Svečano proslavljen blagdan sv. Vlahe u Stocu 2020. U našoj stolačkoj župnoj crkvi svečano je u ponedjeljak, 3. veljače 2020. proslavljen blagdan sv. Vlahe, biskupa i mučenika iz prvih kršćanskih vremena i zaštitnika grla.

U 17,30 sati služena je sv. Misa koju je predvodio stolački župnik don Rajko. Na početku je Dumo sve nazočne pozdravio, a zatim sv. Vlahu-Blaža lijepo predstavio i rastumačio dugu kršćansku tradiciju „grličanja“ blagoslova grla na blagdan sv. Vlahe, što je i u našim krajevima odavno dobro prihvaćeno i s vjerom prakticirano.

Pod sv. Misom mladi su pjevali i čitali, ministranti oko oltara posluživali, a sav okupljeni puk, koji je prilično popunio stolačku župnu crkvu u svemu lijepo sudjelovao. Poslije sv. Mise sav je narod pred oltarom, pristupio „grličanju“, blagoslovu grla, a župnik je svakoga posebno blagoslovio i nad svakim s blagoslovljenim svijećama, izgovorio prigodnu blagoslovnu molitvu: Po zagovoru sv. Vlahe biskupa i mučenika, od bolesti grla i svakog drugog zla, oslobodio te Svemogući Bog, Otac i Sin i Duh Sveti. Amen.

Za vrijeme blagoslova grla, mladi su skupa s pukom Božjim pjevali prikladne pjesme, a na kraju i oni došli na blagoslov. Neka nam dobri Bog po zagovoru sv. Vlahe svima udijeli mir i blagoslov.