Stočani na Hodočašću Kraljici Mira u Hrasnu 2021.Stolački dumo Rajko predvodio je Hodočašće stolačkih vjernika u Svetište Kraljice Mira u Hrasno u nedjelju, 9. svibnja 2021. Na ovo hodočašće krenuo je jedan dio svijeta osobnim automobilima, radi epidemiološke situacije. Ove su nam se godine na hodočašću pridružili i nekoliko naših momaka iz Biciklističkog kluba „Stolac“, a u Hrasnu smo susreli i još jednu ekipu mladića iz čapljinskoga motorističkog društva, koji su motorima došli na ovo hodočašće. Baš lijepo i hodočašće i vozočašće se lijepo uklapaju u Gospin dan Kraljice Mira u Hrasnu.

Iz Stoca smo krenuli u 9,30 sati, a u Svetište smo stigli oko 10,00 sati. Sv. Misu i tradicionalnu procesiju u 11,00 sati u koncelebraciji domaćih i okolnih svećenika predvodio je naš biskup u miru mons. Ratko Perić. Uz domaći hrašanjski pjevački zbor pod sv. Misom pjevali su i neki naši pjevači iz Stoca, pod ravnanjem Boška i Josipa Njavre, voditelja crkvenog pjevanja.

Biskup je u nadahnutoj propovijedi govorio o Gospi kao Kraljici i Majci, te na temelju zaziva iz Lauretanskih litanija, vrlo lijepo i slikovito predstavio svijetu Blaženu Djevicu Mariju kao Kraljicu i Majku. Na kraju je svim majkama čestitao Majčin dan, istaknuvši dvije svećeničke majke, don Antunovu i don Matinu, koje ove godine slave svoje stote rođendane, a zatim Mariju svima nama stavio za uzor u svim našim životnim trenutcima.

U Molitvi vjernika, poslije Vjerovanja, uz ostale župe, sudjelovala je u zazivima i stolačke župa preko naše Viktorije. Poslije sv. Mise svijet se zadržao neko vrijeme pred crkvom u ugodnom razgovoru, a onda, kako zbog pandemije nije bilo prodajnog centra ni poslijepodnevnog programa, svijet se vratio svojim kućama obogaćen sv. Euharistijom i Božjom riječju. Dumo je poslije ručka u župnoj kući, obišao malo Njavrino selo koje je odmah uz crkvu, zadržavši se u svakoj kući po nekoliko minuta gdje je domaćima i gostima čestitao blagdan Kraljice Mira. Hvala našoj nebeskoj Majci Kraljici Mira preko koje nam Gospodin šalje mnoge milosti koje su nam u životu potrebite!