Svečano proslavljen blagdan sv. Josipa sa sv. Misom na Križevcu u Stocu 2021.U petak na blagdan sv. Josipa, Zaručnika Blažene Djevice Marije, 20. ožujka 2021. bilo je svečano u Stocu. Kako je taj dan bio korizmeni petak, veliko mnoštvo puka Božjega okupilo se, po običaju, podno Križevca, u 16,30 s. odakle je krenula procesija u križnom putu, koji je predvodio stolački župnik don Rajko. Župnik je na početku sve pozdravio, pozvao narod na pobožnost, molitvu i pjesmu u križnom putu koji smo obavili od postaje do postaje uz naš stolački Križevac. Mladi su predvodili pjevanje i molitve, ministranti na čelu procesije, a vjerni puk u dostojanstvenom držanju sve lijepo pratio i pobožno sudjelovao.

Poslije križnoga puta, na Križevcu je slavljena sv. Misa na čast sv. Josipa, pod kojom su mladi čitali, pjevali i posluživali, a narod sve lijepo i kršćanski prihvaćao. Dumo je prije sv. Mise objavio puku da se nalazimo u Godini sv. Josipa koja traje od 8. prosinca 2020. do 8. prosinca 2021. kad slavimo Bezgrješno Začeće Blažene Djevice Marije, te da možemo tijekom čitave godine dobiti potpuni oprost uz uvjete koje je Crkva propisala. Zatim je puku rastumačio da danas pod sv. Misom svi koji smo ispovijeđeni i koji ćemo se danas pričestiti, te izmoliti molitve na nakanu sv. Oca i molitvu na čast sv. Josipu možemo dobiti potpuni oprost, što je svijet s oduševljenjem prihvatio, a onda je Dumo naglasio da smo ovih dana od našega biskupa Petra iz Mostara dobili obavijest o slavlju Godine sv. Josipa i u prilogu Dekret Apostolske Pokorničarne o posebnim Oprostima tijekom Godine sv. Josipa, koju je papa Franjo najavio u proslavi 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, pa je neke dijelove iz Dekreta pročitao narodu da se može ravnati po predloženim uputama i te upute iz Dekreta donosimo u nastavku:

Potpuni oprost podjeljuje se pod uobičajenim uvjetima (sakramentalna ispovijed, sveta pričest i molitva na nakane Svetoga Oca) vjernicima koji, dušom odijeljenom od svakoga grijeha, budu sudjelovali u Godini svetoga Josipa u prigodnim slavljima i na načine kako je odredila ova Apostolska pokorničarna.
– a. Sveti Josip, autentični čovjek vjere, poziva nas da ponovno otkrijemo sinovski odnos s Ocem, obnovimo vjernost molitvi, da osluškujemo Božju volju i da je temeljitim razlučivanjem vršimo. Podjeljuje se potpuni oprost onima koji će barem 30 minuta provesti u razmatranju molitve Očenaša ili, pak, sudjelovati u duhovnoj obnovi u trajanju od najmanje jednoga dana, koja sadrži jedno razmatranje o svetom Josipu;
– b. Evanđelje naziva svetog Josipa »muž pravedan« (usp. Mt 1, 19). On, čuvar »intimne tajne koja se nalazi u dubini srca i duše« koji u sebi pohranjuje Božja otajstva, idealni je zaštitnik unutarnjeg područja, koji nas potiče da ponovno otkrijemo vrijednost šutnje, razboritosti i odanosti u ispunjavanju svojih dužnosti. Krepost pravednosti koju je Josip uzorno vršio očituje se u potpunom prianjanju uz Božji zakon, koji je zakon milosrđa, »jer upravo Božje milosrđe ostvaruje istinsku pravednost«. Stoga će oni koji, po primjeru svetoga Josipa, učine neko djelo tjelesnog ili duhovnog milosrđa moći također zadobiti dar potpunog oprosta;
– c. Glavni je vid Josipova poziva bio taj da je bio čuvar Svete nazaretske obitelji, zaručnik Blažene Djevice Marije i Isusov zakoniti otac. Kako bi sve kršćanske obitelji bile potaknule da stvore isto ozračje prisnog zajedništva, ljubavi i molitve koje je živjela Sveta obitelj, potpuni oprost podjeljuje se za molitvu svete krunice u obitelji i kad je mole zaručnici.
– d. Sluga Božji Pio XII., 1. svibnja 1955. godine, ustanovio je blagdan svetog Josipa Radnika »s namjerom da svi prepoznaju dostojanstvo rada i da to nadahne društveni život i zakone da budu utemeljeni na pravednoj raspodjela prava i obveza«. Stoga će potpuni oprost moći zadobiti svi koji budu svakodnevno povjeravali svoj rad zaštiti svetoga Josipa te svaki vjernik koji u molitvi zazove zagovor Drvodjelje iz Nazareta, da oni koji traže posao pronađu zaposlenje i da rad sviju bude dostojanstveniji.
– e. Bijeg Svete obitelji u Egipat »pokazuje nam da je Bog ondje gdje je čovjek u opasnosti, ondje gdje čovjek pati, ondje gdje je prisiljen bježati, gdje doživljava odbačenost i napuštenost«. Potpuni oprost podjeljuje se vjernicima koji budu izmolili Litanije svetomu Josipu (za zapadnu tradiciju) odnosno Akatist svetom Josipu u cijelosti ili barem neki njegov dio (za bizantsku tradiciju), odnosno neku drugu molitvu svetom Josipu svojstvenu drugim liturgijskim tradicijama za Crkve progonjene ad intra i ad extra i na utjehu i pomoć svim kršćanima koji trpe bilo koji oblik progona.

Sveta Terezija Avilska prepoznala je u svetom Josipu zaštitnika u svim životnim okolnostima: »Čini mi se da je drugim svecima Gospodin dao milost da priteknu u pomoć u jednoj nevolji, a ovomu slavnom svecu, (imam iskustva), da pritekne u pomoć u svima«. Nedavno je sveti Ivan Pavao II. ustvrdio da lik svetog Josipa dobiva »obnovljenu aktualnost za Crkvu našega vremena u odnosu na novo kršćansko tisućljeće«.
Kako bi se ponovno potvrdila univerzalnost zaštite svetoga Josipa nad Crkvom, pored navedenih prigoda, Apostolska pokorničarna podjeljuje potpuni oprost vjernicima koji budu molili bilo neku od Crkve dopuštenu molitvu ili čin pobožnosti u čast svetom Josipu, primjerice »K tebi se, o sveti Josipe«, osobito na dane 19. ožujka i 1. svibnja, na blagdan Svete nazaretske obitelji Isusa, Marije i Josipa, na Nedjelju svetoga Josipa (prema istočnoj tradiciji), devetnaestoga dana svakoga mjeseca i svake srijede, koja je dan posvećen spomenu toga sveca prema zapadnoj tradiciji.

Na kraju sv. Mise Dumo je pred pukom izmolio određene molitve i tako je dio svijeta, koji se ovih dana ispovijedio i taj dan pričestio dobio potpuni oprost, a za sve ostale vjernike bit će prilike tijekom cijele godine. Nakon pobožno obavljenog križnog puta i svečano slavljene sv. Mise svijet se s Križevca vratio zadovoljan svojim kućama. Bogu hvala na svakom daru kojim nas svakodnevno obasiplje.