Stolački Dumo slavio sv. Misu u beogradskoj katedraliU ponedjeljak, 11. kolovoza 2014. u 18,00 sati u beogradskoj katedrali predvodio je koncelebriranu sv. Misu i uputio nazočnom puku prikladnu propovijed, stolački župnik don Rajko Marković. Don Rajka je ovih dana, kao nekadašnjeg župnika i upravitelja svetišta Kraljice Mira u Hrasnu, pozvao beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar skupa sa svojim suradnicima fra Leopoldom Rochmesom, generalnim vikarom i katedralnim župnikom, te don Milutinom Novakovićem biskupijskim kancelarom, da predvodi euharistijsko slavlje povodom Devetnice u čast Velikoj Gospi kojoj je posvećena beogradska katedrala.

Naime, organizatori su htjeli da kroz devet dana misna slavlja predvode i propovijedaju Rektori većih Marijinih svetišta s naših područja. Tako su pozvani i odazvali se predstavnici Marijinih Svetišta: Majke Božje Bistričke, Majke Božje Trsatske, Gospe Sinjske, Majke Božje Voćinske, Marije Pomoćnice kršćana – Zagreb, Kraljice Mira – Hrasno, Majke Božje Olovske, Majke Božje Brezjanske – Slovenija. Uočnicu Velike Gospe predvodio je Nadbiskup beogradski, a na sam dan Velike Gospe slavlje je predvodio mons. Nikola Kekić, biskup križevački.

U dogovoru s biskupom Ratkom i župnikom Hrasna don Antunom, stolački dumo je ovaj poziv prihvatio, predvodio sv. Misu u beogradskoj katedrali, te u prigodnoj propovijedi okupljenom puku i svećenstvu predstavio Svetište u Hrasnu kroz njegovu povijest i sadašnjost, znamenitosti u Svetištu, protokol Gospinih slavlja, te pučke pobožnosti i molitve u Svetištu. Nazočni su vrlo pažljivo pratili župnikovo izlaganje, a poslije sv. Mise zadržali se nekoliko trenutaka sa župnikom u razgovoru postavljajući zanimljiva pitanja. Don Rajko im je podijelio Gospine sličice i razglednice iz Svetišta a za Gospin muzej u Beogradu ostavio nekoliko knjiga, brošura, suvenira i časopisa, koje vrlo lijepo predstavljaju hrašanjsko Svetište.

Dumo se zadržao i sutri dan u Beogradu te s nadbiskupovim suradnicima fra Leopoldom i don Milutinom obišao znamenitosti Beograda, koje su oni ponudili: upriličen je prijem kod nadbiskupa u nadbiskupskom dvoru, zatim su obišli katoličke crkve po Beogradu, crkvu sv. Ante, Isusovačku crkvu, te posjetili Isusovca župnika, p. Vinka Maslaća porijeklom iz župe Hrasno, zatim su posjetili Patrijaršiju, Sabornu crkvu, Novi Hram sv. Save na Vračaru, neke znamenitosti po gradu, te na kraju Kalemegdan, stari grad na uzvišici, odakle puca vidik na sav Beograd i Zemun, kao i na lijepu sliku ulijevanja Save u Dunav.

Župnika su vrlo lijepo primili i ugostli beogradski domaćini, pa im se i ovom prilikom župnik iskreno zahvaljuje. Ovo je bilo zaista po prvi put jedno vrlo lijepo, korisno, duhovno i kulturno gostovanje u Beogradskoj nadbiskupiji.

Bogu hvala na ovom bratskom i prijateljskom susretu!

{rokbox album=|beograd2014| title=|Stolački Dumo slavio sv. Misu u beogradskoj katedrali| thumbcount=|54|}images/stories/vijesti/2014/beograd/*{/rokbox}