STOLAC: PREDAVANJE ŽENIDBENIM PAROVIMAKIUM, 2016-02-14

Redovito od 2010. godine župnik u Stocu, don Rajko Marković, poziva biskupa Ratka Perića iz Mostara da u početku korizmenoga vremena predvodi sv. Misu i potom održi predavanje ženidbenim drugovima iz župe. Najprije se mislilo da to bude roditeljima koji su u braku do 10 godina, a onda se vidjela korisna prigoda i za sva druga godišta do zlatne i dijamantne obljetnice sakramenta ženidbe. Ove godine to je bilo u Prvu korizmenu nedjelju, 14. veljače 2016.

Puna crkva vjernika, pun kor pjevača i pjevačica. Glasno se i jasno odgovara. Zvučno se i punim plućima i srcem pjeva. A vijenac ministranata oko oltara. Župnikov pozdrav, biskupova zahvala i otpočinje sv. Misa kajanjem i biblijskim čitanjima koja također potiču ljudska srca na skrušenost. Evanđelje kao i svake godine Prve korizmene nedjelje: Isusove kušnje.

Svatko tko ima ograničenu slobodu treba biti stavljen na provjeru, kušnju, testiranje, tumači biskup. Tako su anđeli bili kušani: neki položili i ostali anđeli, drugi se svojim neposluhom pretvorili u zle anđele. Tako su prvi ljudi bili kušani: i Adam i Eva pali na ispitu. Ali je njima ostavljen produžni i popravni, i to cijeloga života imaju mogućnost popravljati se i zadobivati Božje milosrđe. Tako je cijelo čovječanstvo na stalnoj kušnji i kontroli gdje se promatra njegov odnos prema Bogu Stvoritelju. Tako je i Gospodin Isus kao čovjek s ljudskom naravi i slobodom bio na kušnji. Duh ga je Sveti odveo u judejsku pustinju, a pristupio mu onaj pali anđeo da ga navede na sebičnost pa da kamen pretvori u koru kruha; da ga odvede u slavičnost pa da skoči s vrha Hrama kako bi mu hodočasnici pljeskali; da ga zavede na priznanje đavla pa da se njemu pokloni. Isus je odlučno, biblijski, hrabro i nepopustljivo odbio sve đavolske navale i izazove i ostao vjeran Ocu svomu nebeskomu. Eto primjera i pomoći i svakomu od nas.

Poslije sv. Mise ostalo je više od 120 osoba na predavanju o “Jobovim bolovima i Božjim blagoslovima”. To je jedna od biskupovih duhovnih knjiga koja je darovana svima nazočnim obiteljima. „U ovoj knjizi – piše u uvodu nadbiskup Želimir Puljić – prikazan je problem ljudske patnje na temelju starozavjetne knjige o Jobu. Ljudska je muka vezana uz povijest čovjeka. Oni pak koji pate veoma su slični kako po obliku kušnje i trpljenja, tako i po potrebi da ih netko u njihovoj nevolji shvati i za njih se brine. A najviše su slični po upitima o smislu patništva. Zašto? Posebice, zašto pate nevini ljudi? To je pitanje i problem svih vremena i svih kultura. Knjiga o Jobu pokušava odgovoriti na njih. Ona vrlo potresnim načinom iznosi povijest stradanja jednoga pravednika koji gubi imetak, sinove i kćeri. A na kraju i sâm biva udaren teškom bolešću. I nema toga tko ne bi bio zbunjen pred stradanjem koje pogađa ovoga pravednika koji Boga voli i trajno mu se moli.“

Razmatranja o Jobu roditelju, supružniku, sretniku, pjesniku, bolniku, svećeniku, filozofu, teologu, psihologu, i o njegovu razgovoru s Bogom, o njegovim upitima i Božjim ne/odgovorima; te o njegovim susretima i razmjeni životnih misli s trojicom prijatelja, predstavnicima raznih mudroslovnih, uglavnom tradicionalnih struja tadašnjega vremena, trebala bi biti duhovni vodič da vidimo i doživimo što se u ovoj vrijednoj Knjizi nalazi korisna i potrebna za nas danas u duhovnom i životnom pogledu. Možda će nam taj čudesni grad na zemaljskoj gori razmišljanja i muke otkriti pod određenim vidom i samo obrazloženje i opravdanje naše borbe u potrazi za posljednjim smislom života, smislom svih onih krivudavih putanja i krvavih patnja, naših uspjeha i neuspjeha, uopće ljudske sudbine, zagonetne smrti i u želji i u vjeri naslućene zagrobne domovine.

Završivši predavanje župnik je don Rajko počastio sve nazočne u župnoj dvorani toplim domjenkom kako su već vrijedne domaćice donijele na dar svima. Neka Gospodin prati sve župljane svojim milostima i blagoslovima u svim njihovim kušnjama i patnjama, s pomoću kojih se zaslužuje nebo!

{rokbox album=|Predavanje| title=|STOLAC: PREDAVANJE ŽENIDBENIM PAROVIMA| thumbcount=|24|}images/stories/vijesti/2016/predavanje/*{/rokbox}