Sv. Ante Padovanski – 26. obljetnica oslobođenja Stoca, 13. lipnja 2018.U sklopu „Lipanjskih zora“ u Stocu je svečano i dostojno obilježena „26. obljetnica oslobođenja Stoca“ od Jugočetničke armije, na blagdan sv. Ante Padovanskoga, 13. lipnja 2018. Od ranih jutarnjih sati pobožni puk se ispovijedao i obavljao molitve i zavjete sv. Anti u stolačkoj crkvi i oko njegova kipa.

Svečanu sv. Misu u crkvi sv. Ilije Proroka u 9,00 sati predvodio je stolački župnik don Rajko Marković. Prepuna crkva puka Božjega i vani na platou pred crkvom. Oltar zakitili brojni ministranti, kor župni pjevači Velikog zbora „Mladi“, a sestra Alojzija uredila župnu crkvu i postavila panoe s pokojnima i poginulima u Domovinskom ratu ispred oltara.

Na početku sv. Mise predstavnici hrvatskih branitelja unijeli su u procesiji u crkvu veliku svijeću s hrvatskim grbom, zastavom i tropletom. Don Rajko je u prigodnoj propovijedi predstavio svima sv. Antu za uzor i nasljedovanje, te naglasio da nije slučajno da je Stolac oslobođen od Jugočetničke armije baš na blagdan sv. Ante, omiljenog sveca hercegovačkog puka a i čitavog katoličkog svijeta. A onda se osvrnuo i na vrijeme Domovinskog rata i poraća istaknuvši posebnu zaslugu pokojnih i živih hrvatskih branitelja, te potrebito jedinstvo hrvatskog naroda kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti.

Poslije sv. Mise branitelji su skupa s nazočnim svijetom, predstavnicima vlasti i udruga krenuli za hrvatskim i braniteljskim zastavama do Centra grada gdje je održana prigodna ceremonija polaganja vijenaca, obraćanje načelnika, te na kraju župnikova molitva i odrješenje za sve poginule hrvatske branitelje uz sudjelovanje dvojice susjednih svećenika don Mile Vidića, prenjskog župnika i don Stipe Gale, aladinskog župnika. Poslije molitve i blagoslova oglasila su se milozvučno s našeg tornja na Centru grada naša gradska zvona.