Svečano proslavljen bl. Ivan Merz u Gornjoj Bitunji, 10. svibnja  2021.U ponedjeljak, 10. svibnja 2021. pod pučkom sv. Misom u 11,00 sati, u Gornjoj Bitunji, koju je predslavio i vjernicima prigodnu riječ uputio župnik don Rajko, svečano je proslavljen bl. Ivan Merz, kojega su mještani 2017. godine, u dogovoru sa župnikom, izabrali za svoga zaštitnika.

Na početku je župnik sve pozdravio, izrazio radost što smo se okupili na ovu sv. Misu, te sve nazočne pozvao na kajanje i molitvu za žive i mrtve, za polja, njive i usjeve, za Božji blagoslov nad sve ono od čega živimo i čime se bavimo, da nam sve to dobri Bog blagoslovi po zagovoru bl. Ivana. Ukopnici ovoga groblja su mještani triju sela Gornja Bitunja, Donja Bitunja i Zabrđe. Za vrijeme sv. Mise vjernici su skrušeno pratili sv. Misu i u njoj lijepo sudjelovali, a prije sv. Mise sve pripremili i vrlo lijepo organizirali.

Poslije sv. Mise ukopnici ovog groblja imali su običaj prirediti prigodni domjenak za sve nazočne kod kapele, ali budući je ove godine pandemija na sceni, ovaj smo detalj izostavili iz opravdanih razloga. Danas ovdje živi samo jedna hrvatska obitelj Milenka Papca, a nekad su to bila brojčana i jaka sela stolačke župe, ali tko znade možda se opet svijet vrati u ova naša sela živjeti, željan zdrave hrane, zraka i okoliša kako je to danas popularno naglašavati u modernoj Europi. Bilo kako bilo, lijepo se sjetiti svojih pokojnika i ne zaboraviti svoje rodno mjesto i svoj kraj u kojemu su nam u naša srca naši roditelji ugradili Katoličku vjeru i veliku ljubav prema svome hrvatskom narodu.

Ove je godine Dumu ugostila i pozvala na ručak obitelj Mladena i Mire Stanković, koji svake godine za ovaj blagdan okupe svoju obitelj, goste i prijatelje na zajedničko obiteljsko slavlje i prijateljsko druženje. Bogu hvala da se ne zaboravljaju naši stari i lijepi običaji zajedništva i druženja za dane seoskih slavlja i naših zaštitnika.