Svečano proslavljen bl. Ivan Merz u Gornjoj Bitunji, 10. svibnja  2019.U petak, 10. svibnja 2019. pod pučkom sv. Misom u 11,00 sati, u Gornjoj Bitunji, koju je predslavio i vjernicima prigodnu riječ uputio župnik don Rajko, svečano je proslavljen bl. Ivan Merz, kojega su mještani 2017. godine, u dogovoru sa župnikom, izabrali za svoga zaštitnika.

Na početku je župnik sve pozdravio, izrazio radost što smo se okupili u ovako lijepom broju i sve pozvao na molitvu za žive i mrtve, za polja, njive i usjeve, za Božji blagoslov nad sve ono od čega živimo i čime se bavimo, da nam sve to dobri Bog blagoslovi po zagovoru bl. Ivana. Ukopnici ovoga groblja su mještani triju sela Gornja Bitunja, Donja Bitunja i Zabrđe.

Za vrijeme sv. Mise domaći vjernici su čitali, posluživali, predmolili, pjevali, zvonili… a prije sv. Mise sve pripremili i vrlo lijepo organizirali. Poslije sv. Mise ukopnici ovog groblja priredili su svečani domjenak za sve nazočne kod kapele. Dumo je jelo, piće i sve okupljene na početku blagoslovio i svima zaželio ugodan boravak i prijateljsko druženje na rodnom ognjištu. Danas ovdje živi samo jedna hrvatska obitelj, a nekad su to bila brojčana i jaka sela stolačke župe, ali tko znade možda se opet svijet vrati u ova naša sela živjeti, željan zdrave hrane, zraka i okoliša kako je to danas popularno naglašavati u modernoj Europi.

Bilo kako bilo, lijepo se sjetiti svojih pokojnika i ne zaboraviti svoje rodno mjesto i svoj kraj u kojemu su nam u naša srca naši roditelji ugradili Katoličku vjeru i veliku ljubav prema svome hrvatskom narodu.