Stolački župnik predslavio sv. Misu u trogirskoj katedrali 2019.Na poziv župnika i dekana trogirskog don Vinka Sanadera, u srijedu, 13. studenoga 2019. na Uočnicu sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada Trogira, svečanu sv. Misu u trogirskoj katedrali sv. Lovre u 19,00 sati, u okviru trodnevnice, predvodio je i prikladnu propovijed okupljenom puku uputio stolački župnik don Rajko Marković.

Uz don Rajka u sv. Misi koncelebrirao je don Dražen Balić, župnik Velog i Malog Drvenika, kapelan planinara i duhovni pomoćnik u katedrali, dok je don Vinko ispovijedao. Sv. Misu pjevao je Veliki mješoviti katedralni zbor.

Don Rajko je na početku sve nazočne srdačno pozdravio, a župniku zahvalio na pozivu, te naglasio kako se s don Vinkom odavno poznaje još iz bogoslovskih dana, ali kako su u Domovinskom ratu to prijateljstvo produbili i lijepo surađivali jer je don Vinko kao župnik Opuzena u Neretvi sa svojim župljanima primio mnoge vjernike protjerane velikosrpskom agresijom iz župe Hrasno gdje je don Rajko bio župnik i upravitelj Gospina Svetišta Kraljice Mira, a i don Rajko je jedno vrijeme boravio u opuzenskoj župnoj kući obilazeći i pomažući svoje vjernike u izbjeglištvu.

U propovjedi je dumo vjernicima ukratko predstavio sv. Ivana Trogirskog, koji je živio i XI. i XII. st., a u Trogiru biskupovao skoro 50 godina. Za vrijeme svoje biskupske službe puno je dobra učinio: razvio je živu pastoralnu djelatnost, provodio savjesnu obnovu Crkve, zastupao hrvatsku orijentaciju dalmatinskih gradova i zbog toga se javlja u ispravama hrvatskih kraljeva Krešimira i Zvonimira, njegovom zaslugom hrvatsko-ugarski kralj Koloman nije 1105. razorio Trogir, nego ga je obdario mnogim privilegijama, bio je dobar i blag čovjek i biskup, pozivao je neprestano na mir, zalagao se za pravednost i ljudske živote, mirio zavađene, te za vrijeme svoga ovozemaljskoga života činio mnoga čudesa. Zbog svih ovih vrlina koja su i danas potrebite i duhovnim i svjetovnim hrvatskim vođama, dumo mu je uime svih okupljenih i u svoje ime uputio molitve za slogu, mir i jedinstvo našega hrvatskoga naroda, da imamo dobre i sretne kršćanske brakove, te plemenite i svete hrvatske obitelji, jer nas je vjera u Boga, privrženost Katoličkoj Crkvi, te sretni brakovi i plemenite katoličke obitelji očuvale na ovim prostorima punih 14 stoljeća, a ako budemo i dalje obdržavali sve ove neprolazne vrijednosti naš će narod imati sigurnu i sretnu budućnost i na taj će način ostati i opstati na ovim prostorima do konca svijeta. Zatim je dumo na ovu tematiku ispričao nekoliko poučnih primjera iz svakodnevnog života, što su vjernici s odobravanjem pratili i prihvatili, a poslije sv. Mise ugodno prokomentirali.

Na kraju je dumo svima i župniku i duhovnom pomoćniku i vjernicima zaželio sretan i blagoslovljen sutrašnji blagdan sv. Ivana Trogirskog zaštitnika trogirskog puka i grada. Na kraju sv. Mise zahvalio je okupljenim vjernicima na lijepom i pobožnom sudjelovanju u sv. Misi, pjevačima na anđeoskom i skladnom pjevanju, a svećenicima na bratskom prijemu.

Poslije su svećenici otišli u kapelu sv. Ivana kod njegova groba, gdje je župnik i dekan don Vinko predvodio posvetnu molitvu svecu zaštitniku, a nakon molitve zahvalio don Rajku na predvođenju sv. Mise i kako on reče „plastičnoj i poučnoj“ propovijedi, zatim je naglasio da je sutra svečana sv. Misa u 10,30 sati koju će u koncelebraciji okolnih svećenika predvoditi splitski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Poslije sv. Mise don Rajko se nakratko susreo s trogirskim vjernicima, a potom se pozdravio i fotografirao s mladim bračnim parom Mirkom i Monikom Perić, koje je prije 20-ak dana vjenčao u stolačkoj župnoj crkvi. Mladenci su sada nastanjeni u Splitu gdje su i zaposleni, ali znajući za don Rajkov dolazak u Trogir došli su na sv. Misu i Uočnicu u trogirsku katedralu. Poslije duhovnog programa u crkvi, slijedila je zajednička bratska večera u restoranu kod župnog dvora, uz ugodan i prijateljski razgovor, a poslije večere, povratak u Stolac. Kako je lijepo i Bogu ugodno kad se izmjenjuju pozivi i bratska prijateljstva svećenstva i puka Božjega na opće dobro i unaprjeđenje sv. Vjere Katoličke. Bogu hvala!