Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu 2016.U našoj župi svečano je u četvrtak, 8. rujna 2016. proslavljena Mala Gospa koja je supatron župe Stolac. Za ovu našu svečanost pripremili smo se trodnevnicom u župi. Kroz tri dana: ponedjeljak, utorak i srijeda bila je prigoda za sv. ispovijed, kad je ispovijedalo više svećenika.

Prvu večer ispovjedila su se školska djeca Osnovne škole, drugu večer mladi Srednjih škola, studenti i ostala župna mladež, a treću večer ispovjedili su se odrasli. Svaku večer kroz trodnevnicu bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i poslije sv. Misa. Sve tri večeri pobožnosti Gospi predmolile su časne sestre Slava i Alojzija s okupljenom djecom, a sv. Mise predvodio je župnik don Rajko.

Pod Misama su pjevali naizmjenice župni zborovi i pjevačke skupine: Modra Rijeka, Vidoštačka Kraljica i Angelus. Na Uočnicu Male Gospe poslije sv. Mise bila je zavjetna procesija s upaljenim svjećama oko župne crkve i pjevanim Gospinim litanijama, a pred Gospinom špiljom zapjevali smo Lurdsku pjesmu. Bilo je veličanstveno pogledati kako okupljeni raspjevani puk, a pogotovo djeca i mladi na pripjev: Zdravo, zdravo, zdravo Marijo, podiže svijeće u zrak i ponovno ih vraća natrag, a sve to u jednom prelijepom duhovnom ozračju. Poslije je župnik okupljenom puku te svim majkama i očevima s malom djecom u naručju, podijelio blagoslov po zagovoru Male Gospe, a nakon završne pjesme “Zdravo Dijevo“, Anđeoskog pozdrava i župnih zvona, vjerni puk se razišao svojim domovima obogaćen večernjim duhovnim sadržajem.

Na Malu Gospu procesija s ministrantima i svećenicima ušla je svečano na glavna vrata u crkvu, a sv. Misu, u koncelebraciji mjesnog župnika don Rajka, rotimskog župnika don Damjana i blagajsko-bunskog kapelana don Damira, predvodio je i prikladnu propovijed puku i školskoj mladeži uputio domaći sin don Ivan Marčić, župni vikar u župi sv. Ivana u Mostaru. Prenjski dumo don Anđelko, aladinski don Marko i domanovićki don Gordan ispovijedali su pod sv. Misom.

Na početku sv. Mise don Rajko je pozdravio sav nazočni puk, školsku mladež s njihovim učiteljima, nastavnicima, profesorima, vjeroučiteljima i ravnateljima, koji su stolačku crkvu ispunili do posljednjeg mjesta, djeca poslušala dumo pa došla ispred oltara, a dio svijeta koji nije mogao ući u crkvu, ostao je na platou pred crkvom. Župnik je zatim pozdravio predvoditelja misnog slavlja don Ivana i zaželio mu srdačnu dobrodošlicu u Stolac, a onda je pozdravio njegove pjevače Katoličku zajednicu “Vojska Kristova” koji su lijepo pjevali pod sv. Misom, pročitali misna čitanja i molitvu vjernika. Zatim je Dumo pozdravio sve nazočne svećenike koncelebrante i ispovijednike. Oko oltara se poredalo 30-ak župnih ministranata koji su prvi ugrabili robu za obući se, a sestra Alojzija lijepo je dizajnirala župnu crkvu uključivši djecu i mlade, tako da je sve bilo dostojanstveno kako i priliči ovom svetom Gospinu danu.

Na kraju sv. Mise, a na početku Školske i Vjeronaučne godine zazvali smo Duha Svetoga da nam čitava godina bude plodonosna i blagoslovljena kako osnovnoškolcima, tako i srednjoškolcima i studentima. Sav ovaj stolački događaj popratio je prigodnim fotosima Foto studio Raguž – Stolac.

Poslije sv. Mise stolački puk je imao priliku pred crkvom na štandu kod mladih iz Mostara nabaviti njihove rukotvorine i suvenire, a narod se zadržao u ugodnom razgovoru uz čašicu pića pod starom lipom pred župnom crkvom, a mladi iz stolačkog Folklora poveli su pučko slavlje u koje se uključio i stariji svijet, a sve u želji da se ne zaborave dobri stari običaji.

UOČNICA MALE GOSPE

{rokbox album=|malagospa| title=|Uočnica Maloj Gospi u Stocu 2016.| thumbcount=|53|}images/stories/vijesti/2016/mala_gospa/*{/rokbox}

BLAGDAN MALE GOSPE

{rokbox album=|malagospa| title=|Proslava blagdana Male Gospe u Stocu 2016.| thumbcount=|50|}images/stories/vijesti/2016/mala_gospa1/*{/rokbox}