KIUM, 2015-04-04

Prot.: 32/2015

BISKUPSKI ORDINARIJAT

Ulica nadbiskupa Čule bb.

88000 MOSTAR, pp 54

n/r biskupa Ratka Perića

Predmet: Izvješće o polomljenim postajama Križnoga puta na Križevcu u Stocu 2015.

Preuzvišeni!

Danas, na Veliku subotu, 4. travnja 2015., oko 10.00 sati nazvao me je župljanin župe Stolac gosp. Mladen Kulaš, nastanjen u Vidovu Polju, javljajući mi da je u jutarnjim satima bio na Križevcu… i primijetio da su polomljena betonska postolja Križnoga puta uz Križevac u Stocu. Od četrnaest postaja polomljeno ih je dvanaest, samo nisu polomljene prva i jedanaesta. Odmah sam oko 11.00 sati izvijestio stolačkoga načelnika gosp. Stjepana Boškovića, koji mi je rekao da će on dalje poduzeti potrebite korake. Negdje oko 12.00 sati nazvao me je ravnatelj Javne Ustanove Radimlja Stolac, gosp. Ante Vujnović i prenio mi s Križevca istu vijest o polomljenim postajama. Opet sam se oko 13.00 sati ponovno čuo s Antom koji me je izvijestio da je već došla stolačka Policija oko 13.00 sati na samo mjesto lomljenja postolja te sastavlja zapisnik o ovom događaju, a da uskoro dolazi i Krim-policija, koja će obaviti uviđaj.

Oče biskupe, držao sam potrebitim o svemu Vas ovome izvijestiti, jer nas je ovaj teroristički napad na naše katoličke svetinje u Stocu strašno iznenadio i uvrijedio u ove najsvetije dane Velikoga tjedna u godini. Jučer smo imali procesiju Velikoga petka kroz grad, od župne crkve do Križevca. Sigurno je bilo preko 2500 vjernika, koji su u pobožnosti i dostojanstvu prošli gradom pjevajući Gospin plač, a „Apostoli“ – dvanaest ovogodišnjih maturanata – nosili su veliki križ, obučeni u nošnju kakvu su nosili i Apostoli u Isusovo vrijeme. Uz Križevac smo obavili Križni put, a na Križevcu slavili obrede Velikoga petka. Sve je prošlo u najboljem redu i miru, na opće zadovoljstvo svih vjernika. Svi smo se s Križevca vratili radosni i duhovno obogaćeni. Sve ovo skupa kao da nekomu nije odgovaralo. Možda je zato i izveden ovaj zločin na Križni put u ove svete Blagdane koje katolici slave s najvećim poštovanjem prema Isusu Kristu koji nas je Mukom i Smrću otkupio na križu i poučio nas da prema svakomu čovjeku činimo dobro.

Don Rajko Marković, župnik

——————————————————–

Osvrt Biskupskoga ordinarijata Mostar

Na stolačkom Križevcu u noći između Velikoga petka i Velike subote

polomljene betonske postaje Križnoga puta.

Na Veliku subotu, stolački župnik don Rajko Marković, poslao je na Ordinarijat u Mostaru službeno Izvješće o polomljenim postajama Križnoga puta na Križevcu u Stocu. O ovom su župnika izvijestili vjernici koji su prvi primijetili ovaj vandalski čin u subotnje jutro. Župnik je obavijestio mjerodavne civilne vlasti i, kako piše, započete su istražne radnje. No, nama ostaje gorka i žalosna spoznaja da Kristov križ i postajna postolja Križnoga puta u Stocu na Križevu brdu – Križevcu nekima nisu dobrodošla. Dok s velikom bolju slušamo vijesti o jezovitim progonima i masovnim ubijanjima kršćana u zemljama gdje su manjina i u kojima je islamska dominacija, ne možemo se oteti dojmu da i ovaj bezbožni čin protiv Kristova križa nije usmjeren samo protiv Križa i postaja Njegove Muke i Smrti, nego i protiv svih onih koji u Njemu vide znak spasenja cijeloga čovječanstva. Stoga, nije ovo samo obična ludost nepromišljenih pojedinaca, nego izravan udar na vjernike grada Stoca i okolice koji su samo malo vremena prije toga u veliku broju – prema izjavi župnika preko 2500 vjernika – u pobožnu i poklonstvenu hodu, s molitvom i pjesmom, slijedili svoga Spasitelja na Njegovu Križnom putu prema vrhu Križevca.

Živimo u vremenu i na prostoru gdje su puna usta poziva na suživot, multietičnost, multikulturalnost, dijalog i suradnju među vjerskim zajednicama. A u isto vrijeme, jednako od nekih političkih vođa i međunarodnih predstavnika, čuju se riječi o uklanjanju križeva s brda, brežuljaka i uzvisina pa čak i tumačenje kako bi se sam Isus zastidio svoga Križa na mostarskom Humu. Nije li to indirektan poticaj i ohrabrenje ovakvim i sličnim vandalskim zlodjelima?! Nije li to na tragu već sada davno izrečene poruke katolicima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini da se trebaju „asimilirati ili emigrirati“?!

Dok duboko povrijeđeni osuđujemo ovo neljudsko i bezbožno djelo uoči najveće kršćanske svetkovine Uskrsa, pozivamo sve mjerodavne da ovaj čin nedvosmisleno osude, počinitelje i nalogodavce pronađu i primjereno sankcioniraju.

A vjernicima Stoca i svim vjernicima koji su pogođeni ovim zločinom da se ne obeshrabre. Jer slavimo Pobjedu i Pobjednika nad svakim zlom. „Propovijedamo Krista Raspetoga i Uskrsloga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost. Jer ludo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi!“ (1 Korinćanima 1,23-25). Svim vjernicima katolicima Stoca i okolice na čelu s njihovim župnikom želimo sretnu i blagoslovljenu svetkovinu Kristova Uskrsnuća.

{rokbox album=|krizevac| title=|STOLAC: Vandali obavili Križni put lomeći postajna postolja| thumbcount=|14|}images/stories/vijesti/2015/postaje/*{/rokbox}