošle godine u nedjelju 9. listopada 2016., sudjelovali s nama na sv. Misi u 11,00 sati, gdje ih je župnik uime čitave župe lijepo pozdravio i srdačnu im dobrodošlicu zaželio. Gosti su posjetili župne i stolačke znamenitosti, družili se s našim Folklornim društvom u župnoj dvorani, gdje smo se odmah dogovorili za uzvratnu posjetu s našim župnikom. Lani dogovoreno, ove godine u subotu i nedjelju, 14. i 15. listopada 2017. ostvareno.

Nas dvadesetak folkloraša krenulo je s Dumom u subotu, 14. listopada u 10,00 sati iz Stoca prema Splitu. Nije nas moglo poći više, jer smo imali dvije međunarodne razmjene studenata i srednjoškolaca, među kojima ima i dosta naših Folkloraša, a imali smo i jednu svadbu u Stocu. Međutim, župa Postira primila je u Domovinskom ratu neke naše župljane kao izbjeglice u svoje obiteljske domove, pa su u njihovo ime pošle s nama i tri naše župljanke Drina, Draga i Magdalena, tako je ovo ujedno bila i zahvalna posjeta Postiranima za sve dobro što su učinili za naše Stočane.

Na početku putovanja Dumo moli molitvu, blagoslivlje sve nas i naš put, našega vozača i krećemo prema Bijači i autocesti. Usput u busu dobra atmosfera i pravo putničko raspoloženje. Stižemo na odmorište Mosor, osvježenje i kava i oko 13,00 sati stižemo u Split. Tu nas srdačno dočekuje, naša Svjetlana Goluža, sa svojim suradnicama gdje nas prijateljski i obilato časte u duhovnim prostorijama svoje zajednice. Obilazimo staru jezgru Splita Dioklecijanovu palaču s krasnim crkvama, kapelicama i ostalim znamenitostima. Dumo nam daje sat vremena slobodno, kava na rivi i polazak na trajekt za Brač-Supetar u 16,30 sati.

Crkva sv. Filipa

Na trajektu pjesma, raspoloženje, nekima je i prvi put ovakvo putovanje, pa time i zanimljivije. Za sat vremena stižemo u Supetar, domaćini izlaze pred nas organiziranim prijevozom i u 18,00 sati smo u Postirama. U pastoralnom centru pripremljena je zajednička večera, dolaze k nama župnik don Jure Martinić i sužupnik don Tonči Jelinčić, stižu i naši domaćini, srdačan prijem i upoznavanje. Poslije večere odlazimo kod domaćina na prenoćište, a Dumo ostaje u župnom dvoru kod mjesnih svećenika.

Na trajektu Spli - Supetar

Nedjelja jutro, lijep i sunčan dan, obilan doručak u obiteljima, oblačimo narodnu nošnju i u 10,30 sati, po dogovoru, dolazimo u župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja, gdje se pripremamo za svečanu sv. Misu u 11,00 sati, pod kojom će pjevati naš Folklor. U 11,00 sati, zazvoniše župna zvona, krenu ulazna pjesma „Uđite s hvalama“, a na oltar izlazi svečana procesija predvođena križem i svijećama, zatim ministranti, mjesni svećenici u koncelebraciji i naš župnik predvoditelj slavlja. Župnik započinje sv. Misu, pozdravlja na početku postirske svećenike don Juru i don Tončija, pastoralne djelatnice Vilmu iz Postira i Svjetlanu iz Splita, koje su najviše zaslužne za ovaj susret, pozdravlja naše domaćine, ali i sve župljane i zahvaljuje svima na srdačnom i nezaboravnom prijemu naših izbjeglica iz Stoca u vrijeme Domovinskog rata, koji su se ovdje kroz tri godine osjećali kao kod svoje kuće, župnik je izrazio veliku radost zbog ovoga susreta i na sve nazočne zazvao Božji blagoslov i pozvao okupljeni puk na kajanje.

Sv. Misa u crkvi sv. Ivana Krstitelja, Postira

Pod sv. Misom je bilo i jedno krštenje pa je tako i radost bila veća, a postirski župnik ima običaj zazvoniti zvonima kad se rodi dijete u župi i to je izgleda jedna posebnost Crkve u Hrvata. Misno pjevanje predvode Stočani, ali kako se pjevaju pučke poznate crkvene pjesme, uključuje se čitava crkva, pa je okupljena zajednica djelovala kao jedan veliki pjevački zbor. Pod Misom čitaju naši mladi Kristijan i Magdalena koja je u ovoj crkvi u Domovinskom ratu primila Prvu sv. Pričest. Poslije Evanđelja naš župnik uputio je Božjem puku lijepu i prikladnu propovijed, kroz primjere iz života, koje je bilo lako upamtiti i u život provesti. Na kraju Mise župnik don Jure vrlo lijepim i biranim riječima zahvaljuje našem župniku, mladim Folklorašima i preporučuje da se ovakva druženja nastave i ubuduće.

Stočani predvode pjevanje na sv. Misi

Poslije sv. Mise naša Branka pozdravila je sve nazočne, predstavila naš Folklor i najavila prigodni program. Zatim su naši mladi u narodnim nošnjama izveli u crkvi 15-minutni program duhovnih i domoljubnih pjesama, na opće zadovoljstvo okupljenog puka, koji je naše mlade često nagrađivao prijateljskim pljeskom. Na kraju programa među nas je došao naš Dumo, svima srdačno zahvalio, a naše glavne domaćine svećenike i pastoralnu suradnicu Vilmu lijepim darovima obdario, tu je naša nezaobilazna župna loza iz murvove bačve, misno vino žilavka iz župnih podruma, župna turistička monografija i folklorni CD i DVD.

Nastup Stočana poslije sv. Mise

Poslije programa u crkvi slijedila su vani pred crkvom dva hercegovačka kola Hrvata stolačkoga kraja, pleteno kolo i trusa s poskočicama, što je također svijet s oduševljenjem popratio. Nakon službenih nastupa, pred crkvom se nastavio ugodan razgovor, druženje, slikanje, upoznavanje. Pristupa nam naša časna sestra Stanka Pažin iz Ljutaca, a na službi u Milni na Braču, tu je i naša Draga r. Pažin njezina sestra, koja je nakon Domovinskog rata ostala živjeti u Postirima sa svojom obitelji, dolazi nam i naša Milka r. Perić, koja je za vrijeme Domovinskog rata udana u Postira i tu živi sa svojom obitelji. Pristupaju nam i mnoge obitelji koji su primale naše izbjeglice u ratno vrijeme, sa svima se pitamo, pozdravljamo i svima zahvaljujemo. Nakon prijateljskog druženja pred crkvom, odlazimo kod svojih domaćina na ručak, a Dumo ostaje s domaćim svećenicima na ručku u pastoralnom centru.

Nastup Stočana pred crkvom u Postirima

Poslije ručka svi se nalazimo po dogovoru na kružnom toku, u središtu mjesta, pozdravljamo se s legendarnim župnikom don Tončijem i našim domaćinima, a župnik don Jure i organizatorice susreta Vilma i Svjetlana kreću s nama u obilazak bračkih kulturnih i povijesnih dobara. Posjetismo najprije Vidovu Goru najveći vrh na jadranskim otocima visok 800 metara, odakle puca vidik na susjedni Hvar, Pelješac i Vis, te na čitav otok Brač, a posebno na jednu od najljepših svjetskih turističkih destinacija Zlatni rat na Bolu. Obilazimo dalje po otoku i posjećujemo najljepši mauzolej, najljepši toranj na svijetu, bračke crkve i kapelice, usput molimo, pjevamo, razgovaramo, divimo se, slikamo i Bogu zahvaljujemo za ovaj dan i lijepi dar.

Stočani na Vidovoj gori

Stižemo u Supetar, trajekt već pristao i prima putnike, koje će prema Splitu povesti u 18,00 sati, uputismo se i mi s kartama prema trajektnom ulazu. S domaćinima se pozdravljamo, srdačno im zahvaljujemo i u Stolac ih ponovno pozivamo, a oni nas prijateljski ispraćaju i svojim nas darovima darivaju. Hvala im!

Na trajektu krenu pjesma naših mladih uz gitaru i dobro raspoloženje, prihvaćaju i ostali putnici, stvori se baš neka fina prijateljska atmosfera među svim putnicima, prođe sat vremena vožnje ko rukom od ruku. U Splitu nas čeka autobus u 19,00 sati, tu se pozdravismo s našom Svjetlanom i zahvalismo joj na svemu što je za nas učinila na ovom susretu i ona zahvaljuje nama i poziva nas na proljeće u Split, 26. svibnja za dan sv. Filipa Nerija, patrona njihove crkve i zaštitnika kršćanske mladeži. Još je dugo do toga, ali vjerojatno ćemo se odazvati njezinom pozivu. Dumo izmoli Očenaš… blagoslovi put i krenusmo na autocestu. Odmor opet na Mosoru i uputismo se prema Stocu.

U 22,00 sata sretno, zadovoljno i s puno lijepih osjećaja stigosmo u naš grad. Našega su Dumu kroz ova dva dana u župi zamjenjivali dvojica naših svećenika, domaćih sinova don Ivan i don Damir, pa je tako uz naše časne sestre Slavu i Alojziju sve u župi dobro funkcioniralo. Čitavo ovo naše putovanje i druženje lijepo foto-aparatom i kamerom zabilježi i ovjekovječi naš zajednički prijatelj Josip Njavro iz Neuma, koji održava i naše župne portale, njemu iskreno zahvaljujemo. Bogu hvala na ovom plemenitom prijateljskom susretu, koji će nam trajno ostati u lijepoj uspomeni.

{rokbox album=|postira| title=|Stočani u posjeti župi Postira na otoku Braču 2017.| thumbcount=|87|}images/stories/vijesti/2017/postira/*{/rokbox}

Nastup u crkvi sv. Ivana Krstitelja poslije sv. Mise

{youtube}NM2Sb4a2mV4|560|315|0{/youtube}

Nastup ispred crkve sv. Ivana Krstitelja poslije sv. Mise

{youtube}dVvwODMa53c|560|315|0{/youtube}