Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu 2014.U našoj župi svečano je u ponedjeljak, 8. rujna 2014. proslavljena Mala Gospa koja je supatron župe Stolac. Za ovu našu svečanost pripremili smo se trodnevnicom u župi.

Kroz tri dana: petak, subota i nedjelja bila je prigoda za sv. ispovijed, kad je ispovijedalo više svećenika. Prvu večer ispovjedila su se školska djeca Osnovne škole, drugu večer mladi Srednjih škola, studenti i ostala župna mladež, a treću večer ispovjedili su se odrasli.

Svaku večer kroz trodnevnicu bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i poslije sv. Misa. Sve tri večeri pobožnosti Gospi predmolile su časne sestre Slava i Alojzija s okupljenom djecom, a sv. Mise predvodio je župnik don Rajko.

Pod Misama su pjevali naizmjenice župni zborovi i pjevačke skupine: Slavuji, Modra Rijeka, Vidoštačka Kraljica i Angelus. Na Uočnicu Male Gospe poslije sv. Mise bila je zavjetna procesija s upaljenim svjećama oko župne crkve i pjevanim Gospinim litanijama, a na platou pred crkvom zapjevali smo Lurdsku pjesmu. Poslije je župnik svim majkama i očevima s malom djecom u naručju, podijelio blagoslov po zagovoru Male Gospe, a nakon završne pjesme „O mila Majko nebeska“ i župnih zvona vjerni puk se razišao svojim domovima obogaćen večernjim duhovnim sadržajem.

Na Malu Gospu sv. Misu, u koncelebraciji stolačkog župnika don Rajka i župnika Blagaj-Bune don Nikole Menala, predvodio je i prikladnu propovijed puku i školskoj mladeži uputio mons. Luka Tunjić iz Sarajeva, gen. vikar vrhbosanski. Na početku sv. Mise don Rajko je pozdravio sav nazočni puk, školsku mladež s njihovim nastavnicima, profesorima, vjeroučiteljimna i ravnateljima, koji su stolačku crkvu ispunili do posljednjeg mjesta i poslušali dumo te svi ušli u crkvu do oltara. Župnik je zatim pozdravio predvoditelja misnog slavlja i zaželio mu srdačnu dobrodošlicu u Stolac, a onda je pozdravio župnika s Bune i trojicu hercegovačkih bogoslova budućih đakona Josipa Čulu iz Kruševa, Marina Skendera iz Bijelog Polja i domaćeg bogoslova Damira Pažina. Bogoslovi su čitali pod sv. Misom.

Ministrirali su svi župni ministranti koji su imali robu za obući se, njih 30-ak, a pod sv. Misom pjevao je Veliki zbor “Mladi” pod ravnanjem naše s. Alojzije, a na koru je bila i s. Matea glazbenica i orguljašica iz mostarske katedrale.

Na kraju sv. Mise, a na početku Školske i Vjeronaučne godine zazvali smo Duha Svetoga da nam čitava godina bude plodonosna i blagoslovljena kako osnovnoškolcima, tako i srednjoškolcima i studentima.

Poslije sv. Mise narod se zadržao u ugodnom razgovoru uz čašicu pića pod starom lipom pred župnom crkvom, a mladi su iz Folklota i zapjevali da se ne zaborave dobri stari običaji.

{rokbox album=|gospa2014| title=|Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu 2014.| thumbcount=|30|}images/stories/vijesti/2014/mala_gospa/*{/rokbox}