Stolački Dumo i HKUD „Stolac“ gostovali u Berlinu 24. - 28. svibnja 2012.Stolački župnik don Rajko i HKUD „Stolac“ iz Stoca gostovali su u Berlinu 24. -28. svibnja 2012. Stočane i Hercegovačko-neretvansku županiju pod vodstvom predsjednika vlade gosp. Denisa Lasića pozvao je gosp. Željko Matić sa svojom obitelji i sa svojim suradnicima na „Hercegovačku večer Berlin 2012.“ Uz Stočane gosti su bili i gangaši iz HKUD „Brotnjo“ iz Čitluka i guslar iz Gruda Jure Miloš. Turističku zajednicu HNŽ predstavljao je gosp. Andrija Krešić, direktor.

Krenuli smo iz Stoca u četvrtak, 24. svibnja velikim i luksuznim autobusom „Autoprevoza Mostar“, s dvojicom vrlo sposobnih vozača. Granice smo prelazili lagano jer je don Rajko pripremio i ponio sve potrebite papire, pa je put od 1600 km. tekao bez zastoja, iako nam je trebalo 26 sati vožnje do Berlina.

U Berlinu nas je dočekao Željko sa svojom obitelji suprugom Angelinom i djecom Nikolom i Anom i suradnicima, raspored soba u hotelu „Austriana“ usred Berlina i večera u hrvatskom restoranu, a poslije pjesma i ugodno druženje s domaćinima. Za vrijeme večere pozdravio nas je i gosp. Bandić gradonačelnik Zagreba, inače veliki prijatelj našega Folklora i naše župe i dr. Kovač veleposlanik RH. Nakon večere domaćini su nas počastili pićem u hrvatskom kafiću u blizini hotela. Noćenje u hotelu, pa sutri dan subota, obilazak brodom Berlina.

Berlin leži na četiri rijeke i ima preko 1600 mostova. Zatim obilazak Brandenburških vrata, ostatak Berlinskog zida, Berlinskog željezničkog kolodvora, koji na pet katova svako pet minuta prima ili otpravlja po jedan vlak, te ostalih znamenitosti Berlina. Poslije ručak, pa obilazak dalje grada i njegovih zanimljivosti pješice, šoping i rekreativno šetanje gradom. Grad nam je vrlo lijepo pokazala i naša stočanka Sonja Toljević, koja se nalazila u Berlinu na stručnom savjetovanju ispred Eroneta.

Poslije smo se vratili u hotel, obukli se u narodne nošnje i uputili se autobusom prema Dvorani Colditzstr. gdje će se održati Hercegovačka večer u nazočnosti preko 500 gostiju. Dvorana ukusno opremljena, kuhinja i konobari na zavidnoj razini, gosti dolaze sa svih strana gdje Hrvati dišu, naravno najviše ih je porijeklom iz Hercegovine, ali i iz ostalih krajeva iz Domovine i svijeta. Voditelj programa je Željko Matić sa svojom aistenticom. Službeno otvaranje krenulo je sa dvjema himnama njemačkom i hrvatskom koje je fantastično otpjevala sopranistica operna pjevačica Michaela Quento, zatim su krenuli pozdravni govori gostiju, a prvi je govorio naš župnik don Rajko, koji je pozdravio sve nazočne, zahvalio organizatorima na bezprijekornoj organizaciji, zahvalio na pozivu svih nas koji smo došli iz Domovine i sve nazočne pozdravio uime čitave župe Stolac, te iznio nekoliko znamenitosti iz povijesti i sadašnjosti naše župe, grada i kraja. Posebno je pohvalio mlade u župi koji kroz 10-ak skupina i udruga od folklorno-duhovnih do glazbeno-kulturnih aktivno sudjeluju u životu župe. Poslije su se redali ostali govornici: Krešić, Lasić, Kovač, Juratović, Bandić i svi su sa svoga stajališta predstavljajući svoje institucije pozdravili nazočni skup. Poslije su krenule glazbene točke.

Prvo je nastupilo naše HKUD „Stolac“ s bogatim programom pjesama i plesova Hrvata stolačkog kraja u devet raznih koreografija: zdravica, ženski bećarac, zavičajna pjesma, kolanje pomješano momci-cure, muški bećarac, pleteno kolo, trusa s poskočicama, lindžo koji je sve digao na noge i na kraju bećarac “I na kraju primite pozdrave iz lijepoga Stoca sa Bregave“. Mladi su oduševili publiku svojim nastupom, pjesmom, koreografijom, ponašanjem, svojom veselošću i razigranošću. Poslije su nastupili gangaši iz Čitluka, koji su oduševili nazočne, a onda je nastupio mladi guslar i diplar iz Gruda koji je svojim znanjem na folklornim instrumentima zadivio okupljeno mnoštvo. Poslije folklornog programa sve je nazočne ugodno zabavljao Čupo i Bend iz Zagreba. Nakon lijepe večeri i  bogate večere krenuli smo u hotel na prenoćište.

U nedjelju ujutro posjet Bundestagu, njemačkom parlamentu, gdje nam je voditelj i tumač bio njemački parlamentarac hrvatskih korijena gosp. Josip Juratović. To je bio poseban osjećaj, obišli smo sve glavne dvorane i sale njemačkog Bundestaga i možda po prvi put u Bundestagu don Rajko je predmolio na hrvatskom Oče naš… koji smo prikazali za sve parlamente svijeta da donose pravične i pravedne zakone i da štite čovjekovo dostojanstvo poštujući vječne Božje zakone. Poslije slikanje pred Bundestagom i polazak u crkvu. Sv. Misu u 11,30 sati u prepunoj crkvi HKM u Berlinu, pred oko 1500 vjernika, u koncelebraciji župnika fra Petra Čirke, predvodio je i propovijedao naš dumo Rajko, a pjevao naš folklor. Budući su bili Duhovi, dumo je propovijedao na tu temu, ali se dotaknuo i naših svakodnevnih životnih problema s kojima se susrećemo. Poslije je slijedilo druženje s domaćim vjernicima, pa ručak. Župnik i Željko su nas počastili s 26 dužinskih metara dobro pripremljene pizze, osvježavajućim pićem i hranom i pićem za puta. Poslije ručka naravno pjesma i ugodan razgovor.

Poslije ručka, u nedjelju, 27. Svibnja, krenuli smo u 15,00 sati prema Stocu i preko 5 država došli u ponedjeljak u 15,00 sati u Stolac, za 24 sata ugodne i lijepe vožnje.

Ovaj će nam posjet ostati čitavoga života u lijepom sjećanju. U Berlinu smo lijepo predstavili svoju župu Stolac, svoj grad, svoju županiju i cijelu Hercegovinu na obostrano zadovoljstvo i nas iz Domovine i naših gostiju u Berlinu. Hvala dragom Bogu što nas je pratio svojim blagoslovom na ovako lijepom i sadržajnom putovanju, hvala svima koji su nam omogućili ovo putovanje, posebno hvala HNŽ i Turističkoj zajednici HNŽ i onima koji su nam omogućili boravak u Berlinu i Njemačkoj, a posebno obitelji Matić porijeklom iz Stoca.

{rokbox album=|berlin2012| title=|Stolački Dumo i HKUD „Stolac“ gostovali u Berlinu 24. – 28. svibnja 2012.| thumbcount=|48|}images/stories/vijesti/2012/berlin1/*{/rokbox}