Svečano proslavljena Prva večer trodnevnice i „17. Večer Folklora“ u Stocu 2018.U utorak, 17. srpnja 2018. u Stocu je svečano proslavljena Prva večer trodnevnice. Prije sv. Mise ispovijedalo je više svećenika, a svijet se okupljao u velikom broju, kako domaći tako i gosti i 10-ak HKUD-ova iz Lijepe naše i Hercegovine.

Svečanu sv. Misu u 19,00 s. u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu predvodio je i prikladnu propovijed održao Vlč. Tomislav Benaković, župnik Vuke-Slavonija, a pod sv. Misom pjevao je Župni zbor „Širokopoljac“ iz župe Vuka, Široko Polje.

U 20,00 s. započela je Sedamnaesta „Večer folklora“ u Stocu na vanjskoj pozornici u crkvenom dvorištu. Sva folklorna društva prošla su u mimohodu ispred pozornice uz predstavljanje nazočnom mnoštvu.

Župnik don Rajko uz pozdrav nazočnim gostima i svemu okupljenom narodu, pozdravio je i sva folklorna društva: HKUD „Stolac“ Stolac; KUD „Širokopoljac“ Široko Polje-Slavonija; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna; HKUD „Višići“ Višići i HKUD „Domanovići“ Domanovići. Poslije su voditelji Ivan-Ica i Matea lijepo vodili program i najavljivali svako društvo uz kratku osobnu iskaznicu društva.

Poslije službenog nastupa don Rajko je podijelio svim sudjelovateljima u programu zahvalnice, župnu lozu iz murvove bačve, vino iz stolačke vinarije i onima koji su po prvi put u Stocu CD i DVD stolačkog društva i Turističku monografiju župe Stolac.

Nakon podjele zahvalnica priređen je veličanstveni Vatromet od nekoliko minuta, na ugodno iznenađenje svega okupljenog mnoštva. Folklori su zatim pošli na večeru, a tada je uslijedila opća župna fešta koju je predvodila grupa „Pelegrin“ iz Mostara. Svi su se uključili u feštu, posebno djeca i mladi, a ostali je svijet uživao u fešti, pjesmi i razonodi te prijateljskom razgovoru i čašćenju hladnim pićima. Sva ova lijepa svečanost, predvođena domaćim HKUD „Stolac“, protekla je u odličnom raspoloženju, na opće zadovoljstvo svega nazočnog mnoštva.