Stočani po drugi put prvaci KMNL Crkve u Hrvata 2018.Naša župa Stolac i ove je godine 2018. osvojila prvo mjesto KMNL Crkve u Hrvata na Završnici u Osijeku, gdje je domaćin natjecanja bila Đakovačko-Osječka nadbiskupija. Kao lanjski pobjednici u Mostaru gdje su domaćin 2017. bile Hercegovačke biskupije, naša se župa izravno plasirala na Završnicu ove godine 7. – 10. lipnja 2018.

Krenuli smo iz Stoca za Osijek u četvrtak, 7. lipnja u prijepodnevnim satima nas 13 igrača: Nikola Raguž, Nikola Perić, Darko Raguž, Mirko Marić, Anđelo Bošković, Ivan Perić, Ivan Šutalo, Josip Bošković, Goran Bošković, Slaven Pažin, Marko Raguž, Goran Moro i Antonio Katić, s našim stručnim stožerom: Željkom Markovićem i Markom Boškovićem i našim dumom Rajkom, koji je na početku pred crkvom blagoslovio nas, naše putovanje i naše natjecanje, a u pratnji don Mladena Šutala, povjerenika za mlade u našim biskupijama.

U Osijek stižemo pred Duhovni centar Vikarijata Osijek u večernjim satima s ostalim ekipama iz naših nad/biskupija, 12 ekipa i 160 mladića. U predvorju lijep doček, osvježenje, prijavljivanje, slikanje, podjela športskih rekvizita i dodjela pratitelja. Nama dodijeliše Hercegovca sa Širokog Brijega studenta 5. godine Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Ivu Mandića. Okretan i spretan momak stade nam u svemu na raspolaganje. Ulazimo u svečanu dvoranu gdje slijedi Zajednička sjednica za sve športaše, suce, trenere, povjerenike, župnike i volontere. Kad eto na vrata i nadbiskupa Đure Hranića, odmah ga naš dumo dovede među nas Stočane, pozdravismo ga srdačnim pljeskom, uslikasmo se i započe sjednica. Slijede pozdravi, upute, savjeti, pravila, kratak film o 15 godina KMNL i na hodnik na domjenak.

Poslije se uputismo u župe domaćine. Mi smo gosti u župi sv. Leopolda Mandića kod župnika vlč. Ivice Rebića, dobar domaćin. Izlazimo iz svojih vozila, eto i predstavnika obitelji koji će nas primiti. Naš dumo iznosi i prigodne darove za župnika, a on nas časti osvježavajućim pićima, dumo zahvaljuje domaćinima na prijemu i rasporedismo se po kućama.

 

U petak ujutro skup i dogovor pred crkvom u 7,45 s. Željo i stručni stožer daju upute i krećemo u dvoranu na Zrinjevac. Presvlačenje, zagrijavanje, izlazak na teren, dumo predmoli Očenaš i blagoslivlje početak. Dobra atmosfera. Prva utakmica u 9,00 s. Stolac-Vrbovec (2:1). Osvježenje i piće u obližnjem kafiću i priprema za drugu utakmicu. Opet molitva i blagoslov u 11,40 s. Stolac-Osijek (7:1).

Dobar početak, svi smo zadovoljni. Krećemo u obilazak grada, najprije u osječku konkatedralu, obilazak, molitva, slikanje. Idemo na gradski Trg, jedini u Hrvatskoj koji ima podno grijanje, ali i fontanu između čijih slapova prolaziš, a ostaješ suh, fenomen! Naš Marko to proba i uvjerismo se da je tako! Tu nešto prezalogajismo da možemo izdržati do ručka. Sada odlazimo na molitvu i klanjanje u crkvu Rođenja BDM u Višnjevcu. Poslije duhovnoga programa krećemo prema gradskom parku „Pampas“ na fiš-paprikaš, koji svaka ekipa priprema za sebe, ali u nas spretan domaćin i njegovi frendovi i paprikaš gotov što bi rekao keks. Naš dumo časti domaćine stolačkim suvenirima i lozom iz murvove bačve, pozdravlja se i s nama i s domaćima i odlazi prema Stocu radi subotnjih i nedjeljnih obveza.

Poslije jela, dobismo nešto ulaznica a i mi se za neke snađosmo i svi na utakmicu Hrvatska-Senegal. Ovo nam ispade „k’o kec na desetku“. Razultat 2:1 za nas, e sada možemo mirno na počinak. Subota ujutro opet u dvoranu Zrinjevac prva utakmica Stolac-Kreševo (2:1), druga Stolac-Rijeka (4:1) i tako dođosmo do finala. Dobro raspoloženi, obilazimo osječke znamenitosti, a posebno nas se dojmio prizor iz Domovinskog rata kad tenk neprijateljske Jugo-armije gazi crvenog osiječkog „fiću“, to je bio tadašnji omjer snaga, međutim poslije se dogodilo obrnuto. Tu se uslikasmo uz stolačku zastavu.

U 20,00 sati ponovno smo u dvorani Zrinjevac, finale završnice igramo sa Zadrom kao i lani kad smo s rezultatom 3:2 postali prvaci prvenstva. Utakmicu prenosi Laudato TV, javljamo svojima po svijetu da gledaju a oni već pred malim ekranima. Krenu utakmica, svi smo oprezni, 1:0 za nas, pa pred kraj utakmice 2:0, nakon čega Zadrani u zadnjoj minuti smanjiše na 2:1 i tako ostade do kraja. Dolaze poruke i čestitke sa svih strana, pa i fotografije kako naše obitelji, a i mala djeca budno i radosno prate utakmicu i svoje očeve. S dumom smo stalno u kontaktu porukama, a i on nam upućuje riječi podrške i ohrabrenja. Nakon zvižduka suca, neopisiva radost, „Ma je li to moguće“, što bi rekao legendarni spiker Mladen Delić, opet prvaci, pored velikog Zagreba, Osijeka, Rijeke, Zadra….baš smo bili ponosni.

Evo nam opet prijelaznog pehara, koji smo donijeli iz Stoca, radost neopisiva. Javlja se i dumo i porukom i glasom, čestita i blagoslivlja, a don Mladen je s nama stalno na terenu i on uskače među nas u kolo. Nakon utakmice i opremanja, odlazimo u župu domaćina i oni se s nama raduju, kratki odmor, zdravica i u grad na proslavu. Nedjelja ujutro, ustajanje, doručak i na sv. Misu u konkatedralu u 11,30 s. koji predvodi generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije preč. Ivan Ćurić. Sve su ekipe na sv. Misi, generalni sve pozdravlja, svima zahvaljuje, svima čestita. Na kraju sv. Mise podjeljuje nagrade kako je tko zaradio. I mi dolazimo na red, čita se i pozdravlja Stolac, prvak KMNL Crkve u Hrvata, ponosni i radosni pristupamo jedan po jedan predvoditelju slavlja kako bi dobili pehare, nagrade, diplome, medalje i sve ono što ide uz najbolju župu ovog natjecanja, a naša se imena čitaju kako tko pristupa. Veličanstveno! Naš igrač Darko Raguž proglašen je najboljim igračem prvenstva, a naš Nikola Raguž za najboljeg vratara-golmana natjecanja. Ovo je za našu župu veliki uspjeh i ponosni smo na naše momke što su svojom igrom, kršćanskim ponašanjem i športskim držanjem osvjetlali obraz župe, što je često preko utakmice iznosio i spiker TV-prijenosa. Poslije sv. Mise javljamo se i našemu dumi sa svim detaljima i doživljajima iz osječke konkatedrale.

Dumo ponovno čestita, sve pozdravlja i želi svima sretan povratak u Stolac. Dumo je s nama ostao u Osijeku dva dana i uvjerio se u našu kvalitetu, a onda se vratio u Stolac svojim pastoralnim obvezama. Kako naši momci igraju u raznim klubovima, oni u nedjelju večer već sudjeluju u nogometnim turnirima, pa tako neće moći zajednički doći u Stolac na doček i slavlje, ali će nas naš Dumo sve ovih dana okupiti i počastiti te se zajednički Bogu zahvaliti za ovaj uspjeh u kome smo na odličan način predstavili svijetu svoju župu, svoj grad, naše biskupije i čitavu Hercegovinu. Bogu hvala!

FOTO-GALERIJA

VIDEO-GALERIJA

Kompletan video snimak finalne utakmice Stolac – Zadar, možete pogledati OVDJE!

Video snimak dodjele medalja našoj ekipi, možete pogledati OVDJE!

Kompletan snimak intrevjua Hrvatskog katoličkog radija od 15 minuta možete poslušati ovdje.

{mp3}kmnl_intervju{/mp3}