Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu 2017.U našoj župi svečano je u petak, 8. rujna 2017. proslavljena Mala Gospa koja je supatron župe Stolac. Za ovu našu svečanost pripremili smo se trodnevnicom u župi. Kroz tri dana: utorak, srijeda i četvrtak bila je prigoda za sv. ispovijed, kad je ispovijedalo više svećenika. Prvu večer ispovjedila su se školska djeca Osnovne škole, drugu večer mladi Srednjih škola, studenti i ostala župna mladež, a treću večer ispovjedili su se odrasli. Svaku večer kroz trodnevnicu bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i poslije sv. Misa. Sve tri večeri pobožnosti Gospi predmolile su časne sestre Slava i Alojzija s okupljenom djecom, a sv. Mise predvodio je župnik don Rajko.

Pod Misama su pjevali naizmjenice župni zborovi i pjevačke skupine: Modra Rijeka, Vidoštačka Kraljica i Angelus. Na Uočnicu Male Gospe poslije sv. Mise bila je zavjetna procesija s upaljenim svijećama oko župne crkve i pjevanim Gospinim litanijama, a pred Gospinom špiljom zapjevali smo Lurdsku pjesmu. Bilo je veličanstveno pogledati kako okupljeni raspjevani puk, a pogotovo djeca i mladi na pripjev: Zdravo, zdravo, zdravo Marijo, podiže svijeće u zrak i ponovno ih vraća natrag, a sve to u jednom prelijepom duhovnom ozračju. Poslije je župnik okupljenom puku te svim majkama i očevima s malom djecom u naručju, podijelio blagoslov po zagovoru Male Gospe, a nakon završne pjesme “Zdravo Dijevo“ i župnih zvona, vjerni puk se razišao svojim domovima obogaćen večernjim duhovnim sadržajem.

Na Malu Gospu procesija s ministrantima i svećenicima ušla je svečano na glavna vrata u crkvu, a sv. Misu, u koncelebraciji mjesnog župnika don Rajka i domanovićkog župnika don Gordana, predvodio je i prikladnu propovijed puku i školskoj mladeži uputio ovogodišnji mladomisnik don Marin Krešić, župni vikar u župi Gradina. Prenjski dumo don Anđelko ispovijedao je pod sv. Misom. Na početku sv. Mise don Rajko je pozdravio sav nazočni puk, školsku mladež s njihovim učiteljima, nastavnicima, profesorima, vjeroučiteljima i ravnateljima, koji su stolačku crkvu ispunili do posljednjeg mjesta, djeca poslušala dumu pa došla ispred o oko oltara, a dio svijeta koji nije mogao ući u crkvu, ostao je na platou pred crkvom. Župnik je zatim pozdravio predvoditelja misnog slavlja don Marina i zaželio mu srdačnu dobrodošlicu u Stolac, gdje također ima dosta Krešića, zatim je Dumo pozdravio koncelebranta don Gordana bivšeg stolačkog kapelana i prenjskog don Anđelka koji je ispovijedao. Pod sv. Misom pjevao je Veliki stolački zbor “Mladi”, a čitali su stolački mladići i djevojke. Oko oltara se poredalo 30-ak župnih ministranata, a sestra Alojzija lijepo je dizajnirala župnu crkvu , tako da je sve bilo dostojanstveno kako i priliči ovom svetom Gospinu danu. Na kraju sv. Mise, a na početku Školske i Vjeronaučne godine zazvali smo Duha Svetoga da nam čitava godina bude plodonosna i blagoslovljena kako osnovnoškolcima, tako i srednjoškolcima i studentima. Sve ove stolačke događaje popratio je prigodnim fotosima Foto studio Raguž – Stolac. Poslije sv. Mise stolački puk se zadržao u ugodnom razgovoru uz čašicu pića pod starom lipom pred župnom crkvom, a mladi iz stolačkog Folklora poveli su pučko slavlje u kolu i pjesmi, a sve u želji da se ne zaborave dobri stari običaji.

{rokbox album=|malagospa| title=|Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu 2017.| thumbcount=|59|}images/stories/vijesti/2017/mala-gospa/*{/rokbox}