Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu 2015.U našoj župi svečano je u utorak, 8. rujna 2015. proslavljena Mala Gospa koja je supatron župe Stolac. Za ovu našu svečanost pripremili smo se trodnevnicom u župi. Kroz tri dana: subota, nedjelja i ponedjeljak bila je prigoda za sv. ispovijed, kad je ispovijedalo više svećenika.

Prvu večer ispovjedila su se školska djeca Osnovne škole, drugu večer mladi Srednjih škola, studenti i ostala župna mladež, a treću večer ispovjedili su se odrasli. Svaku večer kroz trodnevnicu bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i poslije sv. Misa. Sve tri večeri pobožnosti Gospi predmolile su časne sestre Slava i Alojzija s okupljenom djecom, a sv. Mise predvodili su mladomisnik don Damir i župnik don Rajko.

Pod Misama su pjevali naizmjenice župni zborovi i pjevačke skupine: Modra Rijeka, Vidoštačka Kraljica i Angelus. Na Uočnicu Male Gospe poslije sv. Mise bila je zavjetna procesija s upaljenim svjećama oko župne crkve i pjevanim Gospinim litanijama, a pred Gospinom špiljom zapjevali smo Lurdsku pjesmu. Poslije je župnik svim majkama i očevima s malom djecom u naručju, podijelio blagoslov po zagovoru Male Gospe, a nakon završne pjesme “Zdravo Dijevo“ i župnih zvona, vjerni puk se razišao svojim domovima obogaćen večernjim duhovnim sadržajem.

Na Malu Gospu sv. Misu, u koncelebraciji mjesnog župnika don Rajka, aladinskog kapelana don Ante i stolačkog mladomisnika don Damira, predvodio je i prikladnu propovijed puku i školskoj mladeži uputio don Ivan Perić, župnik Cima i Ilića. Prenjski dumo don Anđelko ispovijedao je pod sv. Misom.

Na početku sv. Mise don Rajko je pozdravio sav nazočni puk, školsku mladež s njihovim učiteljima, nastavnicima, profesorima, vjeroučiteljima i ravnateljima, koji su stolačku crkvu ispunili do posljednjeg mjesta i poslušali dumo te ušli u crkvu do oltara, a dio svijeta koji nije mogao ući u crkvu, ispunio je plato pred crkvom. Župnik je zatim pozdravio predvoditelja misnog slavlja i zaželio mu srdačnu dobrodošlicu u Stolac, a onda je pozdravio kapelana s Aladinića, domaćeg mladomisnika, prenjskoga dumu, te bogoslova iz Hrasna Tonija Krešića. Bogoslov i mladi čitali su pod sv. Misom. Ministrirali su svi župni ministranti koji su imali robu za obući se, njih 30-ak, pod sv. Misom pjevao je Veliki zbor “Mladi”, a sestra Alojzija je prikladno dekorirala crkvu, u sv. Misu lijepo uključila djecu i mlade, tako da je sve bilo dostojanstveno kako i priliči ovom svetom danu.

Na kraju sv. Mise, a na početku Školske i Vjeronaučne godine zazvali smo Duha Svetoga da nam čitava godina bude plodonosna i blagoslovljena kako osnovnoškolcima, tako i srednjoškolcima i studentima. Sav ovaj stolački događaj popratio je lijepim fotosima Studio-Plus Stolac. Poslije sv. Mise narod se zadržao u ugodnom razgovoru uz čašicu pića pod starom lipom pred župnom crkvom, a mladi su iz Folklora i zapjevali da se ne zaborave dobri stari običaji.

{rokbox album=|malagospa| title=|Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu 2015.| thumbcount=|52|}images/stories/vijesti/2015/supatron/*{/rokbox}