Svečano proslavljeni blagdani Svijećnice i sv. Vlahe u Stocu 2021.U našoj stolačkoj župnoj crkvi svečano je u utorak, na blagdan Svijećnice, a na Uočnicu sv. Vlahe 2. veljače 2021. proslavljen blagdan Svijećnice i blagdan sv. Vlahe, biskupa i mučenika iz prvih kršćanskih vremena i zaštitnika grla. U 17,30 sati služena je svečana sv. Misa koju je predvodio stolački župnik don Rajko.

Na početku je Dumo sve nazočne pozdravio, rastumačio blagdan Svijećnice, blagoslovio svijeće oltarske za potrebe župe, svijeće sv. Vlahe za grličanje i vjerničke, koje je stolački puk donio na blagoslov, a zatim sv. Vlahu lijepo predstavio i rastumačio dugu kršćansku tradiciju „grličanja“ blagoslova grla na blagdan sv. Vlahe, što je i u našim krajevima odavno dobro prihvaćeno i s vjerom prakticirano.

Pod sv. Misom pjevao je Dječji zbor „Modra rijeka“, a mladi su pročitali misna čitanja i molitvu vjernika, ministranti oko oltara posluživali, a sav okupljeni puk, koji je prilično popunio stolačku crkvu i plato pred crkvom, u svemu lijepo sudjelovao. Poslije sv. Mise sav je narod pred oltarom, pristupio „grličanju“, blagoslovu grla, a župnik je svakoga posebno blagoslovio i nad svakim s blagoslovljenim svijećama, izgovorio prigodnu blagoslovnu molitvu: Po zagovoru sv. Vlahe biskupa i mučenika, od bolesti grla i svakog drugog zla, oslobodio te Svemogući Bog, Otac i Sin i Duh Sveti. Amen. Za vrijeme blagoslova grla, mladi su skupa s pukom Božjim pjevali prikladne pjesme a na kraju i oni došli na blagoslov. Neka nam dobri Bog po zagovoru sv. Vlahe svima udijeli mir i blagoslov.