Stočani svečano u svojoj župi proslavili Prvo mjesto KMNL Crkve u Hrvata 2019.U četvrtak, na Tijelovo, 20. lipnja 2019. stolački župni Prvaci skupa sa svojim dumom Rajkom i čitavim okupljenim pukom Božjim svečano smo proslavili osvajanje po treći put uzastopno Prvoga mjesta KMNL Crkve u Hrvata, Varaždin 2019. Bili smo prvaci 2017. u Mostaru, 2018. u Osijeku i ove 2019. godine u Varaždinu.

Na Tijelovo, u 17,30 sati svi smo se okupili u župnu Dvoranu za mlade, gdje smo se s našim dumom fotografirali uz pobjedničke pehare, medalje i nagrade, a bilo ih je napretek. Poslije smo s pobjedničkim peharima, diplomama i medaljama oko vrata otišli pred našu župnu crkvu sv. Ilije Proroka i tu sačekali svečanu procesiju.

U 18,00 sati zazvonila su župna zvona, a naprijed su krenuli ministranti s križem i svijećama, pa naš dumo, zatim mi športaši s našim pobjedničkim rekvizitima i tako smo u procesiji svečano ušli uz crkvu na glavna vrata, pjevajući ulaznu pjesmu „Spasitelju dobri Isukrste“ koju je započeo naš pjevački zbor „Mladi“ s kora. Naše smo pehare stavili pred oltar u znak zahvalnosti Bogu za ovaj veliki športski uspjeh. Na početku je župnik sve nazočne lijepo pozdravio, a nama iskazao poseban pozdrav, naglasivši kako svojim kvalitetnim igranjem i lijepim ponašanjem, ali i prvim osvojenim mjestom pronosimo slavu župe, grada i čitave Hercegovine cijelim svijetom, što je okupljeni puk s oduševljenjem prihvatio i sve nas srdačnim pljeskom nagradio.

Poslije je slijedila sv. Misa u kojoj su naši mladići čitali i molitvu predmolili. Na kraju sv. Mise uputila se tradicionalna svečana procesija kroz čitav grad u kojoj smo, na preporuku dume, i mi sudjelovali s pobjedničkim medaljama oko vrata, pjevajući prikladne euharistijske pjesme. Poslije sv. Mise župnik je i nas i nazočni puk pred crkvom počastio osvježavajućim pićima, gdje smo doživjeli lijepe riječi pohvale i prijateljske čestitke od nazočnih vjernika. Slijedila su fotografiranja i još jedanput razmjena dojmova s ove veličanstvene športske smotre iz Varaždina 2019., gdje smo osvojili po treći put uzastopno Prvo mjesto na 16.-oj Završnici KMNL Crkve u Hrvata. Pod sv. Misom zahvalili smo dragom Bogu i sv. Iliji za ovaj veliki uspjeh, na koji smo svi posebno ponosni i drago nam je da u ovom športskom katoličkom natjecanju mi Stočani sudjelujemo od samog početka svih dosadašnjih 16 godina, na čemu smo posebno zahvalni našemu dumi Rajku koji nas je odmah 2003. u ovu veliku športsku priredbu uključio, te nas redovito očinski prati, duhovno krijepi i u svakom pogledu športski podržava.

Sve dobivene nagrade i pehare postavili smo u Dvoranu za mlade Pastoralnog centra župe Stolac, gdje su smješteni i ostali športski rekviziti stolačke župne mladeži s dosadašnjih raznih natjecanja, ali tu su i ostale mnogobrojne zahvalnice, nagrade, diplome, slike i uspomene i ostalih naših župnih skupina mladih, jer naša župa ima 12 raznih skupina, grupa i zajednica u koje su uključeni naši mladi. Bogu hvala na ovim mladenačkim uspjesima i športskim aktivnostima naših momaka, što je zdravo i za dušu i za tijelo. Kako je lijepo biti zajedno i radosno slaviti Gospodina!