Svečano proslavljena Prva večer trodnevnice i „18. Večer Folklora“ u Stocu 2019.U srijedu, 17. srpnja 2019. u Stocu je svečano proslavljena Prva večer trodnevnice. Prije sv. Mise ispovijedalo je više svećenika, a svijet se okupljao u velikom broju, kako domaći tako i gosti i 10-ak HKUD-ova iz Lijepe naše i Hercegovine. Svečanu sv. Misu u 19,00 s. u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu predvodio je i prikladnu propovijed održao don Antun Pavlović, župnik Hrasna i upravitelj Svetišta Kraljice Mira, a pod sv. Misom pjevao je Župni zbor „Kraljica Mira“ iz župe Hrasna.

Hrašnjani su sa svojim dumom došli u 18,00 sati pred stolačku župnu crkvu, gdje ih je stolački župnik sa svojim mladima srdačno primio i pozdravio te u župnoj dvorani prijateljskim domjenkom počastio i prigodnim suvenirima darovao. U dvorani su se redale lijepe uspomene, jer je stolački župnik don Rajko 19 godina prije Stoca pastoralno djelovao u župi Hrasno i osnovao upravo ovaj zbor „Kraljica Mira“ koji se zadržao do dana današnjega, te su i današnjem župniku desna ruka, iako su se razišli po čitavom svijetu, ali se o Kraljici Mira u Hrasnu svake godine okupe i pjevaju pod sv. Misom.

Svečano proslavljena Prva večer trodnevnice i „18. Večer Folklora“ u Stocu 2019.

Hrašnjani su poslije imali u dvorani s dumama kratku pjevačku probu, nakon čega je slijedila i zajednička fotografija u crkvenom dvorištu. Potom su dume Antun i Rajko pošli u sakristiju gdje su se obukli za sv. Misu, koja je slavljena u 19,00 sati, a hrašanjski zbor je krenuo na kor u pripravi za pjevanje pod sv. Misom. Na koru ih se okupilo 60-ak pjevača, koji su došli sa svih strana sa svojim obiteljima, što nas je sve ugodno iznenadilo. Za orguljama su se izmjenjivali svirači Boško, Josip i Nino, a psalam i Aleluju otpjevali su Josip, Mario i Nikica. Budući su se pjevale pučke crkvene pjesme čitava se crkva uključila u zajedničko i skladno liturgijsko pjevanje.
Na početku je dumo Rajko sve nazočne lijepo pozdravio, a poseban pozdrav uputio je hrašanjskom župniku don Antunu i izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a onda je s izrazitom radošću pozdravio hrašanjske pjevače, vrativši se malo u prošlost, kad su osnovani 1981. To su tada bili, naglasio je dumo, mladi dječaci i djevojčice, a danas su to ljudi pod brkovima, gospođe sa šeširima, sa svojim obiteljima, djecom i unucima. Nastupali smo po raznim crkvenim i kulturnim manifestacijama, nastavio je dumo, od Kotora do Marije Bistrice i bili jedino Folklorno društvo s lijeve strane Neretve osnovano pri Crkvi, te smo tako ušli u mnoge enciklopedije, brošure i edicije koje su se u hrvatskom korpusu tada izdavale. U društvu su djelovale tri sekcije: HKUD „Hrašnjani“, Pjevački župni zbor „Kraljica Mira“ i VIS „Aleluja“. I njima je dumo izrazio srdačnu dobrodošlicu što je okupljeni puk s radošću prihvatio i dugim ih pljeskom nagradio. Dumo je zatim pozdravio i hrašanjskog bogoslova Tonija, kojega je krstio, a dumo Antun ga odgojno prati prema oltaru. Pod sv. Misom bogoslovi su čitali i predmolili, a don Damir navijestio Evanđelje.

Pri kraju sv. Mise Hrašnjani su dumi priredili jedno iznenađenje poklonivši mu lijepu i veliku sliku Svetišta Kraljice Mira u Hrasnu, koju su uime svih Hrašnjana prinijeli Alfo i Tihana. Alfo je pročitao i prikladan tekst koji je stavljen na sliku:

Povodom gostovanja u župi sv. Ilije Proroka u Stocu, na 1. večer trodnevnice sv. Iliji, našem dragom dumi Rajku poklanjamo ovu panoramsku fotografiju „Svetišta Kraljice Mira“ u Hrasnu, kao uspomenu i zahvalu za 19 godina pastoralnog rada u našoj župi i kao čestitku za prošlogodišnji jubilej – „40 godina svećeništva“ (1978.-2018.). Dragi dumo Rajko, od srca zahvaljujemo dragom Bogu na svim darovima koje smo primili kroz Vaš dugogodišnji požrtvovni rad, gdje ste ostavili neizbrisivi pečat u našoj župnoj zajednici. Hrasno – Stolac, 17. 7. 2019. godine; Župni zbor „Kraljica Mira Hrasno“ sa župnikom don Antunom Pavlovićem.

Nakon pročitanog teksta Alfo i Tihana su dumi predali sliku, koju su zajednički pokazali čitavom puku, što je puk s oduševljenjem prihvatio. Poslije se i dumo, ugodno iznenađen, obratio s nekoliko riječi zahvale Hrašnjanima i iznio nekoliko crtica iz zajedničkog druženja i nastupa, posebno s Mlade mise don Vjeke Šaravanje u Crnču, 12. 7. 1981., gdje je bila i Tihana kao mlada djevojka, a zatim Alfu pohvalio za lijepo pročitan tekst u koji je savršeno uključio 3 pravila pri čitanju: ritam, dikciju i artikulaciju, pa se vidi da mu je hrvatski predavao popularni učitelj pokojni Božo Mandurić. Zatim je i stolački dumo uzvratio Hrašnjanima darom: stolačkom lozom iz murvove bačve, vinom iz stolačkih vinarija, te ostalim rekvizitima kojima će se Hrašnjani po povratku u Hrasno sa svojim župnikom počastiti. I na kraju se dumo zahvalio hrašanjskom župniku don Antunu, na spremnom dolasku u Stolac, na predvođenju sv. Mise i na poučnoj propovijedi u kojoj je sv. Iliju vrlo lijepo opisao i narodu ga za uzor postavio, zahvalio je pjevačima na odličnom pučkom pjevanju, a hrašanjskom bogoslovu Toniju, na lijepo pročitanom misnom čitanju i zaželio mu sretan i blagoslovljen put prema oltara, a kad bude Mlada misa svi ćemo iz Stoca doći u Hrasno na mladomisničko slavlje, naglasio je dumo. Poslije se don Antun uime svih Hrašnjana zahvalio stolačkom dumi na lijepom prijemu i gostoprimstvu i svima na kraju udijelio misni blagoslov. Poslije svega programa pred crkvom opet su Hrašnjani sišli na prijateljsko čašćenje u župnu dvoranu, gdje su s dumama i zapjevali da se ne zaborave stari običaji i stare dobre uspomene iz prošlih vremena.

U 20,00 s. započela je Osamnaesta „Večer folklora“ u Stocu na vanjskoj pozornici u crkvenom dvorištu. Deset društava je pozvano, ali se jedno društvo ispričalo, pa je 9 folklornih društava prošlo u mimohodu ispred pozornice i predstavilo se nazočnom mnoštvu. Župnik don Rajko uz pozdrav nazočnim gostima i svemu okupljenom narodu, pozdravio je i sva folklorna društva: HKUD „Stolac“ Stolac; KUD „Šokadija“ Budrovci-Slavonija; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna; HKUD „Naši korjeni“ Bobanovo i HKUD „Domanovići“ Domanovići. Poslije su voditelji Ivan-Ica i Gabrijela lijepo vodili program i najavljivali svako društvo uz kratku osobnu iskaznicu društva.

Poslije službenog nastupa don Rajko je podijelio svim sudjelovateljima u programu zahvalnice, župnu lozu iz murvove bačve, vino iz stolačkih vinarija, ovogodišnji Zbornik MH Stolac i onima koji su po prvi put u Stocu CD i DVD stolačkog društva i Turističku monografiju župe Stolac. Nakon podjele zahvalnica priređen je veličanstveni Vatromet od nekoliko minuta, na ugodno iznenađenje svega okupljenog mnoštva. Folklori su zatim pošli na večeru, a tada je uslijedila opća župna fešta koju je predvodio popularni pjevač Marin Previšić i grupa „Kamen“. Svi su se uključili u feštu, posebno djeca i mladi, a ostali je svijet uživao u fešti, pjesmi i razonodi te prijateljskom razgovoru i čašćenju hladnim pićima. Sva ova lijepa svečanost, koju je sa svojim dumom organiziralo HKUD „Stolac“ iz Stoca, prošla je dostojanstveno, na opće zadovoljstvo svega nazočnog mnoštva.