Stočani hodočastili u Ljubinje za blagdan Presvetog Srca IsusovaU četvrtak, 18. lipnja 2020. na Uočnicu blagdana Presvetog Srca Isusova, patrona ljubinjske crkve stolački vjernici predvođeni dumom Rajkom hodočastili su, kako to rade svake godine, u Ljubinje, koje pripada stolačkoj župi.

Pun autobus vjernika, među kojima su bili ministranti i pjevači dječjeg zbora „Modra rijeka“, krenuo je u četvrtak iz Stoca u 17,00 sati, a koloni su se priključilo i nekoliko osobnih automobila. Dumo je u autobusu prije polaska izmolio Očenaš i blagoslovio putovanje, a onda naprijed krenuo osobnim autom s ministrantima i svime što je potrebito za pjevanje i sv. Misu.

U Ljubinju smo najprije otišli na katoličko groblje, koje datira iz austrijskog vremena, gdje je Dumo izmolio molitvu i odriješenje za sve pokojne, a potom smo se uputili k ljubinjskoj crkvici, koja je sagrađena i blagoslovljena 1936., a obnovljena 2001. Katolička crkvica u Ljubinju dijeli dvorište s pravoslovnom župnom crkvom. Svi smo odmah ušli u crkvu, zapjevali pjesmu Spasitelju dobri Isukrste, izmolili Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu na čast Presv. Srca Isusova, zajednički obavili zavjet, a onda su hodočasnici pred slikom Srca Isusova osobno molili za svoje potrebe i potrebe svojih obitelji. Za to vrijeme Dumo se vani pred crkvom spremao za sv. Misu, a ministranti, pjevači i čitači pripremali se za svoje uloge u Euharistijskom slavlju.

U 18,00 sati u lijepoj hladovini ljubinjske crkve otpjevali smo Zlatnu krunicu Srcu Isusovu, a Svečana sv. Misa započela je u 18,20 sati, koju je predvodio i održao prigodnu propovijed dumo Rajko. Dumo je u propovijedi naglasio kao je blagdan Presvetog Srca Isusova blagdan Božje ljubavi prema nama ljudima, ali isto tako i mi smo ljudi dužni uzvratiti svojom ljubavlju na tu beskrajnu Božju ljubav prema nama, koja se očitovala u Isusu Kristu.

Poslije sv. Mise organizirano je uobičajeno zajedničko čašćenje, narod je ponio jelo, a Dumo je sve počastio pićem. U Ljubinju su nas dočekali Drago i Rajka Kralj, bračni par koji se brine za crkvicu i groblje u Ljubinju. Poslije lijepe i radosne gozbe nastavili smo druženje kod crkve u ugodnom razgovoru, a mladi su malo prošetali po gradu. U 19,30 zazvonilo je crkveno zvono, svi smo se uputili prema autobusu i osobnim vozilima i uz blagoslov puta krenuli prema Stocu, ispunjeni duhovnom radošću i lijepim osjećajima, u želji da se ova tradicija Stočana nastavi i ubuduće.