Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu 2019. U našoj župi svečano je u nedjelju, 8. rujna 2019. proslavljena Mala Gospa koja je supatron župe Stolac. Za ovu našu svečanost pripremili smo se trodnevnicom u župi. Kroz tri dana: četvrtak, petak i subota bila je prigoda za sv. ispovijed, kad je ispovijedalo više svećenika. Prvu večer ispovjedila su se školska djeca Osnovne škole, drugu večer mladi Srednjih škola, studenti i ostala župna mladež, a treću večer ispovjedili su se odrasli. Svaku večer kroz trodnevnicu bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i poslije sv. Misa. Sve tri večeri pobožnosti Gospi predmolila su školska djeca, a sv. Mise predvodio je župnik don Rajko.

Pod sv. Misama pjevali su naizmjence župni zborovi i pjevačke skupine: Modra Rijeka, Angelus i Vidoštačka kraljica. Na Uočnicu Male Gospe poslije sv. Mise bila je zavjetna procesija s upaljenim svijećama oko župne crkve i pjevanim Gospinim litanijama, a pred Gospinom špiljom zapjevali smo Lurdsku pjesmu. Bilo je veličanstveno pogledati kako okupljeni raspjevani puk, a pogotovo djeca i mladi na pripjev: Zdravo, zdravo, zdravo Marijo, podiže svijeće u zrak i ponovno ih vraća natrag, a sve to u jednom prelijepom duhovnom ozračju. Poslije je župnik okupljenom puku te svim majkama i očevima s malom djecom u naručju, podijelio blagoslov po zagovoru Male Gospe, a nakon završne pjesme “Zdravo Djevo“ i župnih zvona, vjerni puk se razišao svojim domovima obogaćen večernjim duhovnim sadržajem.

Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu 2019. Na Malu Gospu procesija s ministrantima i svećenicima ušla je svečano na glavna vrata u crkvu, a sv. Misu, u koncelebraciji mjesnog župnika don Rajka, predvodio je i prikladnu propovijed puku i školskoj mladeži uputio don Nikola Menalo, župnik župe Blagaj-Buna. Kako je ove godina bila nedjelja župnici okolnih župa slavili su sv. Mise u svojim župama, a poslije se pridružili zajedničkom ručku u župnoj kući. Na početku sv. Mise don Rajko je pozdravio sav nazočni puk, školsku mladež i naše studente s njihovim učiteljima, vjeroučiteljima, nastavnicima, profesorima i ravnateljima, koji su stolačku crkvu lijepo popunili a djeca poslušala dumu pa došla ispred i oko oltara, a dio svijeta koji nije mogao ući u crkvu, ostao je na platou pred crkvom. Župnik je zatim pozdravio predvoditelja misnog slavlja don Nikolu, te naglasio kako je don Nikola pastoralno dijelovao u župi Stolac 2000.-2002. i ostavio vrlo lijep svećenički pečat, pa ga se Stočani uvijek rado sjećaju, pozdravljaju i o njemu s lijepim uspomenama pričaju i na kraju mu zaželio srdačnu dobrodošlicu, što je svijet s oduševljenjem prihvatio i don Nikolu dugim i prijateljskim pljeskom pozdravio.

Pod sv. Misom pjevao je Veliki stolački zbor “Mladi”, a čitali su stolački mladići i djevojke. Oko oltara se poredao popriličan broj župnih ministranata, tako da je sve bilo dostojanstveno kako i priliči ovom svetom Gospinu danu. Don Nikola je u propovijedi vrlo lijepo Božjemu puku predstavio Gospu kroz 6 njezinih najpoznatijih molitava, te vrlo vješto povezao patron župe sv. Iliju Proroka i supatron Malu Gospu kroz Ilijin Karmel i Gospinu crkvu “Stella Maris” sagrađenu na Karmelu Ilijinu brdu. Na kraju sv. Mise, a na početku Školske i Vjeronaučne godine zazvali smo Duha Svetoga da nam čitava godina bude plodonosna i blagoslovljena kako osnovnoškolcima, tako i srednjoškolcima i studentima. Sve ove stolačke događaje popratio je prigodnim fotosima Foto studio Raguž – Stolac. Poslije sv. Mise stolački puk se zadržao u ugodnom razgovoru uz čašicu pića pod starom lipom pred župnom crkvom, a mladi iz stolačkog Folklora poveli su pučko slavlje u kolu i pjesmi, a sve u želji da se ne zaborave dobri stari običaji.