Stolački župnik don Rajko Marković proslavio 40 godina svećeništva (1978.-2018.)Na Ilindan, u petak, 20. srpnja 2018. stolački dumo Rajko sv. Misom zahvalnicom u 11,00 sati u koncelebraciji s biskupom šibenskim Tomislavom i ostalim svećenicima koncelebrantima uz proslavu stolačkog patrona župe, obilježio je sa svojim župljanima i okupljenim pukom Božjim 40 godina svećeničkog života i rada na njivi Gospodnjoj.

Dumo je zaređen za svećenika na Petrovdan, 29. lipnja 1978. u Gracu neumskom s dvojicom kolega svećenika pok. don Ivom Pavlovićem i don Blažom Ivandom.

Mladu Misu slavio je u rodnoj župi Prenj-Dubrave na Veliku Gospu, 15. kolovoza 1978. Don Rajko je do sada pastoralno djelovao u župi Gabela Polje godinu dana, u župi i Gospinu Svetištu Hrasno 19 godina, od toga 3 godine kapelan i 16 godina župnik i u Stocu 19 godina župnik. Izabrao je svoje svećeničko geslo: Prepusti Gospodinu putove svoje i On će sve voditi, i to isto geslo ponovio je na spomen-sličicama za svoj četrdesetgodišnji svećenički jubilej. Dumo se rodio 1953. u Prenju, osnovnu školu završio u Prenju i Crnićima, sjemenište u Dubrovniku, vojsku u Postoji i Ljubljani, bogosloviju u Sarajevu, s 25 godina života zaređen za svećenika kako i propisuje crkveni zakon, šestu godinu bogoslovije završio kao svećenik u Sarajevu, po tadašnjim crkvenim pravilima i 39 godina u pastoralu na župama i to je ove godine točno 40 godina svećeništva i 65 godina života.

Na Ilindan, na kraju sv. Mise domaći sin don Ivan Marčić pozdravio je dumu Rajka i čestitao mu svećenički jubilej sljedećim riječima:

Dragi naš dumo Rajko!
Ne znam sto sve reći i kako u nekoliko rečenica sažeti sve ono na čemu Ti, u svoje ime i u ime svih prisutnih svećenika i vjernika, želim zahvaliti i čestitati ovaj lijepi jubilej 40 godina svećeništva. Jednom sam, još u sjemeništu, čuo rečenicu da je svećenik lako postati, a teško ostati. Ja najprije Bogu zahvaljujem na milosti i blagoslovu kojim je obasuo Tebe, da, nakon što postaneš, u svom zvanju dosljedan ostaneš, kao istinski svjedok Uskrsloga Krista. Hvala Ti što si prihvatio dar poziva na svećeništvo, što si bio otvoren Duhu Božjemu koji je u Tebi razvio darove koji su Ti pomogli da napreduješ u mudrosti i milosti. Hvala Ti na četrdeset godina života u Kristu, na nebrojenim poticajima, propovijedima, savjetima i poukama, a posebno hvala na svakoj euharistiji, ispovijedi i svim sakramentima koje svojim vjernicima svakodnevno dijeliš. Na kraju, hvala Ti na prekrasnom primjeru koji si, kao naš župnik pokazao, kako meni, tako i ostalim svećenicima koji smo životom i pozivom potekli odavde. Hvala Ti što si bio onaj koji nam je svjedočio kako se živi i voli svećeništvo i kako se voli Bog i Crkva, domovina i narod. Hvala što si nam bio uzor i podrška, a najviše hvala što si nam bio i što nam jesi prijatelj.
Dragi dumo, nek’ Ti Gospodin s neba udijeli blagoslov da još dugo, hrabro i ustrajno živiš i radiš na njivi Gospodnjoj. Bog te blagoslovio, čuvao i podržao u Tvojoj službi i pozivu.

Nakon don Ivanove čestitke i sav je okupljeni svijet čestitao dumi dugim i prijateljskim pljeskom, a dumu je sada pozdravio i čestitao uime župnog HKUD „Stolac“, uime zbora „Mladi“, svih mladih Stoca i čitave župe, Nikola Vujnović, predsjednik društva, sljedećim riječima:

Hvaljen Isus i Marija!
Sve vas lijepo i srdačno pozdravljam. Pripala mi je velika čast i ogromno zadovoljstvo, da u ime svih članica i članova HKUD „Stolac“ sadašnjih i bivših, da u ime svih mladih i dozvolit ćete mi, i u ime čitave naše župe, našega grada i općine Stolac, iskreno čestitam našemu dumi Rajku 40 godina svećeničke službe. Dumo iskrene čestitke od srca.
Mi smo danas za našega dumu pripremili jedan prigodni dar, to je samo jedan mali znak pažnje, za sve ono što dumo Rajko čini za sve nas, a koji se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu, imamo 3 pjesme, koje su osmislili i napisali naši najmlađi članovi.
Drugi dio poklona je misnica, u kojoj će, ako Bog da, naš dumo u budućnosti slaviti svete Mise, a tu je i buket cvijeća s ugrađenim brojem 40.
Dopustite mi da Vam još jedanput uime svih nas iskreno čestitam 40 godina svećeničke službe. Neka Vas dragi Bog blagoslovi i čuva, živjeli!

Nakon Nikolina pozdrava, Folkloraši, koji su ujedno i župni pjevački zbor „Mladi“ i pjevaju pod svim svečanim sv. Misama u Stocu, pa tako i danas na Ilindan, zapjevali su dumi svečarske pjesme pučkim napjevom:

*Bog nam dade i to nam je dika, dumu Rajka dobrog svećenika.
*Čestitamo uime ovog svijeta, četrdeset svećeničkih ljeta.
*Nek Vas uvijek vodi Božja ruka, molitve su stolačkoga puka.

Poslije pjesme, mladi su predali dumi poklon-misnicu i buket cvijeća i čestitali svećenički jubilej, a don Ivan je sve nazočne pozvao da se svi poslije sv. Mise zadrže malo pred crkvom gdje će sve dumo prigodno počastiti, kako je i običaj u Stocu za sve velike blagdane, ministranti će dijeliti narodu dumine spomen-sličice, a Folklorno stolačko društvo povest će pučko slavlje. Don Ivan je na kraju i osobno čestitao dumi ovaj jubilej. Don Rajko je na kraju Mise, svime ovim ugodno iznenađen, zahvalio don Ivanu, Nikoli, mladima, čitavoj župi i svim čestitarima i naglasio da je ovu sv. Misu prikazao dobrom Bogu kao Misu zahvalnicu za ovih 40 godina svećeništva, a u koju je uključio i sav nazočni puk i čitavu župu, te dodao: Kad sam bio mali, pa kad bi za nekoga rekli da ima 40 godina, to je za mene bio puki starac, a danas mi baš i nije nešto puno 40 godina. Svijet je ovu šalu simpatično prihvatio. Nakon sv. Mise dumi su mnogi župljani, iseljenici i prijatelji pristupili i osobno čestitali, a za svečanim ručkom u župnoj kući, nisu izostale ni slavljeničke torte. Bogu hvala i neka je sve na slavu Božju!