Stolac: ISUS: OSTANITE U MOJOJ LJUBAVI!Sakramenti: Pučka sv. Misa ili presveta Euharistija i za vrijeme sv. Mise dijeljenje sakramenta sv. krizme. Krizma se prima samo jednom u životu, jer nosi u sebi trajan pečat Božje darovane nazočnosti kao i sakrament krštenja, i sv. Reda koji ima stupnjeve đakonata, prezbiterata i episkopata.

Mjesto: Stolačka župna crkva sv. Ilije proroka, koja je ukrašena vitrajima hrvatskih i općih blaženika i svetaca po prozorima i umjetničkim slikama po zidovima.

Vrijeme: Peta nedjelja uskrsna u 11.00 sati. Dan sunčan, topao, prije bi rekao da je Ilindan negoli kraj proljetnoga travnja.

Župnik: Don Rajko Marković pripremao je skupinu krizmanika, a u svemu, osobito u redanju djece i pred oltarom i u prvim klupama, pomaže s. Alojzija, milosrdnica. Župnik pozdravlja biskupa u ime svih nazočnih misara, kao i u ime cijele župne zajednice. Podsjeća iz župne kronike, koju je vodio pokojni župnik don Anđelko Babić, kako je bilo davne 1954. godine. „Vučja vremena“, ali puno više života, ženidaba i udaja, i crkvenih vjenčanja, i rađanja novih života. „Bilo je i težih razdoblja u našoj burnoj povijesti – nego ovaj današnji  – pa je ovaj hrvatski narod opstao na ovim prostorima i nije se dao iskorijeniti ni duhovno osiromašiti. Tako se nadamo i ubuduće da ćemo – uz Božju pomoć – klijati, rasti, razvijati se, cvjetati i rađati se u ovoj povijesnoj staroj i časnoj stolačkoj župi. Bože, daj da tako bude!“

Pripravnici: četiri devetoškolca i osam učenica istoga razreda za sv. krizmu. Ova je godina prijelomna, kada su došli na red oni koji su se svojedobno opredijelili za devetogodišnju. Dogodine bi trebala početi redovitost, moglo bi biti više od 40 učenika i učenica, kao što ih je prošle godine bilo 37.

Pjesma: Zbor mladih s kora pjeva, uvježbano i glasno, uz tihu pratnju orgulja, i one nepromjenljive dijelove sv. Mise – Gospodine, Slavu, Svet, Jaganjče – kao i pučke uskrsne pjesme od „Usta Isus slavni“ do „Kraljice neba, raduj se, aleluja!“

Predvoditelj: Sv. Misu slavi biskup Ratko, a koncelebriraju župnik i tajnik don Pero. Svi su procesijski ušli u crkvu do oltara.

Pozdrav: Dvoje krizmanika pred oltarom za mikrofonom. Svi su se vježbali i natjecali u pisanju pozdrava; jedan kandidat čita svoj sastav koji su izabrali sami krizmanici, a jedna pripravnica uručuje buket raznovrsna cvijeća. Srdačna dobrodošlica i mladenačko obećanje: „Spremni smo na sve kušnje koje će Bog staviti pred nas. Nadamo se da ćemo uz dar jakosti i pobožnosti Duha Svetoga iz tih kušnji izići još jači i produhovljeniji… primite ovaj dar u kojem se očituje naša zahvalnost jer uz darove koje ćete nam danas udijeliti stječemo novu nadu, koja ne postiđuje, jer ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan. Dobro nam došli!“

Čitanja: Svetopisamski odlomci koje je Crkva izabrala za Petu nedjelju vazmenu Godine „B“ čitaju krizmanici. Dvije krizmanice skladno pjevaju psalam i antifonu. Sedmero krizmanika predvodi Molitve vjernika, a sav puk složno i pobožno odgovara.

Poruka: U propovijedi biskup je Palestinu – zemlju nazvanu „svetom“ po spasonosnim događajima povijesti spasenja: Utjelovljenju Sina Božjega u Nazaretu, Rođenju u Betlehemu, njegovoj Muci, Smrti i Uskrsnuću u Jeruzalemu kao i slanju Duha Svetoga  – usporedio s ovom Hercegovinom, i to u smislu zemaljskoga života. Ljudi su se uglavnom bavili stočarstvom i poljodjelstvom. U Hercegovini nekad bilo – sad se spominjalo! Rijetki drže ovce, a rijetki rade i o zemlji. Možda još malo o vinogradu. Sveti Ivan, apostol i evanđelist, prikazao je samo dvije usporedbe iz Isusovih govora: Dobri pastir i Vinogradar. Danas je u Evanđelju o Vinogradaru kao Ocu, o Trsu kao Kristu, i o lozama ili prutovima koje predstavljamo mi vjernici (Iv 15,1-7). Otac se pobrinuo za vinograd, čovječanstvo. U tom je vinogradu glavni Trs Gospodin Isus, koji daje životni sok svim lozama. Trs ne rađa, nego nosi sve prutove kojima je namijenjeno da donose rod. Vinogradar čisti loze, da donesu više roda. Neke ćisti ili odstranjuje, druge podrezuje. Isus nekoliko puta navodi i poziva da kao vjernici ostanemo u njemu kao što on ostaje u nama. Biskup je naveo primjer da je prije 170 godina živio Marko Milanović, podrijetlom iz ove stolačke župe, koji se bavio i stočarstvom i poljodjelstvom. Idući u planinu potkraj travnja 1859. i da pripremi doček planištara i planinki i da uzore što je trebalo posijati, nije zaboravio ostati u Kristovoj ljubavi za koju je svoj mladi život darovao. Svjedok vjere prve klase.

Pobožno: Na sv. krizmu i na sv. Pričest krizmanici su pristupali sabrano i pobožno. Kao što su otvarali usta da prime Tijelo Isusovo i ostanu u ljubavi njegovoj, tako su vjernici otvarali svoje uši na pučku pjesmu „Zdravo Tijelo Isusovo“, koja se s kora razliježe ne samo po crkvi nego osobito po srcima vjernika.

Oglasi: Župnik je u redovitim oglasima napomenuo da su opet nepoznati počinitelji ostavili pisana uvrjedljiva traga i na oltaru i na križu na Križevcu. Bit će da su opet neke osobe „pomućene pameti“ učinile javni nered, ali prema natpisima čini se da su pomućene i glavom i srcem. A javne i policijske vlasti provjeravaju dokle se mogu javno vrijeđati i obeščašćivati religiozni simboli a da ništa vidljivo ne poduzimaju!

Uspomena: Primivši završni krizmenički blagoslov u kojem je biskup posebno istaknuo „da se ne stide ispovijedati Krista raspetoga“, ni onoga kamenoga križa na Križevcu! krizmanici su se poredali pred oltarom za uspomenu ovoga jedinstvenoga sakramentnoga dana u svome životu.

Čestitanja: Nakon sv. Mise vjernici su mogli ostati pred crkvom na nogama, čestitajući krizmanicima i časteći se onim što su velikodušne domaćice donijele i ponudile; a okolni župnici iz Rotimlje, Aladinića, Prenja, Domanovića, Bune, koji su također slavili pučke sv. Mise u svojim župama, došli su na čestitke. Biskup je u dvorištu župne kuće blagoslovio što je s. Slava marljivo i ukusno pripremila i nakon objeda uputio se na Hvar na oproštaj od dosadašnjega biskupa msgr. Slobodana Štambuka i na ređenje novoga biskupa, msgr. Petra Palića, zakazano za 30. travnja.

 Preuzeto: md-tm.ba

{rokbox album=|krizma| title=|Stolac: ISUS: OSTANITE U MOJOJ LJUBAVI!| thumbcount=|58|}images/stories/vijesti/2018/krizma/*{/rokbox}