Sv. Ante Padovanski – 25. obljetnica oslobođenja StocaU sklopu „Lipanjskih zora“ u Stocu je svečano i dostojno obilježena „25. obljetnica oslobođenja Stoca“ od Jugočetničke armije, na blagdan sv. Ante Padovanskoga, 13. lipnja 2017.

Od ranih jutarnjih sati pobožni puk se ispovijedao i obavljao molitve i zavjete sv. Anti u stolačkoj crkvi i oko njegova kipa. Svečanu sv. Misu u crkvi sv. Ilije Proroka u 9,00 sati predvodio je stolački župnik don Rajko Marković. Prepuna crkva puka Božjega i vani na platou pred crkvom. Oltar zakitili brojni ministranti a kor župni pjevači Velikog zbora „Mladi“.

Na početku sv. Mise predstavnici hrvatskih branitelja unijeli su u procesiji u crkvu veliku svijeću s hrvatskim grbom, zastavom i tropletom. Don Rajko je u prigodnoj propovijedi predstavio svima sv. Antu za uzor i nasljedovanje, te naglasio da nije slučajno da je Stolac oslobođen od Jugočetničke armije baš na blagdan sv. Ante, omiljenog sveca hercegovačkog puka a i čitavog katoličkog svijeta. A onda se osvrnuo na mučeničku povijest hrvatskog naroda i kršćansku povijest grada Stoca, istaknuvši posebnu zaslugu pokojnih i živih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, te potrebito jedinstvo hrvatskog naroda kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti.

Poslije sv. Mise branitelji su skupa s nazočnim svijetom, predstavnicima vlasti i udruga krenuli za hrvatskim i braniteljskim zastavama do Centra grada gdje je održana prigodna ceremonija polaganja vijenaca, obraćanje načelnika, te na kraju župnikova molitva i odrješenje za sve poginule hrvatske branitelje. Poslije molitve i blagoslova oglasila su se milozvučno s našeg tornja na Centru grada naša gradska zvona.

{rokbox album=|svetiante| title=|Sv. Ante Padovanski – 25. obljetnica oslobođenja Stoca| thumbcount=|29|}images/stories/vijesti/2017/sv.ante/*{/rokbox}