Stočani po treći put prvaci KMNL Crkve u Hrvata, Varaždin 2019.Naša župa Stolac i ove je godine 2019. osvojila prvo mjesto na 16.-oj nacionalnoj Završnici KMNL Crkve u Hrvata u Varaždinu, gdje je domaćin natjecanja bila Varaždinska biskupija i mi u ovoj športskoj priredbi sudjelujemo od samoga početka od 2003. godine.

Kao lanjski pobjednici u Osijeku gdje je domaćin 2018. bila Đakovačko-osječka nadbiskupija, naša se župa izravno plasirala na Završnicu ove godine 13. – 16. lipnja 2019.

Krenuli smo iz Stoca za Varaždin u četvrtak, na blagdan sv. Ante, 13. lipnja u 10,00 s., poslije sv. Mise koja se slavila u 9,00 sati u našoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu povodom Oslobođenja Stoca od Jugočetničke armije u Domovinskom ratu. Pošlo nas je 11 igrača: Nikola Raguž, Darko Raguž, Ivan Šutalo, Josip Bošković, Goran Bošković, Marko Raguž, Domagoj Vujnović, Mario Marić, Boris Katičić, Goran Moro i Antonio Katić, s našim stručnim stožerom: Markom Boškovićem i dumom Rajkom, s kojim smo se na polasku uslikali pred oltarom i kod kipa sv. Ilije, a onda nas je dumo sve pred crkvom blagoslovio: nas, naše putovanje i naše natjecanje.

Stočani po treći put prvaci KMNL Crkve u Hrvata, Varaždin 2019.Dumo je zatim otišao na Centar grada gdje je bilo polaganje vijenaca na Spomeniku hrvatskim braniteljima, a dumo je predmolio molitvu za sve poginule hrvatske branitelje pa poslije, u 11,00 s. na Bačniku služio sv. Misu povodom zaštitnika Bačnika sv. Ante i zatim se uputio za nama prema Varaždinu.

U Varaždin stižemo pred Pastoralni centar u večernjim satima s ostalim ekipama iz naših nad/biskupija, Hrvatske i BiH, 16 ekipa i 200 mladića. U predvorju lijep doček, osvježenje, prijavljivanje, slikanje, podjela športskih rekvizita i dodjela pratitelja. Nama dodijeliše za voditeljicu Slavonku iz Osijeka, a učiteljicu u Čakovcu Ivanu Koprivnjak, spretnu i okretnu djevojku, koja će nam na ovom natjecanju biti stalno pri ruci.

Poslije službenog programa u Varaždinu uputismo se u gradove i župe domaćine. Mi smo gosti u župi sv. Ante Padovanskoga u Čakovcu kod župnika fra Tomislava Božičeka, gdje se upravo slavi patron župe sv. Ante. Izlazimo iz svojih vozila, eto i predstavnika obitelji koji će nas primiti i rasporedismo se po kućama, koje su odmah uza samu crkvu. Poslije osvježenja i večere vraćamo se ponovno pred crkvu, na koncert duhovne glazbe, kad evo i našega dume i Josipa koje će sav ovaj događaj zabilježiti okom i kamerom i na našim portalima objaviti. Dumu odmah upoznasmo s našim dosadašnjim programom i obiteljima kod kojih smo na prenoćištu, neki su od njih već bili u Stocu i ostali smo im u lijepoj uspomeni, dumo odmah vadi iz torbe poklone za naše domaćine da im se lijepo zahvalimo i da imaju uspomenu od stolačkih momaka. Nakon koncerta odlazimo u obližnji kafić na piće, ugodan razgovor, izmjenjivanje dojmova, dobro raspoloženje, planovi za sutra i polazak na počinak.

Stočani po treći put prvaci KMNL Crkve u Hrvata, Varaždin 2019.U petak ujutro, kao i sve ekipe koje taj dan igraju u Čakovcu, dolazimo u dvoranu kod II. Osnovne škole u 8,30 sati, s nama je i naš dumo, ali evo nam u posjetu i našega dr. Đure Marića koji je specijalno za ovu prigodu došao iz Koprivnice, gdje smo mi trebali odsjesti i gdje nam je domaćin trebao biti naš Đure s ostalim Stočanima u Koprivnici, ali se u zadnji čas plan promijenio, no to Đuru nije poremetilo da ne dođe k nama u Čakovec. Hvala mu, s njim se srdačno upitasmo i sve najbolje jedni drugima zaželismo. Slijedi kratki dogovor, stručne upute, zajedničko slikanje s dumom, molitva i u 9,00 s. započinju utakmice između župa iz pojedinih biskupija. Dobra atmosfera.

Stočani po treći put prvaci KMNL Crkve u Hrvata, Varaždin 2019.Prva naša utakmica u skupini u 9,40 s. Igraju župe:

  • Uzvišenje sv. Križa Vratišinec (Varaždin) – sv. Ilija Stolac (1:2).

Osvježenje, odmor i priprema za drugu utakmicu. U međuvremenu dumo poziva još jednog našeg župljanina u Čakovcu Iliju Raguža-Ljevića iz Kruševa, s njime kratko piće, upoznavanje, razgovor i počinje naša druga utakmica. Opet slikanje, molitva i blagoslov i utakmica u skupini u 11,00 s.

  • sv. Ilja Stolac – sv. Petar apostol Zadar (0:2).

Izgubismo, ali raspoloženje ne pada. Nekolika su nam ključna igrača ozlijeđena, neki nisu mogli s nama ni poći iz Stoca radi svojih prije ugovorenih športskih obveza, ali nismo klonuli nakon ove utakmice, idemo dalje. Pozdravismo se s našim zemljakom dr. Marićem i pripreme za treću utakmicu, opet isti protokol, slikanje, molitva i treća utakmica u skupini u 12,30 s.,

  • Marija Pomoćnica Banderevo (Rijeka) – sv. Ilija Stolac (1:7).

E, sad se lakše diše. Slijedi posjet obiteljima domaćinima, pozdravljanje, osvježenje, tuširanje i s dumom na pizzu u obližnji restoran kod crkve „Špizza“. Dobro raspoloženje, smjeh, vedri komentari, slavljeničko nazdravljanje, slanje poruka i mailova, pa mogli bismo se uputiti prema pobjedničkom peharu i po treći put, komentiramo u polu-šali. Dumo predmoli molitvu, mi gromoglasno prihvaćamo, svi nas okolo u restoranu s osmjehom prate, dumo zahvaljuje Bogu na svenu dosadašnjem, blagoslivlje jelo, brzo blagujemo, konobar dobro okretan i njega smo na kraju počastili. Pita ga dumo: „Mali, nekakav si spretan, je li ti djed doselio iz Hercegovine“? Smije se: „Nije, moji stalno žive ovdje!“ Gledamo na sat 14,30 s., vrijeme nam je, a daleko nam je, duhovni program u Ludbregu u Svetištu Krvi Isusove počinje u 15,00 sati. Naš dumo, pošto se uvjerio da nas ostavlja u pobjedničkom raspoloženju, pozdravlja se s nama i odlazi prema Stocu radi subotnjih i nedjeljnih obveza.

Stočani po treći put prvaci KMNL Crkve u Hrvata, Varaždin 2019.Prije polaska dumo, na poziv našega zemljaka Ilije Raguža odlazi u njegovu Tvornicu tjestenine u Čakovcu koja pokriva 40 duluma, a 300 tona brašna odjednom primaju silosi tvornice, a svaki dan utroši se 30 tona brašna, ima 1500 paletnih mjesta, a započeo je s radom 1996. i danas ima osim Čakovca još tri podružnice u Županji, Đakovu i Čapljini u kojima radi 100 radnika. Ovo je za svaku čestitku.

Mi stižemo u Ludbreg u 15,00 s., slijedi križni put, naš Nikola-Boba nosi križ, Toni čita prvu postaju. Poslije nam župnik u Svetištu tumači Euharistijsko čudo, po čemu je i postalo Ludbreško svetište Krvi Isusove, slijede svjedočenja o vjeri, rekreacija i polazak za Varaždin. U Varaždinu raspored po obiteljima u župi sv. Fabijana i Sebastijana. Večera, odmor i počinak.

 Stočani po treći put prvaci KMNL Crkve u Hrvata, Varaždin 2019.Subota ujutro okupljanje u varaždinskoj Areni, mala dvorana, gdje će se odigravati sve predviđene utakmice. Ustaljeni protokol prije svih utakmica, slikanje, molitva, igra. Četvrtfinale igramo u 11,20 s.

  • sv. Ćiril i Metod Osijek – sv. Ilija Stolac (0:1).

Oduševljenje, nema ni umora, idemo prema peharu. Polufinale, igramo u 16,50 s.

  • sv. Ilija Stolac – sv. Josip, Dugi Rat (Split) (2:1).

E sad smo zaradili i malo odmora, odlazimo na dravski bazen, baš nam je ovo kupanje dobro došlo, ali nas pobjednički duh ne napušta.

U 20,00 s. ponovno smo u Maloj dvorani varaždinske Arene. Finale u 20,10 sati. Puna dvorana, atmosfera fantastična, utakmica za pamćenje i povijest, igraju župe: Uznesenje BDM – Kreševo (Vrhbosanska) – sv. Ilija Stolac (Trebinjsko-mrkanska). Utakmicu prenosi Laudato TV, javljamo svojima po svijetu da gledaju a oni već pred malim ekranima. Najprije hrvatska himna Lijepa naša i krenu utakmica, svi smo oprezni, prvo poluvrijeme 1:0 za nas, a gol je postigao Mario Marić, nazvaše ga novinari „eurogolom“.

Stočani po treći put prvaci KMNL Crkve u Hrvata, Varaždin 2019.Na odmor idemo dobro raspoloženi, krenu drugo poluvrijeme, ima šansi i s jedne i s druge strane i 2:0 za nas, opet Mario Marić uz dobru asistenciju Ivana Šutala-Piketa. Dolaze poruke i čestitke sa svih strana, pa i fotografije kako se budno prati utakmica. S dumom smo stalno u kontaktu porukama, a i on nam upućuje riječi podrške i ohrabrenja. Nakon zvižduka suca, neopisiva radost, „Ma je li to moguće“, što bi rekao legendarni spiker Mladen Delić, opet prvaci, pored velikog Zagreba, Osijeka, Rijeke, Splita, Zadra….baš smo ponosni. Evo nam opet prijelaznog pehara, koji smo donijeli iz Stoca, radost neopisiva. Javlja se i dumo i porukom i glasom, čestita i blagoslivlja, a don Mladen i don Tomo uskaču među nas na teren u kolo, slikanje, pjesma, radost, veselje. Nakon utakmice i opremanja, odlazimo u župu domaćina i oni se s nama raduju, kratki odmor, zdravica i u grad na proslavu.

 Stočani po treći put prvaci KMNL Crkve u Hrvata, Varaždin 2019.Nedjelja ujutro, ustajanje, doručak i na sv. Misu u katedralu u 11,00 s. koju predvodi mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski. Sve su ekipe na sv. Misi, biskup sve pozdravlja, svima zahvaljuje, svima čestita. Na kraju sv. Mise podjeljuje nagrade kako je tko zaradio. Treće mjesto: Župa Dugi Rat sv. Josip (Splitska), Drugo mjesto: Župa Uznesenja BDM – Kreševo (Vrhbosanska). I mi dolazimo na red Prvo mjesto, čita se i pozdravlja Stolac, prvak KMNL Crkve u Hrvata, ponosni i radosni pristupamo jedan po jedan biskupu predvoditelju slavlja kako bi dobili pehare, nagrade, diplome, medalje i sve ono što ide uz najbolju župu ovog natjecanja, a naša se imena čitaju kako tko pristupa. Veličanstveno! Pita nas biskup na početku: „A đe vam je dumo“? Mi, ugodno iznenađeni, odgovaramo: „Bio je s nama dva dana, ali se morao vratiti u Stolac, puno Vas je pozdravio i još se uvijek rado sjećamo Vaše sv. Mise, koju ste predvodili u našemu Stocu 2013.“! Bio je baš srdačan susret biskupa i nas.

Stočani po treći put prvaci KMNL Crkve u Hrvata, Varaždin 2019.
Naš igrač Mario Marić proglašen je najboljim igračem prvenstva. Ovo je za našu župu veliki uspjeh i ponosni smo na naše momke što su svojom igrom, kršćanskim ponašanjem i športskim držanjem osvjetlali obraz naše župe. Poslije sv. Mise javljamo se i našemu dumi sa svim detaljima i doživljajima iz varaždinske katedrale. Dumo ponovno čestita, sve pozdravlja i želi svima sretan povratak u Stolac. Dumo je s nama ostao dva dana i uvjerio se u našu kvalitetu, a onda se vratio u Stolac svojim pastoralnim obvezama. Sada je slijedio svečani ručak, zajedničko druženje svih ekipa i u 13,30 sati polazak kućama.

Kako naši momci igraju u raznim klubovima, oni su u nedjelju večer već sudjelovali u nogometnim turnirima, pa tako nisu mogli zajednički doći u Stolac na doček i slavlje, ali će nas naš Dumo sve na Tijelovo okupiti, počastiti, te se zajednički Bogu zahvaliti za ovaj uspjeh u kome smo na odličan način predstavili svijetu svoju župu, svoj grad, naše biskupije i čitavu Hercegovinu. Bogu hvala!

Stolac, Čakovec, Ludbreg – 13. i 14.6.2019.

Varaždin, 15.6.2019.

Varaždin, sv. Misa Zahvalnica i dodjela nagrada, 16.6.2019.