Sv. Misa za poginule i pokojne pripadnike Postrojbe za posebne namjene „Ludvig Pavlović“ u Stocu, 6. lipnja 2019.U četvrtak, 6. lipnja 2019. u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u 11,00 sati služena je sv. Misa za poginule i pokojne pripadnike Postrojbe za posebne namjene „Ludvig Pavlović“. Organizatori su ove godine odlučili, okupiti pripadnike navedene postrojbe s njihovim obiteljima, rodbinom i prijateljima u Stocu na jedno zajedničko druženje, što je vrlo lijepo organizirano.

Na dogovor sa stolačkim župnikom došla su tri predstavnika Postrojbe u Stolac, 6. svibnja 2019. god. Mile Perić, Davor Đugum i Dragan Milanović. Sve što je tada dogovoreno danas je i ostvareno.

U 10,00 sati prijem Postrojbe kod stolačkog načelnika, u 10,30 sati polaganje vijenaca na Centru grada, uz prigodan program, kod Spomenika podignutog poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, na kraju programa stolački je Dumo izmolio molitvu za sve poginule i pokojne u Domovinskom ratu. Nakon toga je organiziran svečani mimohod, predvođen zastavama, kroz grad do stolačke župne crkve.

U 11,00 sati, nakon župnih zvona, započela je sv. Misa koju je predvodio stolački župnik don Rajko Marković. Dumo je na početku sve nazočne pozdravio, posebno obitelji poginulih hrvatskih branitelja, organizatoru zahvalio, a zatim s punim poštovanjem i zahvalnošću pročitao sve poginule i pokojne pripadnike Postrojbe „Ludvig Pavlović“ njih pedeset i jedan (51), a poslije sve nazočne na sabranost i kajanje prije sv. Mise pozvao.

Pod sv. Misom pjevala je s kora klapa „Trebižat“, koji su također pripadnici Postrojbe. Prvo čitanje pročitao je Damjan Kulaš, pripadnik Postrojbe, a Molitvu vjernika Zora Maslać članica pjevačke skupine „Angelus“, trojica pripadnika Postrojbe držali su kod oltara zastave Postrojbe. Dumo je u prigodnoj riječi naglasio da je ovo sv. Misa za sve poginule i pokojne, ali i za žive članove ove respektabilne Postrojbe koja je u najtežim trenutcima obranila svoj hrvatski narod i mi smo im na tome zahvalni, zato i slavimo ovu sv. Misu i to je najviše što možemo učiniti, da Gospodin Bog pokojnima otvori vrata raja, a živima dade sretnu sadašnjost i blagoslovljenu budućnost, pa je nakon toga ispričao veličanstven primjer hrvatskog vojnika koji je svojoj ženi i djeci ostavio u trenutku smrti testamenat napisan krvlju: „Ženo bio sam ti vjeran do groba, pozdravi djecu, voli te tvoj Ivan“!

Poslije sv. Mise župnik je, vani pred crkvom, sve nazočne pozvao na čašicu pića i razgovora, nakon čega je uslijedilo i zajedničko slikanje. Zatim su svi nazočni, na poziv organizatora, krenuli pod šator podignut za ovu prigodu na Igralište HNK „Stolac“, gdje je bio pripravljen prijateljski domjenak za sve nazočne, uz vrlo prikladan poslijepodnevni program. Dumo je na početku izmolio Očenaš… blagoslovio jelo i piće i sve okupljene na ovo zajedništvovanje, sa željom da se ovakvi susreti nastave, jer oni svima nama puno znače. Cjelodnevni program vrlo je lijepo vodio Mile Limov, sin poginulog hrvatskog branitelja.

Lijepo je da se hrvatski branitelji u posebnim prigodama nađu zajedno na prijateljskom druženju i da zajedničku sv. Misu prikažu za sebe, svoje obitelji i za sve svoje poginule prijatelje.