Stočani hodočastili u Ljubinje za blagdan Presvetog Srca Isusova 2019. U četvrtak, 27. lipnja 2019. na Uočnicu blagdana Presvetog Srca Isusova, patrona ljubinjske crkve stolački vjernici predvođeni dumom Rajkom hodočastili su, kako to rade svake godine, u Ljubinje, koje pripada stolačkoj župi. Pun autobus vjernika, među kojima su bili ministranti i pjevači dječjeg zbora „Modra rijeka“, krenuo je u četvrtak iz Stoca u 17,00 sati, a koloni su se priključili i nekoliko osobnih automobila.

Dumo je u autobusu prije polaska izmolio Očenaš i blagoslovio putovanje, a onda naprijed krenuo osobnim autom s ministrantima i svime što je potrebito za pjevanje i sv. Misu.

U Ljubinju smo najprije otišli na katoličko groblje, koje datira iz austrijskog vremena, gdje je Dumo izmolio molitvu i odrješenje za sve pokojne, a potom smo se uputili k ljubinjskoj crkvici, koja je sagrađena i blagoslovljena 1936., a obnovljena 2001. Katolička crkvica u Ljubinju dijeli dvorište s pravoslovnom župnom crkvom. Svi smo odmah ušli u crkvu, zapjevali pjesmu Spasitelju dobri Isukrste, izmolili Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu na čast Presvetog Srca Isusova, zajednički obavili zavjet, a onda su hodočasnici pred slikom Srca Isusova osobno molili za svoje potrebe i potrebe svojih obitelji. Za to vrijeme Dumo se vani pred crkvom spremao za sv. Misu, a ministranti, pjevači i čitači pripremali se za svoje uloge u Euharistijskom slavlju.

U 18,00 sati u lijepoj hladovini ljubinjske crkve otpjevali smo Zlatnu krunicu Srcu Isusovu, a Svečana sv. Misa započela je u 18,20 sati, koju je predvodio i održao prigodnu propovijed dumo Rajko. Dumo je ove godine pročitao bilješke iz kronike mostarskog biskupa Alojzija Mišića i stolačkog župnika don Marka Zovke, o blagoslovu kapele u Ljubinju, 10. svibnja 1936., kada se okupilo 1500 katolika i oko 2000 pravoslavaca i muslimana, što je puk s velikom pažnjom pratio. Poslije sv. Mise organizirano je uobičajeno zajedničko čašćenje, narod je ponio jelo, a Dumo je sve počastio pićem. U Ljubinju su nas dočekali Drago i Rajka Kralj, bračni par koji se brine za crkvicu i groblje u Ljubinju. Poslije lijepe i radosne gozbe nastavili smo druženje kod crkve u ugodnom razgovoru, a mladi su malo prošetali po gradu.

U 19,30 zazvonilo je crkveno zvono, svi smo se uputili prema autobusu i osobnim vozilima i uz blagoslov puta krenuli prema Stocu, ispunjeni duhovnom radošću i lijepim osjećajima, u želji da se ova tradicija Stočana nastavi i ubuduće.