Stočani u posjeti župi Vinjani kod Imotskoga 2018.HKUD „Stolac“ iz Stoca sa svojim župnikom don Rajkom, na poziv vinjanskoga župnika fra Josipa Sušića posjetili smo župu Vinjane u nedjelju, 21. listopada 2018. Iz Stoca smo krenuli, nas 35, u nedjelju ujutro u 9,00 s. autobusom, poslije rane sv. Mise.

Putujemo preko Čapljine, Ljubuškoga i Gruda, usput dobra atmosfera, mladenačko raspoloženje. Na granici u Vinjanima nema puno zastoja, redovita rutinska kontrola i ulazak u Hrvatsku, tu nas čeka, poslana od župnika fra Josipa, župljanka Vinjana Jelena sa svojim društvom i autom pred nama do crkve sv. Ante u Gornjim Vinjanima gdje će biti slavljena sv. Misa u 11,00 sati. Dolazimo malo prije 11,00, tu nas srdačno dočekuju predstavnici župe i upućuju u crkvu gdje već župnik ima neke župne napomene.

Stočani u posjeti župi Vinjani kod Imotskoga 2018.Narod je dobro popunio crkvu, a ima ih i pred crkvom. Nas u klupama pred oltarom čeka mjesto, Emma sjeda za orgulje, Matea uzima u ruke note, Željo nas raspoređuje u klupe, čitači Marko i Mirko uzimaju čitanja, Matej i Veronika pripremaju molitvu vjernika, a Ivan i Ivana unose sliku Stoca koju ćemo na kraju Mise darovati mjesnom župniku. Naš Dumo odlazi u sakristiju gdje se priprema za sv. Misu. U 11,00 sati zazvoniše župna zvona, procesija iz sakristije s ministrantima i dvojicom svećenika mjesnim i našim župnikom krenu prema oltaru, a mi zapjevasmo ulaznu pjesmu: Spasitelju dobri Isukrste, prihvati čitava crkva, veličanstven ulaz. Naš župnik predslavi sv. Misu u koncelebraciji mjesnog župnika fra Josipa i započinje misno slavlje. Na početku Dumo sve srdačno pozdravlja, te preko nas folkloraša, koji smo ujedno i članovi Mješovitog stolačkog župnog zbora „Mladi“, prenosi pozdrave svih Stočana, čitave župe i cijele Hercegovine, što su nazočni prihvatili s velikim oduševljenjem i pljeskom. Zatim zahvaljuje župniku i njegovu zboru na pozivu, jer je ovo uzvratna posjeta Stočana Vinjanima. Naime vinjanski zbor sa svojim župnikom gostovao je u Stocu, u subotu, 1. rujna o. g., gdje nam je svima bilo lijepo i ugodno i tada se rodila ideja da i Stočani uzvrate posjetu Vinjanima i to se na poziv domaćeg župnika fra Josipa danas i dogodilo. Nakon uvodnih pozdrava Dumo započinje sv. Misu i sve okupljene poziva na iskreno i skrušeno kajanje. Pod Misom naši mladi čitaju misna čitanja i predmole molitvu vjernika, a Dumo je nakon Evanđelja održao vrlo lijepu i prikladnu propovijed što je okupljeni puk pažljivo pratio i lijepo prihvatio.

Stočani u posjeti župi Vinjani kod Imotskoga 2018.Na kraju Mise fra Josip sve pozdravlja i svima zahvaljuje, a posebno zahvaljuje našemu župniku na predvođenju sv. Mise i lijepoj propovijedi, te najavljuje naš nastup poslije sv. Mise u župnom dvorištu. I naš Dumo na kraju zahvaljuje svima na lijepom sudjelovanju u sv. Misi, a župniku i župljanima na prijateljskom i srdačnom dočeku, pa uime ovog lijepog druženja evo jedna slika grada Stoca s posvetom i pečatom, koja će resiti stan vašega župnika, a sve nas podsjećati na ova dva prekrasna druženja u Stocu i u Vinjanima. Na kraju Mise svi zajedno zapjevasmo: Zdravo Djevo Kraljice Hrvata, a domaćini nas nagradiše dugim i prijateljskim pljeskom.

Stočani u posjeti župi Vinjani kod Imotskoga 2018.Poslije sv. Mise pred crkvom srdačna rukovanja, pitanja, čestitanja, upoznavanja, baš lijep i prijateljski ambijent, a onda krenusmo s folklornim nastupom u pjesmi, bećarcima, kolu i lindži, na opće zadovoljstvo svega nazočnog puka. Na kraju pojedinačna i zajednička slikanja, u autobus i posjet župnoj crkvi sv. Roka u Donjim Vinjanima. U crkvi župnik izreče nekoliko riječi o crkvi i župi, pjesma, molitva i u dvoranu, kad tamo ugodno iznenađenje, na velikoj ploči stoji natpis: „Dobro nam došli dragi Stočani!“, onda i mi bećarac: „Sva smo mjesta obišli do Srijema, od Vinjana ljepšeg mjesta nema“. Opet smjeh, slikanje, čašćenje, darovi, pjesma, raspoloženje, ma divota!

Stočani u posjeti župi Vinjani kod Imotskoga 2018.Idemo u autobus i u restoran „Zdilar“ u Imotski na ručak, ručak bogat i obilat. Na početku pjesma: Danas smo sretni, pa blagoslov domaćeg župnika, dođoše nam i dvojica fratara iz samostana u Imotskom fra Zoran i fra Nediljko, baš lijepa i prijateljska atmosfera. Krenu i pjesma uz gitaru i gostiju i domaćih, kao da smo uvijek zajedno, na kraju kolači, pjesma: Kriste u Tvoje ime i zahvala našega župnika, najprije dobrom Bogu, pa domaćinima i polazak na dva jezera Crveno i Modro, turistička atrakcija imotskoga kraja. Domaći župnik pozvao profesora povijesti i zemljopisa gosp. Dragutina da nam priča o jezerima, Imotskom i čitavom kraju. Odličan sat iz povijesti i zemljopisa. Zatim odlazimo u imotsku župnu crkvu sv. Franje, molitva, pjesma, razgledanje znamenitosti po crkvi pa na piće u obližnji restoran i tu smo uz čašćenje i ugodan razgovor obilježili 16.-tu obljetnicu našega HKUD-a, osnovani smo 20. listopada 2002. Poslije osvježenja obilazimo grad, a s nama je stalno župnikova desna ruka mladić Josip koji dobro pazi da što bitno ne preskočimo. Poslije obilaska centra grada uz slikanje i lijepe komentare dolazimo do autobusa i u 18,00 sati krećemo prema Stocu.

Stočani u posjeti župi Vinjani kod Imotskoga 2018.Uz molitvu, ugodno putovanje, lijepe komentare, pjesmu i šalu dođosmo u Stolac u 20,00 sati. Odmah naš Dumo nazva župnika fra Josipa u Vinjane i srdačno mu zahvaljuje na svemu dobru što su nam ga danas iskazali on i njegovi župljani. Bogu hvala na ovom nezaboravnom prijateljskom susretu, a sve ovo lijepo i stručno zabilježiše foto-aparatom i kamerom naši prijatelji Josip i Boško.

FOTOGALERIJA

VIDEO

{youtube}7_URWBrJJU4|560|315|0{/youtube}