Sv. Ante Padovanski – 24. obljetnica oslobođenja Stoca, 13. lipnja 2016.U sklopu „Lipanjskih zora“ u Stocu je svečano i dostojno obilježen Dan oslobođenja Stoca od Jugočetničke armije, na blagdan sv. Ante Padovanskoga, 13. lipnja 2016. Od ranih jutranjih sati pobožni puk se ispovijedao i obavljao molitve i zavjete sv. Anti u stolačkoj crkvi i oko njegova kipa.

Svečanu sv. Misu u crkvi sv. Ilije u 9,00 sati predvodio je stolački župnik don Rajko Marković. Pod Misom je ispovijedao don Ante Čarapina, kapelan s Aladinića. Prepuna crkva puka Božjega i vani na platou pred crkvom. Oltar zakitili brojni ministranti a kor župni pjevači Velikog zbora „Mladi”.

Na početku sv. Mise predstavnici hrvatskih branitelja unijeli su u procesiji u crkvu veliku svijeću s hrvatskim grbom, zastavom i tropletom. Don Rajko je u prigodnoj propovijedi predstavio svima sv. Antu za uzor i nasljedovanje, te naglasio da nije slučajno da je Stolac oslobođen od Jugočetničke armije baš na blagdan sv. Ante, omiljenog sveca hercegovačkog puka a i čitavog katoličkog svijeta. A onda se osvrnuo na mučeničku povijest hrvatskog naroda i kršćansku povijest grada Stoca, istaknuvši posebnu zaslugu pokojnih i živih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, te potrebito jedinstvo hrvatskog naroda kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti.

Poslije sv. Mise branitelji su skupa s nazočnim svijetom krenuli za hrvatskim i braniteljskim zastavama do Centra grada gdje je održana prigodna ceremonija polaganja vjenaca, obraćanje načelnika, te na kraju župnikova molitva i odriješenje za sve poginule hrvatske branitelje. Poslije molitve i blagoslova oglasila su se milozvučno s našeg tornja na Centru grada naša gradska zvona.

{rokbox album=|buna| title=|Sv. Ante Padovanski – 24. obljetnica oslobođenja Stoca, 13. lipnja 2016.| thumbcount=|10|}images/stories/vijesti/2016/sv.ante/*{/rokbox}