KIUM, 2015-05-17

STOLAC: BUDITE KAO APOSTOL MATIJA!U nedjelju, 17. svibnja sv. krizma u Stocu za vrijeme pučke sv. Mise. Župna crkva sv. Ilije ispunjena je krizmanicima, kumovima, roditeljima i ostalim vjernicima. Dosta je naroda i pred crkvom. S kora župni zbor pjesmom i glazbom prati liturgijsko slavlje.

Pozdravlja krizmanik osmoga razreda, kojega su vršnjaci izabrali s njegovim sastavom: „Dragi biskupe, Vi ste danas ovdje s nama da nam uljepšate ovaj najsretniji dan koji će obnoviti našu vjeru i pomoći da širimo darove koje imamo u srcu. Raspirimo iskru života, iskru vjere, napravimo prostora u sebi da bi Krist bio za nas Emanuel, tj. Bog s nama. U životu ćemo imati samo jedan cilj nastojati surađivati s Duhom Svetim i njegovim darovima, i služiti Bogu i svom narodu. Danas, kada tražimo svoje životne putove, preporučujemo se u Vaše molitve, oče biskupe, i u molitve cijele naše župne zajednice.“ Krizmanici su uključeni u misna čitanja i u molitve vjernika.

Župnik don Rajko Marković, iznoseći neke podatke iz prošlosti župe, napose one koji se tiču razdoblja od prije 70 godina, spominje i ovo:

„Najveći procvat stolačka je župa doživjela uoči Drugoga svjetskog rata. Imala je 3.506 katolika. Rat i poraće, osobito 1945. godinu, stolačka je župa doživjela kao jednu od svojih najvećih tragedija u povijesti. Upravo smo jučer i na Bleiburgu i na Radimlji obilježili 70. obljetnicu te naše nacionalne tragedije, koja je usporediva s onom iz XV. stoljeća, kada su turske čete provaljivale, osvajale, rušile crkve, ubijale narod, prevodile ga na islam ili razgonile po svijetu. Naime, od 1941. do 1945. godine u stolačkoj je župi ubijen ili nestao svaki peti katolik. Ukupno je poginulo: 666 katoličkih vjernika, i to 306 vojnika, 360 civila, a među poginulima, nestalima i nikada pronađenima bila su 294 mladića. To znači 294 moguće nove obitelji manje! Ubijena su i tri domaća svećenika rodom iz župe: don Marijan Vujnović, don Ivan Raguž i don Mitar Papac, dakle, ukupno je poginulo 669 osoba!

Župa se tijekom desetljeća opet pomalo životno obnavljala, ali i raseljavala, tako da današnja župa Stolac, koja se proteže od Hutova blata do Hrguda, broji 3.000 vjernika u 800 katoličkih obitelji. U župi se nalaze: gradovi Stolac i Ljubinje te 32 sela i zaseoka u kojima sada netko živi, te 10-ak sela i zaselaka u kojima za sada nema nikoga. U župi se nalazi 40 grobalja i 20 kapelica u kojima se barem jednom godišnje služi sv. Misa, a u nekima i po više puta na godinu. Stolačka je župa je danas, hvala Bogu, živa i životna, živi svoje kršćanstvo razgranato na svim duhovnim poljima. Jedna od tih duhovnih grana jesu i naši današnji krizmanici.

Preuzvišeni, danas pred Vama stoje 42 krizmanika: 21 muški i 21 ženska. Dobro su dolazili na vjeronauk i dobro naučili. Trud se isplatio, iako nije bilo lako, a, naravno, uvijek može biti i bolje. To ćemo i nastojati, a u tome ćete nas sigurno i Vi danas potaknuti, jer dolazite kao pastir i učitelj naše mjesne Crkve. U to Vam ime i kličem glasom ovoga vjerničkog skupa, ovih krizmanika i krizmanica i u svoje osobno ime: Pastiru naše hercegovačke Crkve, dobro nam došli!“

Evanđelje je navijestio domaći sin, đakon Damir, koji se sprema na svećeniko ređenje. Bilo s Božjim blagoslovom.

Biskup je u propovijedi govorio o dvojici apostola: Judi i Matiji, o čemu je bilo prvo misno čitanje: Dj 1,15-26.

Isus je Judu izabrao da bude s njim, da ga šalje propovijedati, da rod donese i rod njegov da ostane. Ali on se iznevjerio, prometnuo u otpadnika koji nije prihvaćao Kristove Euharistije, u lopova koji je krao iz apostolske novčarke, u lašca i glumca koji je sve izigravao dok nije izigrao i samoga sebe, u takva izdajnika koji se sam javio da Isusa izda a da ga nitko nije na to nagovarao. Na Posljednjoj večeri Isus je svim svojim učenicima uputio jedno teško proroštvo: „Jedan će me od vas izdati“. I svi su se apostoli listom obraćali Isusu s pitanjem: „Da nisam ja, Gospodine? Da nisam ja, Gospodine?“ Jer nitko nije bio siguran u sebe. I Juda je upitao: „Da nisam ja, Gospodine?“, a sve je bio skovao samo je još trebalo i izvršiti. Njegova je tragična izdaja u tome što se nije pokajao i tražio od Isusa oproštenje. On je mislio da može sam sebi donijeti spas.

Drugi je lik Matija. Jedanaestorica apostola skupila su se u istu dvoranu Posljednje večere nakon Isusova odlaska na nebo a prije silaska Duha Svetoga, i odlučili izabrati nekoga umjesto otpaloga Jude. Postavili su dva pravila po kojima će birati. Prvo, da je taj kandidat od početka bio s Isusom i apostolima, jedan od 72 učenika, i, drugo, da je osobno vidio Isusa uskrsloga. Našli su dvojicu takvih kandidata koji su ispunjavali oba uvjeta. Bacili su kocku pa neka Duh Gospodnji izabere. I tako je izabran Matija, svjedok od početka i vjerojatno jedan od dvojice učenika koji su onoga uskrsnog dana išli iz Jeruzalema u Emaus, pa ih Isus sustigao. Matija je spremno prihvatio biti apostolom. Eto primjera i vama, mladi, da oduševljeno prihvatite zadaću kada vas Gospodin izabere i pošalje u žetvu svoju. Matijin blagdan slavimo 14. svibnja.

Biskup je napose molio da nikada ne bude Judina poljupca na ustima krizmanika i krizmanica, i da se spremno i smjelo odazovu kada u sebi osjete da ih Gospodin poziva u svoje redove.

U misnom mementu biskup se sjetio svih onih, svećenika i župljana, koje je župnik u početku spomenuo.

Župnik je počastio biskupa, svećenike i đakona u hladovini župnoga dvorišta. Biskup je zahvalio sestrama milosrdnicama koje djeluju u župi.

{rokbox album=|krizma| title=|STOLAC: BUDITE KAO APOSTOL MATIJA!| thumbcount=|20|}images/stories/vijesti/2015/krizma/*{/rokbox}