Stočani u posjeti Hrvatima Welsa i Gornje Austrije 2018.HKUD „Stolac“ iz Stoca sa svojim župnikom don Rajkom, na poziv HKUD-a „Hrvatski Dom Wels“ iz Welsa u Austriji, posjetili su Hrvate Welsa i Gornje Austrije u subotu i nedjelju, 26. i 27. svibnja 2018. Iz Stoca smo pošli u petak, 25. svibnja u 22,00 s. i nakon dumina blagoslova krenuli autobusom nas 45, prema Austriji, autocestom preko Hrvatske i Slovenije. Usput odmorismo na četiri odmorišta, raspoloženje odlično, atmosfera mladenačka, ića i pića obilato. Austrija lijepa zemlja, sve obrađeno i uređeno, kažu tko neće raditi zemlju država mu je oduzima i daje onome tko hoće raditi.

U Wels stigosmo u subotu u 13,00 s. Naši nas prijatelji Folkloraši i mnogi naši sunarodnjaci srdačno dočekaše u Hrvatskom domu, kratko pitanje, upoznavanje, čašćenje i u obitelji na ručak i odmor. Prvi dojam izvanredno lijep, kao da smo uvijek zajedno. U obiteljima prijateljsko ozračje, razgovor, smijeh, čašćenje, podrobnije upoznavanje, odmor. Poslije, oblačenje narodne nošnje i u Dom na generalnu probu u 18,30 sati. Pozornica za nas malo pouska, jer nas je puno, ali smo se ubrzo dobro snašli.

U 19,30 s. kreće program, dvaju društava domaćina iz Welsa i nas gostiju iz Stoca. Voditeljica na početku, sve lijepo pozdravlja, pun Dom ko šipak, više stotina gostiju, uzvanika, sa svih strana Gornje Austrije, neki su Hrvati došli s udaljenosti po 50-60 km. Veličanstven ambijent. Predsjednik domaćeg folklornog društva Niki Raguž, pozdravlja i goste i domaće vidno ganut ovim prelijepim prizorom.

Voditeljica najavljuje naše stolačko društvo Osobnom iskaznicom i prvom točkom: Mješani, Ženski i Muški bećarac, Pjesma u kolu, Pleteno kolo i Muški trojanac. Oduševljena publika gromoglasno i često reagira spontanim pljeskom, a naše društvo zaista dostojno predstavlja svu ljepotu nošnje, pjesme i običaja Hrvata stolačkoga kraja. Nakon naše prve točke nastupaju domaćini „Folklorna skupina Hrvatskog Doma Wels“ s plesovima iz Bosanske Posavine i njih čitava dvorana trajno prati poticajnim pljeskom i oduševljenjem.

Sada slijedi naša druga točka: Domoljubna pjesma Graničari, Stolačka himna, Pjesma u kolu, Miješano muško-žensko kolo i Trusa s poskočicama. Publika u trajnom poticajnom raspoloženje. Sada slijedi druga točka domaćina: Tamburaški sastav svira melodije rodoljubnih pjesama iz Domovine, publika ih oduševljeno nagrađuje.

Voditeljica najavljuje našu treću točku: Svatovske pjesme i običaje u kolu stolačkih Hrvata, Turćijanje, Hercegovački lindžo i Završna pjesma. I ova se točka oduševljeno popratila, a posebno Lindžo, a pri silasku s pozornice zapjevasmo: „I na kraju primite pozdrave iz lijepoga Stoca sa Bregave“. Nakon toga opet nastupaju gosti s prekrasnom koreografijom: Plesovi iz Međimurja, koju su po prvi put izveli na oduševljenje svih nazočnih.

Poslije službenog programa riječ uzima predsjednik Niki Raguž, inače Stočanin i baš vidno oduševljen zahvaljuje svima koji su se u tako velikom broju odazvali, zahvaljuje svim organizatorima skupa, a posebna zahvalu upućuje gostima, našemu Folkloru iz Stoca, na čelu s našim Dumom. Poziva na pozornicu predsjednika Doma Stipu, župnika fra Vjeku, našega Dumu Rajka i našega voditelja Želju. Svi se prigodnim riječima obratiše publici, pozdravima, zahvalama i na kraju razmjenom darova, mi ponesošmo naša dobra stolačka vina žilavku i blatinu, župnu lozu iz murvove bačve, CD i DVD, stolačke knjige i monografiju, a od domaćina primismo, njihove autohtone vinske sorte, bedževe i suvenire.

Nakon ovoga predivnog prizora, odložismo narodne nošnje i jedni i drugi, slijedi bogata večera, a onda krenu zabava i razonoda uz hrvatsku grupu „All Star Band“ (Braća Prankić i Zoka). Nasta opće slavlje svega okupljenog puka. Poslije ugodne večeri i lijepe zabave, krenusmo u domaćina na počinak.

Nedjelja ujutro, ustajemo, opremanje i na zajednički doručak u Dom, koji su nam s puno ljubavi pripremili naši domaćini, a poslije doručka, kava, pjesma, pa obilazak grada Welsa. U 12,30 s. okupismo se pred crkvom sv. Stjepana, dogovor s dumom o protokolu sv. Mise i pjevanja i ulazak u crkvu na tribine kod župnih orgulja.

U 13,00 sati započinje sv. Misa, iz sakristije izlaze svećenici i ministranti, a naš Zbor započinje ulaznu pjesmu, koju prihvaća čitava crkva. Naš Dumo predvodi sv. Misu u koncelebraciji mjesnog župnika fra Vjeke, koji na početku pozdravlja sve nazočne, nas iz Stoca i poziva našega dumu da započne sv. Misu. I naš župnik pozdravlja sve, zahvaljuje domaćem Folklornom društvu i župniku na pozivu, domaćinima na lijepom prijemu, a preko našeg Društva prenosi svim nazočnima pozdrave, župe Stolac i cijele Hercegovine, što su nazočni prihvatili s velikim oduševljenjem i pljeskom.

Pod Misom su naši mladi čitali misna čitanja i predmolili molitvu vjernika, a Dumo je nakon Evanđelja održao vrlo lijepu i prikladnu propovijed što je okupljeni puk vrlo lijepo pratio i prihvatio. Na kraju Mise fra Vjeko svima zahvaljuje, a naš Dumo nakon zahvale, upućuje poziv i domaćem Folklornom društvu i fra Vjeki da nas dogodine u isto ovo vrijeme posjete u Stocu, održe folklorni koncert, fra Vjeko predvodi sv. Misu i propovijed i da osjete i oni naše gostoprimstvo, što su domaćini sa zadovoljstvom prihvatili. Na kraju Mise svi zajedno zapjevasmo Zdravo Djevo Kraljice Hrvata, a domaćini nas nagradiše dugim i prijateljskim pljeskom.

Poslije sv. Mise pred crkvom krenusmo s pučkim slavljem u pjesmi i kolu, na opće zadovoljstvo okupljenih u što su se i oni uključili. U 15,00 s. stiže naš autobus, te uz prijateljski stisak ruke jedva se odvojismo od svojih domaćina. Lijepo nas opremiše za puta ićem i pićem, pozdravismo se, dumo blagoslovi putovanje, zahvali domaćinima, a i domaćini: župnik, Niki i Drago rekoše po nekoliko riječi, jedni drugima zahvalismo i krenusmo prema Stocu.

Uz ugodno putovanje, molitvu, lijepe komentare, rekreativne odmore, pjesmu i šalu, dođosmo u Stolac u ponedjeljak u 6,00 s. Bogu hvala na svemu lijepom što smo doživjeli, a sve je ovo lijepo zabilježio i ovjekovječio foto-aparatom i kamerom naš prijatelj Josip iz Neuma.

FOTO-GALERIJA

VIDEO-GALERIJA

{youtube}JahgEeOB2FA|560|315|0{/youtube}

{youtube}e8Yg84CNlTw|560|315|0{/youtube}

{youtube}tno5Slf5Iko|560|315|0{/youtube}

{youtube}OUbfgnjuoac|560|315|0{/youtube}