Svečano proslavljen blagdan sv. Vlahe u Stocu 2019.U našoj stolačkoj župnoj crkvi svečano je u subotu, na blagdan Svijećnice, a na Uočnicu sv. Vlahe 2. veljače 2019. proslavljen blagdan Svijećnice i blagdan sv. Vlahe, biskupa i mučenika iz prvih kršćanskih vremena i zaštitnika grla.

Kako je bila i Prva subota, pola sata prije sv. Mise bila je u župnoj crkvi prigoda za sv. ispovijed, kojoj je pristupilo dosta svijeta.

U 17,30 sati služena je sv. Misa koju je predvodio stolački župnik don Rajko. Na početku je Dumo sve nazočne pozdravio, rastumačio blagdan Svijećnice, blagoslovio svijeće oltarske za potrebe župe, svijeće sv. Vlahe za grličanje i vjerničke, koje je stolački puk donio na blagoslov, a zatim sv. Vlahu lijepo predstavio i rastumačio dugu kršćansku tradiciju „grličanja“ blagoslova grla na blagdan sv. Vlahe, što je i u našim krajevima odavno dobro prihvaćeno i s vjerom prakticirano. Pod sv. Misom mladi su pjevali i čitali, ministranti oko oltara posluživali, a sav okupljeni puk, koji je prilično popunio stolačku crkvu u svemu lijepo sudjelovao.

Poslije sv. Mise sav je narod pred oltarom, pristupio „grličanju“, blagoslovu grla, a župnik je svakoga posebno blagoslovio i nad svakim s blagoslovljenim svijećama, izgovorio prigodnu blagoslovnu molitvu:

Po zagovoru sv. Vlahe biskupa i mučenika, od bolesti grla i svakog drugog zla,
oslobodio te Svemogući Bog, Otac i Sin i Duh Sveti. Amen.

Za vrijeme blagoslova grla, mladi su skupa s pukom Božjim pjevali prikladne pjesme a na kraju i oni došli na blagoslov. Neka nam dobri Bog po zagovoru sv. Vlahe svima udijeli mir i blagoslov.