Stolački dumo Rajko posjetio novu Nekropolu stećaka na Udori 2021.U subotu, 24. travnja 2021. od 11,00 do 12,00 sati stolački župnik don Rajko sa svojim župljanima Antom Vujnovićem, Ivanom Puljićem, Domagojem Vujnovićem i Božom Šutalom posjetio je novu, do sada zapuštenu Nekropolu stećaka na Udori. Ova Nekropola uz dosadašnje Radimlju i Boljuni predstavlja veliko kulturno blago stolačkoga kraja.

Nekropola je otkrivena i registrirana prvi put prije 60-ak godina, ali je tijekom decenija bila zapuštena i nije joj se pridavala nikakva povijesna pažnja. U posljednje vrijeme za ovu kulturnu baštinu počeo se interesirati naš stolački arheolog Ante Vujnović i u tome puno uspio.

U dogovoru sa sadašnjim vlasnicima zemljišta Jozom Papcem s Udore i Janjom Šutalo-Bojić s Dubrave dobio je zeleno svjetlo da može pristupiti čišćenju i ispitivanju Nekropole. Ante je sa svojim suradnicima ovaj izazov vrlo ozbiljno shvatio, radio, ispitivao i danas imamo novo kulturno blago, koje može biti na ponos ne samo Stocu nego i čitavoj svjetskoj kulturnoj baštini.

Ante je Dumu proveo kroz čitavu Nekropolu koja ima ubilježenih 78 stećaka, a do danas očišćenih 73, na gornjem dijelu platforme 12 i ostali su na donjem dijelu, a oba djela čine jednu jedinstvenu cjelinu. Za sada su pronađena 3 stećka sa znakom križa, a na ostalim su motivi: tarče, geometrijski motivi, vegetativni motivi, torbirano uže, scene plesa i na jednom monumentalnom stećku natpis s imenom pokojnika. Sve ovo govori da je ova Nekropola pripadala imućnijim ljudima zajednice koja je živjela u blizini Nekropole. Ova kulturna baština nalazi se odmah uz novu cestu Stolac-Neum pa će tako posjetiteljima biti omogućen vrlo lagan pristup. I ova Nekropola, po svemu sudeći, pripada istom vremenskom razdoblju srednjeg vijeka kao i Nekropole Radimlja i Boljuni, a to su 14. i 15. stoljeće.

Ovo novo otkriće, kako i ona prijašnja, kojih je jako puno u stolačkom kraju, znak su, da je ovo područje bogato povijesnim i arheološkim dokazima da je ovdje čovjek živio prije 15.000 godina, a možda i prije. Bogu hvala da danas imamo mladih školovanih i sposobnih ljudi koji naše krajeve stavljaju uz bok bogate svjetske baštine, na što trebamo biti posebno ponosni.