Sveti Ilija u Stocu 2012. i blagoslov veličanstvenog kipa sv. Ilije na njegovu TrguStolac je proslavio svoga zaštitnika sv. Iliju Proroka, 20. srpnja 2012., koji je patron župe, dan grada i općine. Za ovaj veliki stolački blagdan Stolac se pripremao više tjedana. Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, pobožnost sv. Iliji i sv. Misa koju su predvodili svećenici, a pod Misama pjevali stolački i drugi župni zborovi: prvu večer vlč. Filip Lucić, župnik Vugrovca-Zagreb, pjevao je njegov župni zbor, drugu večer don Damjan Raguž, pjevala djevojačka skupina „Angelus“, treću večer don Ivo Pavlović,  pjevala skupina mladih „Angelus“. Svaku večer u prepunoj crkvi ispovijedalo je više svećenika.

Prvu večer Trodnevnice, 17. VII. poslije sv. Mise, u 20,00 sati organizirana je kod crkve u Stocu „Deveta Večer Folklora“ u kojoj je sudjelovalo 12 Društava: HKUD „Stolac“ Stolac; HKUD „Bosansko Izvorno Kolo“ Stolac; KUD „Dragutin Domjanić“ Vugrovec-Zagreb; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Dubrave“ Aladinići; Tamburaško-mandolinski sastav „Prijatelji“ Rotimlja; HKUD „Prenj“ Prenj; HKUD „Domanovići“ Domanovići; HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna; HKUD „Hutovo“ Hutovo; HKUD „Napredak“ Bijelo Polje; Klapa „Čilipi“ Konavle. Oni su kod crkve u Stocu pred nekoliko tisuća ljubitelja narodnog blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe. Poslije službenog programa nastupila je popularna grupa „Modra rijeka“ iz Čapljine, koja je svojim skladnim pjevanjem oduševila okupljeno mnoštvo. Na kraju svega programa slijedio je veličanstveni „vatromet“ na radost svega puka.

Na Ilindan, 20. srpnja u 11,00 sati  vjerni  puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u uređenom dvorištu, kod župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. dr. Draženom Kutlešom biskupom porečkim i pulskim, koji je predvodio misno slavlje uz 15-ak svećenika koncelebranata. Na početku obreda biskup gost je na Trgu sv. Ilije Proroka, po dozvoli mjesnog biskupa Ratka blagolsovio kip sv. Ilije Proroka. Veličanstveni kip visok je 3 m. Naručitelj i investitor Župni ured Stolac, projektant ing. Robert Raguž, kip izradio, po mišljenju mnogih, najpoznatiji živući hrvatski akad. umjetnik akademik prof. Kuzma Kovačić, koji je izradio Oltar Domovine na Medvedgradu u Zagrebu, uradio sav kovani novac RH, te mnoga druga velebna djela u Domovini i po svijetu, kip je u bronci odlila: „Ljevaonica umjetnina Ujević – Zagreb“, postolje uradilo poduzeće „Granitart“ Domanovići-Čapljina od našega domaćeg kamena iz kamenoloma s Gornjeg Brštanika, kip je osvjetljen uz svu ostalu infrastrukturu koja je strukom predviđena. Ovo umjetničko „remek djelo“ pomažu svojim darovima župljani iz župe i svijeta, a najveći dio pomoći osiguravaju suorganizatori Raguži, srodnici i prijatelji kroz svoje organizacijske ogranke, uz sve ostale ljude dobre volje. Poslije blagoslova kipa, te posvetne molitve i blagoslova „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Župni zborovi predvodili su liturgijsko pjevanje.

Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio predvoditelja, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku „Nekropola Radimlja“, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk. Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali bogoslovi i mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama Alojzijom i Slavom iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup Sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika. Pri kraju sv. Mise slijedila je biskupova završna riječ, u kojoj se zahvalio biskupu Ratku, župniku Rajku i organizatorima, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti, a na kraju „Lijepa naša“.

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćih društava što je svijet s oduševljenjem popratio i uključio se. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u stočana na ručak, a neki su posjetili župni Muzej i Galeriju.

Na večer kod župne crkve, opet se okupio silan svijet, nekoliko tisuća, a posebno djeca i mladi, na „Ilindanski koncert“ Marina Previšića i grupe „Kamen“, koji su svojim bogatim repertoarom sve digli na noge. Tako su Dani Sv. Ilije završili na opće zadovoljstvo stolačkog puka. Bogu hvala.   

Stolac, 21. srpnja 2012.           

Sudionik slavlja

{rokbox album=|ilindan2012| title=|Sveti Ilija u Stocu 2012. i blagoslov veličanstvenog kipa sv. Ilije na njegovu Trgu| thumbcount=|53|}images/stories/vijesti/2012/ilindan/*{/rokbox}